Info
25.09.2014.
09:43
Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da advokati štrajkom parališu državu i pravosuđe i da kroz advokatske komore ucenjuju kolege koje žele da rade, kao i da se među najglasnijima u štrajku nalaze oni koji zastupaju pojedine okrivljene koji su u žiži srpske javnosti.
  • makijaveli

    25.09.2014 15:36
    vreme je
    Krajnje je vreme za smenu ovog nesposobnog ministra pravosudja, koje nikada nije bilo u gorem stanju. Bahatost, licemerje i neznanje, to su glavne osobine tog gospodina.
  • Pravnik

    25.09.2014 14:54
    Kako je ovaj uopšte zavšio Pravni fakultet? Ovo je elementarno neznanje. On pojma nema koje je pozitivno pravo na snazi u Republici Srbiji. Da odvali ovako nešto na ispitu iz Građanskog procesnog prava, momentalno bi mu bio vraćen indeks i pokazana izlazna vrata.
  • Adv

    25.09.2014 12:38
    @Narod - Sad je priznao


    da je advokatima data eksluziva da zastupaju klijete u postupcima gde bi mnogi od njih mogli sami da se zastupaju!
    Natovarili su advokate na grbaču naroda i tada su advokatri ćutali, a sada se bune kada je notarima data eksluziva da overavaju ugovore. Advokati zbog toga štrajkuju, a m.inistar ih odvraća od štrajka pretnjom da će ih skinuti sa grabače naroda.
    Advokati nikada nisu bili na grbači naroda,čak ćete dobiti advokata po službenoj dužnosti besplatno ukoliko nemate novca za njega.problem je što vlast izmenama zakona daje eksluzivno pravo notarima, kojih ima 95 u celoj Srbiji da sastavljaju ugovore.Notara nećete dobiti besplatno nikada, za razliku od advokata, mislite o tome.
  • Joko

    25.09.2014 11:54
    Parnički postupak
    Istine radi, u ZPP piše sledeće:

    ZPP član 85: Stranke mogu da preduzimaju radnje u postupku lično ili preko punomoćnika.

    Punomoćnik fizičkog lica može biti advokat, krvni srodnik u pravoj liniji, brat, sestra ili bračni drug, kao i predstavnik službe pravne pomoći jedinice lokalne samouprave koji je diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom...

    Deo stava 1 člana 85 koji glasi: ", koji mora da bude advokat" prestala je da važi na osnovu Odluke US IUz broj 51/2012 od 23. maja 2013. godine.

    Stav 2 je dodat u vreme ministrovanja g. Selakovića.

    Zakon se inače zove o parničnom, a ne o parničkom postupku.
  • Vlada

    25.09.2014 11:21
    Pitanje?
    Ima li nas ministar Selakovic polozen pravosudni ispit?

    Ne mogu da nađem odgovor na netu
  • 25.09.2014 11:10
    Ne verujem u slucajnost
    Ni u ovo a ni u to da se jos ne zna koliko je novaca uplaceno za poplavljene...
  • Deni Krejn

    25.09.2014 11:06
    Aha, vidiš kako može da se vrati stari zakon kad se hoće. Hajde sad lepo isto tako da vratite stari Zakon o prometu nepokretnosti, da ukinete Zakon o izmenama i dopunama Zakona o javnom beležništvu (koji ste vi doneli, a ne "žuti") i sve ostale sporne zakone.
    Inače, decenijama je pred sudom stranku mogao da zastupa ko god hoće i niko se nije bunio zbog toga. To da zastupnik mora da bude advokat je vaša izmišljotina koju ste ugurali u zakon
  • 25.09.2014 10:51
    Ministar to ne zna, ali odredba o kojoj govori je već vraćena u Zakon o parničnom postupku (čl. 85. st. 2). Ostalo o čemu priča je čista fantazija i potpuna besmislica, vokabular potpuno nedostojan visokog državnog funkcionera, a i ne govorimo da je reč o primitivnoj teoriji zavere. Zaista mučno za čitanje.
  • 25.09.2014 10:46
    opet bajke i skretanje pažnje
    ovo je čista ministarska demagogija, nije u fokusu ko i zašto to možda radi već koje su posledice donetih zakonskih rešenja - a posledice su nepovoljne za advokate i stavljaju javne beležnike u apsolutno monopolski položaj a finansijski, a to je suštin, katastrofalni za građane, na koje se prevaljuje trošak i iz čijih džepova treba da se izvuče drastično nesrazmerno više novaca za usluge beležnika kojima je neko namestio da se preko nas na brzinu obogate, balkanska posla - kad već promovšu liberalni kapitalizam nek ostave svima mogućnost da rade: i beležnicima, i advokatima ali i građanima ako žele, uostalom sami snose rizik svojih postupaka.
  • alf

    25.09.2014 10:40
    Pravda putem suda = 0
    Pravosuđe u celosti , kao i neka normalna pravednost koju daju sudije već godinama nama običnim ljudima zagorčava život.
    Pravda putem suda = 0
    Ogromne sudske takse , zamajavanje na ekspertskom nivou da predmeti zastare ... gde je tu pravednost , mnogo nas je ojađenih .
    Ovaj zakon o notarima , zašto nije takav da bude konkurencije , pa da biramo advokata ili notara ili sam piši .
  • Narod

    25.09.2014 10:31
    Sad je priznao
    da je advokatima data eksluziva da zastupaju klijete u postupcima gde bi mnogi od njih mogli sami da se zastupaju!
    Natovarili su advokate na grbaču naroda i tada su advokatri ćutali, a sada se bune kada je notarima data eksluziva da overavaju ugovore. Advokati zbog toga štrajkuju, a m.inistar ih odvraća od štrajka pretnjom da će ih skinuti sa grabače naroda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna