Autor: B92

Život
26.09.2016.
12:58
Broj vernika širom Zapada smanjuje se iz godine u godinu, a broj ateista raste.
  • Albert

    28.09.2022 03:25
    Katolik po ocu i majci
    Ateisti su osobe iz mešanog braka u većini slučajeva,na primer u Evropi.Ne čitaju Bibliju i ne slave nijedan verski praznik.To ne znači da ih roditelji nisu vaspitali.Inače meni je katolički paroh obezbedio radni odnos u Italiji.Treba biti vernik jer osobe u Crkvi poznaju ugledne,uspešne i poslovne ljude sa kojima će Vas spojiti.Mislim da sam potpuno jasan,hvala.
  • mm

    26.09.2016 19:07
    /
    Vera odnosno organizovana religija je u davna vremena služila da se kontroliše narod. "veruj u boga, budi poslušan svom vladaru itd." Narod je pretežno bio nepisman te stoga i lak za manipulisanje.

    Danas je nivo obrazovanja mnogo veći, veći je i pristup informacijama pa tako opada uticaj religije. A televizija i drugi mediji su preuzeli ulogu kontrolisanja narodnih masa.
  • Ateist

    26.09.2016 18:08
    Pranje para, pedofilija, skupi automobili, raskošan život, skandali, to je ona crkva koja kod nas okuplja sve više vernika. Kakvi uzori takvi i vernici. Naravno, nisu ni tamo svi isti i ima iskrenih i pravih vernika koje treba poštovati, kao što ja očekujem da se moj ateizam poštuje dokle god poštujem moralne norme i nikog ne ugrožavam svojim uverenjem.
  • mrva

    26.09.2016 15:26
    Glavni razlog što ima sve više ateista je internet! Ljudima su, konačno, lako dostupni argumenti jednih i drugih, znanje, knjige, debate, informacije svake vrste. A kada ljudima pružiš sve to, očekivano će neki među njima (mahom oni inteligentniji i skloni korišćenju mozga) uočiti sav besmisao vere i postati ateisti.

    @Pinoko
    "Istina je da mnogi odbacuju veru i Boga jer žele da idu linijom manjeg otpora kroz život."
    Istina je upravo suprotna. Vera u boga je linija manjeg otpora, iluzija da ste pronašli smisao, dok ste zapravo samo odustali od traganja. Ateizam zahteva određeni nivo inteligencije i obrazovanja i vreme posvećeno istraživanju i ispitivanju.

    "Odnosno, jedi pij veseli se, radi šta hoćeš, uživaj i baš te briga za ljude oko sebe."
    Još jednom, bog je iluzija koju oni plitkoumniji lako prihvataju kao koncept koji će im pomoći da stvari razumeju. Time stavljaju tačku na svaku eventualnu mogućnost daljeg otkrivanja prave istine. Moral i empatija nemaju nikakve veze sa bogom i u određenoj meri urođeni su svakom ljudskom biću. Inače plemena koja su pagani ne bi umela da se brinu sami o sebi i da vole svoje bližnje. A to nije slučaj. Najviše zla i patnje posejano je upravo tamo gde se rasprostranila neka od monoteističkih religija. To pripada istoriji, možeš da pročitaš, a događa se i danas.
  • Novosadjan

    26.09.2016 15:25
    Ali zato u srbijanski raste broj vernika sto je narod gluplji i neobrazovaniji lakše mu je nametnuti Šta da radi u čega. Da vjeruje. I poslusniji je a to nekome i te kako odgovara
  • Realista

    26.09.2016 15:02
    @Pinoko "gore nego ateisti" Sta sad to treba da znaci? Svi oni koji ne veruju su bagra, ma nemoj.

    Religija je izmisljena da bi se neke stvari mogle objasniti sirokim narodnim masama u vreme kada skole nisu postojale i nisu postojala naucna objasnjenja za stvari koje nas okruzuju. S neba ce vam pasti samo sneg i kisa.
  • уф

    26.09.2016 14:50
    @Pinokio
    Далеко највећи хедонизам је управо код мантијаша. Погледајте само возни парк кад се одржава црквени сабор у СПЦ:
  • Pinoko

    26.09.2016 13:39
    Kakve veze imaju navedeni razlozi sa verom i Bogom?
    "Prestao je da bude vernik zato što je crkva uradila to i to, ili neki sveštenik ovo i ono...?"
    Pa to je kao kada bi ja sada rekao da više neću da udišem vazduh(kiseonik) jer ga neki ljudi, koji ga isto udišu, zagađuju...?!
    Istina je da mnogi odbacuju veru i Boga jer žele da idu linijom manjeg otpora kroz život. Odnosno, jedi pij veseli se, radi šta hoćeš, uživaj i baš te briga za ljude oko sebe. Bitno je da mi podmirimo naš hedonizam bez griže savesti, ubeđeni da neće biti posledica.
    Ovo se odnosi i na mnoge one koji se samo deklarišu kao vernici, a ponašaju se gore nego ateisti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna