Italija uvela obaveznu vakcinaciju za decu do 16 godina

Italijanski parlament danas je izglasao da vakcinacija bude obavezna za decu do 16 godina, u svrhu borbe protiv trenda izbegavanja vakcinisanja koji zvaničnici pripisuju dezinformisanosti roditelja.
Pravilo o obaveznoj vakcinaciji oštro je osporavano u Italiji, gde je broj vakcinisane dece naglo opao od kada je vakcinacija pre 20 godina prestala da bude uslov za prijem dece u školu.
 
Roditelji će sada morati da dostave dokaz da je dete vakcinisano kako bi bilo primljeno u vrtić, dok će roditelji osnovaca plaćati kazne i do 500 evra ako odbiju da vakcinišu dete.
 
Novo pravilo uvodi obaveznu vakcinaciju protiv 10 bolesti, medju kojima su difterija, tetanus, male boginje, zauške i rubeole. Za obaveznu vakcinaciju glasalo je 296 italijanskih poslanika, uz 92 glasa protiv i 15 uzdržanih.
 
Najviši italijanski sud presudio je ove nedelje da ne postoji povezanost izmedju vakcinisanja dece i autizma, a tu navodnu vezu odbacuje i naučna zajednica u velikoj meri.
 
Širom Evrope i SAD, a ne samo u Italiji, desetine hiljada roditelja izbegavaju da vakcinišu decu usled straha da vakcine nisu bezbedne. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je 35 dece umrlo od malih boginja prošle godine širom Evrope i opisala to "neprihvatljivom tragedijom", pošto se ta bolest može sprečiti vakcinom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).