Život
16.03.2014.
08:38
Po lečenju multiple skleroze Srbija je među poslednjima u regionu. Od pet novih lekova koji su se pojavili u Evropi, kod nas se o trošku osiguranja ne izdaje nijedan, a većini su nedostupni i bazični medikamenti.
  • Biljana Dimcic

    01.11.2019 11:53
    MS
    Lekovi mogu i cesto pogorsavaju stanje, bar kad sam ja u pitanju. To je duhovna bolest i lechi se pronenom zivotnih navika i verom u Boga Oca Stvoritelja.
    Nije lako, ali je tako.
    Meso uzas bozji...
    Sredina - sve zatrovano...
    Vazduh uzas boziji...
    Jedini lek je kvalitet zivota.
    Redukovsna i primerena ishranabi zastita od infekcija koje su svuda oko nas.
    U dvemu tome pomaze usrdna Molitva i jedini je tretman koji aktivno primenjujem dvadeset godina.
    Vera Ljudi.
    Samo VERA.
  • MIRJANA

    25.07.2018 22:22
    MS
    Ja sam neodlucna u vezi ovo leka moracu jos da se raspitam za copaxon , mnogo kosta , pozdrav svim MS-ovcima,
  • majče

    16.03.2014 21:48
    ishrana
    Ljudi bolest ne napreduje ako se promeni ishrana, ja sam prešla na sirovu hranu, super mi je molim Vas probajte, nemate pojma koliko je štetno meso, posebno što se narodu trpaju crkotine da jede.Imate puno na you tube izjava obolelih o tome, ne mogu da verujem da ste tako ograničeni i da verujete lekarima a znate da nema leka za MS...tužno
  • 16.03.2014 16:47
    o "leku"
    Članak je napisan amaterski. Da su to zaista lekovi, bilo bi užasno što mali procenat može da dođe do njih. Ali za te lekove i na zvaničnim stranicama piše: pretpostavlja se da, možda, u izvesnom procentu usporavaju tok bolesti. Medicina ne nudi lek za multiple sklerozu, samo tretmane da se pokuša smanjiti šteta. Onda, imunomodulatora ima više vrsta, s obzirom da je kod svakog MS drugačiji, trebalo bi da postoji mogućnost da, ako jedan lek ne odgovara, proba se drugi, pa treći, ili se odluči da se ne prima. Kod nas, oni sa puno sreće (ili šta već) primaju Copaxone (opet, i on nekima koristi, nekima ne), ostali interferon koji prođe na beskonačnim tenderima. I kad se dobije, sledi pauza za sledeći tender, pa možda promena vrste interferona, zbog cene... Sve ovo pričam iz ličnog iskustva. Daje se puno para na lekove za mali procenat obolelih, a onda se pauzira. Kako to imunomodulator može da deluje dobro ako treba da se uzima u kontinuitetu a pauzira se po dva, tri meseca između nabavljenih tura? Na zapadu niko ne razume zašto bi se pauziralo, osim ako su preterane negativne reakcije (kojih, naravno, ima mnogo). Izvinite na predugačkom odgovoru, ali mislim da se bacaju pare i na taj jadni procenat obolelih koji dobijaju interferon, zbog tendera i birokratije. Istovremeno, nemamo kome da se obratimo za psihološku pomoć, za svakodnevne probleme, za preporuku o načinu života...

  • ivica

    16.03.2014 14:08
    malo paznje za obolele
    oboleo sam od ove bolesto 2006 god mogu da hodam ali je iz dana u dan sve teze i teze banju G.TREPCA SAM VIDEO SAMO DVA PUTA ZA OVO VREME JER NEMAM NOVCA DA PLATIM NISTA NE PRIMAM I VRLO JE TESKO DO BILO KAKVOG OBLIKA NOVCANE NAKNADE DOK SVUDA U SVETU OBOLELI OD OVE BOLESTI SE MAKSIMALNO ZBRINJUJU I POKLANJA IM SE MNOGO VECA PAZNJA JA NE TRAZIM MNOGO VISE NEGO MINIMUM PAZNJE I SANSE
  • ms

    16.03.2014 14:00
    jeste
    Moj suprug ima MS, i prima g.acetat. Uz pomoc njega moze da radi, nema napade i zivot nam je normalan. Taj lek, inace, pomaze kod malog broja obolelih od relapsno-remitentnog oblika, i to tako da su kao zdravi. Drzavi bi se isplatilo lecenje ovakvih pacijenata.
    Mnogi od obolelih, medjutim, spadaju u teske bolesnike od samog pocetka, i kod njih ne pomaze nista drugo sem kortiko terapije. Nije bas ovako kako su naveli, ali tacno je da bi terapija mogla da pomogne da jos neki imaju sasvim normalan zivot.
  • nvosadjajan

    16.03.2014 10:13
    pa kakvi su strucnjaci i tih pet stotina je puno
  • vera

    16.03.2014 08:57
    Jooooooooooooooooj Srbijo...*ebo te onaj ko te "uhvatio za noge" i rekao da si Srbija...malo su nas bombardovai,malo!!!! Pogani smo neopisivi,poganštine...nismo vredni da disemo ovaj vazduh....pa kako neko moze da napise "..ne ispunjava dovoljne uslove.." i da mirno spava..da bog da im se sve vratilo. A mi, jos vece poganstine da ovde pisemo i za 10 munta zaboravimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna