Info
18.03.2022.
09:00 > 07:46
Kako su Boing i Erbus povukli sertifikaciju za letelice zakupljene od ruskih kompanija, Moskvi ne preostaje ništa drugo no da se trajno osloni na avione domaće proizvodnje.
  • Saš

    21.03.2022 09:17
    @Igi
    Igi ima pravo, a pored toga imaju i L1B0-ME, RAC-Q, koji su i ovde u najširoj upotrebi!
  • Zoran

    21.03.2022 05:43
    Nepravda
    Zašto Amerikancima ne uvesti sankcije, a toliko su ratova izazvali u svetu da bi uvodjenjem izbio gradjanski rat.
  • Lacika

    19.03.2022 05:49
    Autoru je pozlilo
    Dve ipo godine za "osvajanje" proizvodnje rezervnim delova? Gospodine, vama je kanda lose. Nije vise devetnaesti vek.
  • Иги

    18.03.2022 20:19
    Руси имају своје моторе, рецимо ПД-14 који покреће МС-21.
  • neutRealan

    18.03.2022 18:42
    Mnogo pameti, nigde rešenja
    Pitam se da li ovi jasnovideći savetodavci i kritičari imaju ista ili približna saznanja u vezi Srbije? Ako je to slučaj bolje bi bilo da pričaju o stanju u ekonomskom tigru. To bi bar bilo od neke koristi. Prvo se sredi stanje u sopstvenom dvorištu, pa se posle prosipa mudrost u vezi sveta i kosmosa. Ne, nisam rusofil, a još manje amerofil, ali podržavam logiku u svim sferama.
  • Rusija je bafana

    18.03.2022 17:18
    kao i Kina, Indija i Venecuela
    Sberbank prodaje Fortenova grupu ( bivsi Agrokor ) jutrosnja vijest. Eto koliko su Rusi izdrzali pod sankcijama, ni 30' dana.
  • Ogi

    18.03.2022 16:50
    @Titanijum
    I tih 20% je dovoljno za poremecaje na trzistu i porast cena prozvodnje aviJona i cene usluge transporta aviJonom... U ovoj prici sa sankcijama ce naderati srednja klasa u Evopi i USA, a zapadna oligarhija ce ostati neostecena.
    Vidimo kako cene skacu gradjevinskih materijala, goriva, transporta, hrane, finalnih proizvoda... inflacija ce drasticno skociti ove godine, a samim tim i nejednakosti ce se povecavati sve vise... dok se ne ponove Francuska ili Oktobarska Revolucija...
  • Filip

    18.03.2022 16:30
    @Svetlana
    Zasto bih ja morao da kupujem ruske proizvode da bi to bilo relevantno da imam stav o tome? Koliko je trziste Srbije merodavno u svetCkim razmerama (i po teritoriji i po kupcima)?
    Tacno, oni zive od prodaje prirodnih resursa i to je njihova nesreca, kao sto i mi pokusavamo da rudarimo kao Kongo a da budemo bogati kao Danska. To ne ide. Ako pogledate istoriju, USA je posle Revolucije 1783. godine bila isto sto i danas Rusija, prodavala je psenicu, kukuruz,... rudna bogatstva, a onda je Aleksandar Hamilton (prvi ministar finansija) izvrsio industralizaciju kreirajuci iz tih sirovina proizvode i uveo visoke carine i poreze na uvezenu robu iz Evrope i tako ih kroz decenije izveo iz kolonijalnog statusa i doveo ih na mesto gde su sada. Ne znam da li je Rusija sposobna za to, ali ih ovim sankcijama Zapad tera na to.
    Beze gde? Na zapad gde ce ih uvek gledati/tretirati kao "lose" Ruse kojima ce moci bez odluke suda da otimaju imovinu? Nepovredivost privatne imovine vazi za sve nacije? Samo sto ti Rusi nikada nece postati Amerikanci/Nemci... uvek ce imati pecat nacionalnosti, jer kapitalizam u svom korenu ne poznaje jednakost po bilo kom osnovu, vec samo materijalno/naciJonalno/drustveno klasiranje ljudi.
  • Voltron

    18.03.2022 16:01
    Rusija je uz Srbiju trenutno najomiljenija drzava na planeti.
  • Brain

    18.03.2022 15:47
    @Titanijum
    Rusija jeste bogata rudnim bogatstvima što u osnovi i jeste uzrok ovog rata, ali šta joj to ne vredi kad nema stručne kadrove i tehnologiju. Uz svo dužno poštovanje prema Tolstoju i Šolohovu, možda sam suženih pogleda zbog struke ali ja, osim Kasperskog antimalvera, nisam video nijedan značajniji doprinos SSSR-a/Rusije računarskim i komunikacionim tehnologijama.
  • predrag

    18.03.2022 15:25
    "Titanijum"
    Kao ni litijum, to nisu jagode da ih sirotinja samo pobere sa livade.
    Treba imati tehnlogiju !

    "Airbus EVP, Head of Region & Sales Europe Wouter Van Wersch, noted that half of the titanium in his company's aircraft comes from Russia. The country is one of the world's largest titanium producers, with up to over 40,000 metric tons of titanium sponge produced each year."
  • Раја

    18.03.2022 15:15
    Пошто у неким друштвима профит дефинише морал, пратимо пажљиво развој догађаја следећих пар недеља.
  • Titanijum

    18.03.2022 13:55
    Titanijum
    @Aleksej

    Rusija poseduje oko 20% svetskih zaliha Titanijuma, nemoj ljude lagati. Australija, J. Afrika, Kina, Kanada.
    Bar danas je Gugl dostupan skoro svakome tako da lupas gluposti.
  • Marko, Liman

    18.03.2022 13:33
    Rusija će brzo biti samostalna, kao i Severna Koreja. I to izgleda u svakom pogledu.
  • Svetlana

    18.03.2022 13:30
    Filip@
    Kako da ne, kazi mi jedan ruski proizvod koji ti redovno kupujes, a da nije votka ili gas?
    Hmmmm... nista, oni zive na prirodnim resursima, trenutno iz zemlje beze visokoobrazovani, koji nece da im zivot prodje u inacenju prema svetu koji moze da im pruzi mnogo vise od agresivnog patriJotizma!
  • predrag

    18.03.2022 13:19
    Pogresno je da Rusi nisu posebno razvijeni (tehnoloski).
    Zasto Lokid-Martin kupuje ruske raketne motore za svemirske nosace. Zavise i od Rusa da im vrate tog astronauta sa orbitalne stanice.
    Pa napraviti vrhunski mlazni motor. Kada je MiG-29 radio 'zvono' i dodavao gas na maloj visini, dok avion ide vertikalno unazad (0 g), motorni na slicnim avionima, svih americkih, japanskih, nemackih (MTU), engleskih (Rols-Rojs) bi neravnomerno dali potisak ili se ugasili. Zapad se usresredio na potrosnju goriva koja je neki % bolja od ruskih motora.
    Ne daju Kinezima licencu da ovi ne bi iskopirali -to o kvalitetu.

    Ali bas treba biti izdajnik pa radi toga ugasiti svoje civilne avione.
    Putin zavrasava ekvivalent A320, a sa Kinezima A330.
    Kao sto rekosmo, kada nadjes kupca imaces para za dalji razvoj. Bar prodaj sebi ako se nesposoban za dalje, Tito je prodavao po celom svetu.

    Nije to -imati prirodni gas ili naftu, hajde napravite svrdla da se nafta busi sa 5 km dubine. I prateca postrojenja.
    Ovi nozevi sto su se prodavali u Maxiju, imaju ostricu od materijala patentiranog od Rusa, koji se koristi za turbine..

    U elektronici kasne mozda deceniju, u necemu i vise, generalno. A tu ce raditi zajedno sa Kinezima.

    Osnovno je pitanje da li se odrices svog identiteta i kulture ili ne.
    Ne trazi se da se bude klero-fashista, pri tom, kao mnogi na TV-u, koji su sada dobili povoljan vetar ..
  • Svoj

    18.03.2022 11:56
    Ispravite
    Devizne rezerve su "zamrznute", a ne "zaplenjene".
    Cesali bi se gde ih ne svrbi da su ih zaplenili. Mada, kao da ce se i "cesati", jer ako zele rat i ako je verovati(a pokazalo se) nasem Vojvodi Misicu: rat dobija ko moze vise da istrpi!
    Ajde da pogadjamo gde ce pre nit puci!
  • Skoro pa "stručnjak"

    18.03.2022 11:48
    Kako smo brzo zaboravili ko su najveće bahate pijandure na svetu što isključuje kvalitet proizvodnje i pouzdanost?! Zaboravili smo koliko često padaju Ruski civilni avioni što u Rusiji što tamo gde uspeju da ih uvale?
    A to što mislite da Kina neće ostaviti Rusiju na cedilu.... uh, uh, uh, ala smo naivni! Jel' pričamo o ljubavi ili o interesu? Zapad je ovim praktično namerno gurnuo Rusiju u zagrljaj Kine. Kada nekome prodaješ većinu svog proizvoda- da li si u njegovoj milosti i nemilosti?
    Ono što većina propušta, a podjednako je važno, to je okretanje Arapa od US, odustajanje od dolara kao monete za trgovinu naftom.
  • predrag

    18.03.2022 11:27
    Ispada da politika njihovih (i nasih) demokrata - "tudje-sladje" nije sreca.
    Pogasili Tu/Jak/Iljusine umesto da nastave da ih unapredjuju.
    Prost svet/drzavnici/prof.ekonomije ne shvataju sustinu ekonomije/privrede - navesti strance milom ili silom da kupuju tvoje !

    I sa neprijateljem ne saditi tikve jer ce ti se razbiti o glavu, kad-tad.
    A ako zelimo da budemo roditelj1 -gen.modifikovan i bez radnickih prava, onda im se prikloniti.
    Ali danas su nam u ponudi samo kvislinzi, otvoreni ili prikriveni.
  • re

    18.03.2022 10:56
    Rusiju je pregazila Kina, mislim na tehnoloski razvoj. Pogledaj Kinu i Rusiju pre 30 godina i sad. Rusija, uprkos ogromnom bogatstvu prirodnih resursa, nije za 30 godina uspela da tehnicki napreduje. I ovi avioni sto se spominju koriste elektroniku zapadne proizvodnje. I cime se hvale? Izvozom jabuka?
    Ekonomija zasnovana na eksploataciji prirodnih resursa je OK ako je prati i tehnoloski razvoj. A za to treba para za te pare su zavrsile u jahtama poput one od pola milijarde dolara sto su zaplenili onom oligarhu. Rusiju su pojeli iznutra i zato je sad u teskoj poziciji. Jedini koji ce iz ovog izaci kao pobednik je Kina.
  • ZVECKA

    18.03.2022 10:55
    je pukla
    ....nestasice namirnica, velika poskupljenja osnovnih namirnica, guzve i tuce oko robe....i to je Putinova Moskva danas!
    a, sta ce biti sutra?
    A-B-C oruzje do kraja...koga-cega-sta ???
    dok Putin caruje u carskim odajama, carskim dvorcima, dotle narod izpasta...
    w.
  • F

    18.03.2022 10:46
    Sve ce to da se resi kada Tramp otera Bajdena…
  • B

    18.03.2022 10:24
    Dodatni problemi
    U sustini je sve tacno opisano, ali stvari su jos i gore kad je u pitanju medjunarodni saobracaj. Vidite, medjunarodno udruzenje za avio-saobracaj IATA sertifikuje odredjene delove aviona. Mada razvoj tehnologije ide napred, u nove avione se ugradjuju isti stari delovi, kao kad bi u neka moderna kola ugradili karburator. Ti sertifikovani delovi se proizvode samo u SAD, mnoge od njih proizvodi samo firma Rockwell. Upravo zato, cak i kad su na neko vreme podignute sankcije protiv Irana, oni nisu mogli da kupe Erbasove avione, jer te kljucne delove Ameri jednostavno nisu zeleli da prodaju. Ruski avioni ce leteti po Rusiji, sto nije ni tako malo.
    Isti problem imaju Kinezi ciji ARJ (uskotrupni za regionalni saobracaj) i Xian (avioni sa turboventilatorskim motorima Pratt&Whitney. slicni ATR) lete samo po domacem nebu. Comac C919 je u velikim problemima i proizvodnja sestalno odlaze delom zbog tih kriticnih delova, a delom zbog stalne pretnje prekidom isporuke motora koji su razvili francuski Safrane i General Electric. Doslo je dotle da su Kinezi pokusali da kupe General Electric, sto im nije uspelo.
  • Zamenik zamenika

    18.03.2022 10:16
    EU i USA su ipak mali deo planete u smislu sankcija Ceo "ostatak" sveta, a to je cela planeta odlično sarađuju sa Rusima. Dok su Indija i Kina njeni saveznici Rusija nema razlog za brigu. Superiornost zapadnog sveta se završava i mi smo trenutno svedoci svetskih promena posle 77 godina dominacije Amerike.
  • Zli svet

    18.03.2022 10:07
    Ceo svet je zao samo su Srbija i Rusija ispravne i postene.
  • Brain

    18.03.2022 10:07
    Sada će tek veliki kagebeovski car videti koliko je strašna stvar odliv mozgova. Gde je Iljušin? Gde je Tupoljev? Gde je Mikulin?
  • Aleksej

    18.03.2022 10:05
    Hm...
    A jel znate da se titanijum proizvodi samo (ili uglavnom samo) u Rusiji, a bez titanijuma nema aviona...
  • C

    18.03.2022 10:04
    S
    Imaju pamet imaju tehnologiju ..Hvala Bogu pa su im zapadnjaci "Opleli"po milijarderima i mafiji sto svo bogadstvo ruskog naroda odneli na zapad...Hoteli jahte banke tajni racuni.....tako da od sada USE I U SVOJE RUSE!!!Srecno!
  • pera nevera

    18.03.2022 10:04
    Sankcijama će Evropa najviše štete naneti sama sebi. Bez Ruskih sirovina nafte, gasa , uglja , metala i minerala ,drvne i svih ostalih mogućih sirovina koje Rusija ima u izobilju , Evropa će imati jako velike probleme u svim industrijama što se već dešava. Rusija je pod sankcijama već osam godina i jako se dobro snalazi. Sve što ranije nisu imali sami su proizveli. Rusija je za jednu deceniju od najvećeg uvoznika žitarica došla do najvećeg izvoznika žitarica na svetu. Evropa ne može bez Ruskog veštačkog đubriva. Evropa će imati problem sa hranom ako se ovako nastavi. Rusija je zemlja sa neograničenim potencijalom.
  • Izbor

    18.03.2022 10:01
    Kakav izbor, takve i posledice.
  • Filip

    18.03.2022 09:54
    Ove sankcije su jedan vid protekcionizma u ekonomiji sto ce Rusiji pruziti mogucnost da industrijalizuje svoju privredu i napravi svoje proizvode u raznim sverama privrede.
  • Ns

    18.03.2022 09:46
    Rusija je pre neki dan zaplenila 500 aviona koji su bili na lizingu u Rusiji i bili su vlasništvo evropskih kompanija.
    Dakle, za rezervne delove ne moraju da brinu barem 10 godina, čerupaće tuđe avione.
    Što se tiče SWIFT-a, blokirane su samo ruske banke.
    Strane banke koje posluju u Rusiji i dalje uredno obavljaju plaćanja bez problema, tako da su ove sankcije još uvek daleko od onog što smo mi imali devedesetih.
  • Zebra

    18.03.2022 09:38
    Rusija je mogla raditi na boljem marketingu pre početka rata. Svi su morali znati zašto je rat krenuo. Ono sto se desilo je da su ruski mediji ostali izolovani, svi vide rakete i tenkove. Niko ne vidi ukrajinske jedinice u gradskim blokovima. Stvara se pritisak da ako nisi sa NATO da si protiv njih. Završiće se i ovaj rat, ali će i novi poceti.
  • Anonimus

    18.03.2022 08:35
    Sankcije su izuzetno oštre i Rusiji će biti teško i skupo razvijati vrhunsku proizvodnju oslanjajući se samo na domaće znanje, resurse i dobavljače.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna