Info
19.08.2014.
18:50 > 06:06
Toplane bi od 15. oktobra trebalo da obračunavaju grejanje po utrošku, ali Udruženje toplana traži od ministra energetike da tu odluku odloži.
  • @BELI MEDVED - paraziti

    20.08.2014 11:27
    da izostave?
    Ne, Meco, samo da izostave neke fiksne troškove i toplotne gubitke. Nego da sve fiksne troškove prezentuju narodu pre nego počne naplata po potrošnji.
    U te fiksne troškove su ugurali sav mulj i talog nastao poplavom diletanata iz interesnih grupa koje su opljačkale Toplanu još pre par godina. Dok to ne bude obelodanjeno i prekontrolisano sva priča o efektima merenja pada u vodu, mada ti efekti ne mogu biti zanemarljivi i društveno korisni.
    Priče o deliteljima toplote po radijatorima su samo priče pojedinih lobija koji paktuju sa onima koji misle da su bogom dani da upravljaju vašim džepovima.
    Što se odluke tiče, nije nju lako ni doneti. tećko se odlučiti ko će biti taj ko će od opreme koja bi se ugrađivala uzimati tal i koliki. Zar je to jednostavno?
  • Andrija

    20.08.2014 11:16
    "V - 22:19 • 19.08.2014.
    Što Vi lepo lagite, a da niste ni pocrvenili. U kojoj to Vi zgradi cvokoćete u Novom sadu?
    Mlaki radijatori jedva 40 stepeni su samo potvrda da tamo u toj Toplani sede neki diletanti koji su vam postavili kantar i onda kažu ne ne možete uzeti više od onog što oni misle da je Vama dosta, umesto da sede i broje kako to sokoćalo broji i puni kasu.
    Ali da na kraju meseca imate veći račun to ne da lagite nego debelo zaobilazite istinu. Ne rekoste kojeg meseca - januara, februara ili jula i avgusta, ili možda aprila i oktobra.
    Možda ovi što dok vi cvokoćete sede u majicama se preznojavaju u letnjim mesecima i sproleća i u jesen? Šta na to kažete?
  • 20.08.2014 10:43
    Udruženje traži da se ta odluka odloži za godinu dana, jer sve toplane, zbog poplava, nisu za to spremne.
    Računice pokazuju da naplata grejanja po utrošku građanima može da smanji mesečni račun za trećinu, a toplanama potrošnju energenata za četvrtinu.
    Međutim, za to tehnički nije spremna ni većina daljinskih sistema, niti stanova građana.
    Dejan Stojanović, predsednik UO Udruženja toplana Srbije kaže da je usled svih nedaća i poplava koje su zadesile i oštetile instalacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji i administrativnih problema tokom nabavke i montaže kalorimetara, ovaj predlog potpuno opravdan.
    JADNA LI SI SRBIJO I U GLIBU DO NOSA. POPLAVE SU KRIVE, a čekamo da vidimo i doslednost republičke vlade i resornog ministra. da čujemo ko je po njima kriv.
  • 20.08.2014 09:06
    aha
    Nacin na koji je izgradjena mreza odgovara cenama i standardima koji su vazili pre 50 godina, kada je cena energije bila mnogo manja. Tehnicki nije ni bilo moguce meriti svaciju potrosnju energije, jer meraci sadasnjeg kvaliteta i cene nisu ni postojali. Pitanje je naravno i kako preraditi sadasnje instalacije tako da se zadovolje novi kriterijumi, uskladiti sa mogucnoscu ocitavanja, kako upravljati mogucim greskama i sve ostalo. Morate priznati da je to veoma tesko organizovati, pogotovo tako da bude i jeftino, a jos i savrseno.
    I naravno da je i lepse i postenije da svako placa samo koliko trosi, ali na zalost, to nece biti i ostvarivo.
    Licno sam u zgradi koja ima kalorimetar, ali se opet potrosnja obracunava po kvadraturi. Cak i ako bi koristili taj kalorimetar, opet bi se nasla neka baba u garsonjeri koja resava problem pretople sobe otvaranjem prozora, dok ja zavrcem radijatore da bih stedeo.
    A problem gubitaka energije, loseg sistema ali i nesposobnosti nadleznih da rese problem kako treba, toplane ce nadoknadjivati visokim cenama, bar dok se ne pronadje dobro resenje. Ali kako stvari stoje, oni su jos uvek daleko od nekog dobrog resenja. Oni koji predju na "placanje po utrosku" imace sigurno mnogo vece troskove nego ranije.
  • Ana

    20.08.2014 09:00
    hm
    Nemam živaca ni da čitam tekst, evo ja tražim od predsednika države i premijera da se u javnim komunalnih isplaćuju plate po učinku! A pitam se kako to može da ti sam ulažeš u nešto (u ovom slučaju ventil) pa posle toplana postane vlasnik toga istoga, kao što je sve i telefonske infrastrukture i elektrodistribucije i sl. posle neko to dođe i naplaćuje ti ili proda. A potrošnja po učinku - pa molim vas u ovoj zemlji da bude bez prevare!!!! Hajde ne šalite se!
  • Pera

    20.08.2014 08:15
    Očekuje se da će ove zime biti mogućih problema sa isporukom energenata a onda će grejanje biti slabije od propisanog, što bi se videlo na kalorimetrima kao manje isporučene toplotne energije.

    Cilj je da se plaća puna cena grejanja a da se greje onoliko koliko može.
    Sve podstanice imaju kalorimetre i nema nikakvih problema da se plaća samo isporučena energija.
  • Roza Luksemburg

    20.08.2014 07:59
    A šta će biti....
    sa starim zgrdama na Limanu 3 gde postoje radijatori po 1000 rebara u hodnicima zgrada??? Ko će to da plati?
  • 20.08.2014 07:43
    DOSTA,DOSTA,DOSTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ovo ima da se odlozi,na neodredjeno vreme,tek kad bude moglo da se sprovede na ispravan i posten nacin mozemo pricati o tome.Dosta je bilo obmana i prevara i stalno novih nameta.
    Citate li kako prolaze ljudi kod kojih su uspeli to da sprovedu,zar to treba da docekamo?
    Skinuli su nam odecu i obucu,povadili hranu iz tanjira,ko god da su,oni i njihove potrebe su bure bez dna,sta jos imamo sto bi nam mogli uzeti,osim nas samih?Pa zar cemo i na to pristati?!

  • dado

    20.08.2014 07:39
    Ako imate prijatelje ili rodbinu u Sloveniji,pitajte ih kako im je nakon uvođenja kalorimatara.Računi skuplji, a u stanovima hladnije..ne nasedajte
  • Vojvodjanka

    20.08.2014 06:30
    Vidi se..........
    da pojedini ne znaju o cemu se radi. U uredjenim zemljama se to odavno radi,plate koliko potrose, druga stvar je sto je nasa drzava takva,sto deru kozu svojim gradjanima da ce jos malo ostati bez nje. Ali, trazili ste, trpite!
  • ns

    20.08.2014 06:10
    u ovoj zemlji je najbolje obitavati sa što manje zavisnosti od države, najbolje bi bilo da sam cepam drva ili pazarim i tovarim ugalj da se grejem i da znam koliko sam potrošio, da svi imamo svoje solarne panele ili vetrenjače po krovovima da imamo svoju struju i da mi ne stiže račun po par hiljada i kad ceo mesec nismo bili kući i slično, sve što postoji državno je postala zloupotreba, krađa i kar*nje naroda u zdrav mozak! šifra: govnjiva motika!
  • rezultati

    20.08.2014 06:03
    rezultati
    glasanja ovih zavedenih ovaca ce se I sada jos jednom pokazati kao promasaj! Pa nemamo svi fakultete a ni ovi iz vlasti koji ih imaju su samo kupili diplome- pocev od naseg vajnog predsednika Tome pa na dalje!!
    Ja nemam mnogo skole ali jako dobro umem da izracunam potrosnju po m2 I naravno ako stavim - odlucim - ugradim termostate na radijatore u stanu onda cu da placam najmanje 50% manje od ovoga sto sada placam,!!!Samo to sve treba neki nas zemljak,. rodjak itd da odobri pa onda "divana do dana" I na kraju ja cu ispustiti dusu od starosti I necu doziveti da placam prema potrosnji!Ovi iz SNS nekako mi se cini da naginju na ono staro"svakome prema potrebama" a sve pljuju po Titi I ostalima ali uzivaju u plodovima njegovog rada...uzivaju sve sto mim zivot pruza ... Putuj Jevropo ja ionako necu doziveti da putujem slobodno I bez vize!! ali zato moja deca i unuci mogu da se presetavaju gde hoce jerbo ih je Sloba na to naterao! ...
  • A

    20.08.2014 05:50
    koje
    zgrade u NS-u imaju naplatu po utrošku i kako im je funkcionisalo proteklu grejnu sezonu?
    Baš me interesuje kakva su njihova iskustva...
  • dacman

    20.08.2014 05:41
    gubitak?
    nema tu nekih toplotnih gubitaka u dovođenju energije za zagrevanje.
    Najveći gubitak toplane jeste visina plata zaposlenih.
    kada budete uzeli u obzir prosečnu platu u Srbiji,možete na nju dodati još 20% jer ipak ste vi ozbiljna firma,što će vam biti dovoljno za osnovnepotrebe,tek tada toplana neće imati gubitaka.
  • Boki NS

    20.08.2014 00:54
    Nikad me neće naterati na ovo! NIKAD!

    Ne zato što sam gejak, ne zato što sam protivan civilizacijskim vrednostima, već zato što mi je jasna namera! Prvo NE DAM 50€ po radijatoru za glupu sklopku sve i da imam te pare. Drugo, to je nain da se višestruko uveća cena iole pristojnog grejanja! Imaću isto ovo (čitaj: dogrevam i ludim od hladnoće u stanu dok pola grada luftira) za iste pare, a ako hoću grejanje, stvarno grejanje, moraću da ga platim krvlju...! A sada je oko 800 eur za 36 kvm godišnje, što prelazi sve granice postojanja mozga! I to bih davno odjavio da postoji mogućnost! Nego ni to ne daju! Dakle NE DAM ni cent više! NE DAM!
  • 19.08.2014 23:10
    Voki
    ...pa se mažete...
  • 19.08.2014 22:02
    Poredjenje Moskva_Novi Sad
    Kada preračunam utrošak toplotne energije, kWh/m2,stambene površine, na godišnjem nivou (samo za grejanje, ne za toplu potrošnu vodu), ispade da ja u Novom Sadu trošim 30% vise nego u Moskvi.
    Dobro ste razumeli 30% VIŠE. A obrnuto bi bilo bilo logično, zar' ne?
    Da ne bude zabune, kvalitet gradnje u Novom Sadu je čak za nijansu bolji, što je još drastičnije.
    Ne pričam o troškovima za grejanje, jer je gas u Moskvi jeftiniji, nego o "utrošenoj energiji" ponaplati toplane.

    Znači pod hitno, uvesti obračun po potrošnji.
    Razdeljitelje toplote po stanovima, ostavimo za sada, nego po podstanici - za početak, dovoljno.

    Treba nahraniti partijski zaposlene!
    Čisto kao informacija: U Novom Sadu na 3 MW instalisane snage, JEDAN zaposleni.
    Novosadjani su bolji: kažu u BG na 1 MW=1 zaposleni.
    Dobro nam ide, dobro!
  • rain from heaven

    19.08.2014 21:42
    toplo - hladno
    ma jok nego im ne odgovara, lepse im je preko cele godine uzimati lovu
  • Pedja

    19.08.2014 21:31
    Prevara!
    Nece grejanje nikada biti jeftinije, samo jos skuplje, a kalilometri je jos samo jedan nacin kako da se prevari napaceni,glupi srpski narod. Sa kalilometrima ce biti jos skuplje i hladnije grejanje u stanovima. U Srbiji sve sto je uvedeno kao novina je uvek bilo prevara!
  • 19.08.2014 21:30
    Ma hajde.
  • ime mi je ...

    19.08.2014 21:27
    Ajmo sad malo po mome ...
    Date mi 100 eura po radijatoru a ja ću da razmislim hoću li ugrqaditi te zajeb..cije na radijatore. Ugradiću kad svi budu plaćali RTV pretplatu. Potkresao sam rogove na glavi pa će te se malo više morati potruditi da me ubedite za tu investiciju.
  • 19.08.2014 21:06
    Detelinara
    Neka neko iz Toplane kaze kolike su trebali da ispostave racune na Detelinari u januaru ove godine. Takve su jedinacne cene formirali da su racuni bili veci od prosecne plate. Dakle mogu racuni biti manji ako su jedinacne cene normalne,a po cenama koje sam ja videla u januaru, nema sanse da bi domacinstva u Srbiji imala manje racune.
  • Pera

    19.08.2014 21:01
    Mi smo pre par godina izracunali da nam je mnogo povoljnije da postavimo kotao od 250KWh za nasa dva ulaza nego da placamo toplani. U prosecnoj godini troskovi bi bili oko 50% trenutnih a u hladnoj godini oko 70% trenutnih troskova. Kotao bi se veoma brzo isplatio, jedino sto urbanizam ne da da se do zgrade dovede prikljucak za gas jer je za zgradu predvidjeno grejanje preko toplane.

    Nije mi jasno zasto se insistira na toplifikaciji kada je lokalni kotao jeftiniji za odrzavanje, efikasniji, placa se utroseni gas i odrzavanje kotla bez troskova za javasluk u Toplani. Mozda je nekada imalo smisla kada su koristili mazut ili ugalj ali sada nemaju razloga da postoje.
  • Miki, Novi Sad

    19.08.2014 20:33
    Zasto
    Ja nemam nista protiv uvođenja ovog sistema bez odlaganja, ali imam protiv nekoliko stvari koje se stalno previdjaju.
    1. Zasto da gradjani placaju uvodjenje meraca na radijatoru? Ako ce da mere nek uvedu šta god hoće i nek mere. Sta sad za 2 godine ce da im padne na pamet da uvode merenje na prozor pa ce reci ajde sad menjajte gradjani prozore zato sto je to super. Dakle, ako hocete novi nacin merenja slobodno ga finansirajte i to je to. To je isto ko da mi prodavac na pijaci kaze e ja bi da kupim novi kantar, on ce super da meri, ajde ga plati, da ti merim ...
    2. Po logici stvari uvodjenje treba da bude ili od 1.6 ili od 1.1. jer samo je tako pravilno, ovako kao Toplane uzimaju placanje celo leto popola, i taman krene sezona i onda bi po ucinku i tako mogu da se igraju pola po pola godine.
    3. Cena u proseku za ceo grad treba da bude ista, jer ako ne bude to znaci da je promenom obracuna doslo do povecanja cene, sto nije logicno, to je isto kao kad bi ja rekao prodajem jaja na kg (i znam da npr 20 staje u kg) i onda iako znam da je 20*npr 13 260 kazem sad je po kg 500 kao mi smo sisali veslo pa ne znamo foru.
    Ovo je minimum ispod kojeg gradjani ne bi trebali da idu, sve drugo je samo jos jedna manipulacija radi uzimanja para od gradjana
  • v

    19.08.2014 20:19
    mi smo pre 2 godine uveli grejanje po utrošku a bolje da smo se obesili ono jeste da greju po utrošku ali voda im je mlaka 40 stepeni u cevima nikad toplija tako da moramo da radijatore po ceo dan držimo odvrnute do daske a merač meri kao da je sve idealno,na kraju meseca imam veći račun od ljudi kojima se meri po kvadraturi dok su oni u majicama ja sedim u džemperu i cvokoćem od njihovog grejanja!
    !
  • @rain from heaven

    19.08.2014 20:08
    I onako će uzimati pare kroz stalne troškove održavanja sistema koje ćemo plaćati 12 meseci. A koji nisu mali. A što se tiče plaćanja po utrošku - raspitajte se malo kako su prošli oni kojima je to uvedeno. Sad se za iste pare smrzavaju. Ako smanje radijator na 3, onda im je račun kao što je bio pre, ali je u stanu hladno. Ako pojačaju na 5, oderu ih. Pitanje je ko će kontrolisati jačinu topl. energije koju nam toplana bude isporučivala?
  • 19.08.2014 19:29
    50 evra po radijatoru? Jedva cekam da vidim kako ce to da plate oni penzioneri sto sami sede u velikim vojnim stanovima sto ne znaju ni koliko soba imaju.
  • BELI MEDVED

    19.08.2014 19:19
    paraziti
    Naravno da su bile ogromne poplave i u NS.
    Pa molim gospodu iz fotelja koji su pozaposljavali rodbinu ,prijatelje,.... Mislim na sve vlasti koje su bile kao i ova sadasnja, da donesu tu graDSKU ODLUKU VISE ,i da ne zive vise dzabalebarosi iz JP na grbaci gradjana. Naravno, kad predjemo da placamo po potrosnji da izostave neke "fiksne " troskove tj namete neke ,i nihov toplotni gubitak da ne naplacuju preko nas smrtnika.
    Unapred hvala!
  • lepa luda

    19.08.2014 19:12
    ma hajde
    sve mislim da će nam biti manji troškovi grejanja, ima da nas oderu kao za porez
  • Marko

    19.08.2014 19:09
    Super!
    Eto još jednog načina da se ošišaju ovce. Treba narod da plati visoke otpremnine partijskom šljamu, milionske neplaćene tajkunske poreze, zlatne padobrane kojekakvog ološa,... Svi ćemo ćuteći da platimo, znaju oni to. Ovde, dok ne počnu političari i partijski klonovi da vam upadaju u stan i uzimaju direktno sa tanjira vaše dece, neće se dići ta čuvena "kuka i motika", a vrlo moguće - ni onda. Živeli i u naprdnije sutra !
  • ns

    19.08.2014 19:03
    i neće nikad ni biti uvedeno na ceo sistem jer kome će tada naplaćivati gubitke, curenja, put cevi i gubljenje energije, u svetu je davno zakonom regulisano koliko sme da se "izgubi" i kakva izolacija objekta mora biti i ko nema da plati za svoj stari objekat država ili grad mu obezbedi neku socijalnu cenu i to na rate ako ne besplatnu izolaciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna