Info
08.12.2014.
09:53 > 10:08
Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta, kaže da će manje saobraćajnih nesreća biti kad postane sramota da se vozi pijan i bez dozvole.
  • MajkaRoditeljka

    09.12.2014 00:08
    A da i mi malo metnemo prst na čelo?
    Ne kažem da treba zatvarati oči pred činjenicom da je društvo besposleno i alkoholisano, ali prvi u hijejrarhiji odgovornosti smo upravo mi.

    Koliko puta se vaše dete još dok nije stasalo za "veliki" bicikl vozilo sa nekim ko je samo malo popiio? Ko je smatrao da je dobro prošao jer je izbegao policiju? Ko tvrdi da bolje vozi pijan nego trezan? Šta, činimo to samo kada idemo na svadbe i slave? Malo li je?
    Oprostite, ali nultu toleranciju najpre postavite sebi još dok vam je dete u kinderzicu. U suprotnom, ne očekujte da prosveta, mediji, zakoni, država išta učini, jer ste prvi vi postupali suprotno. Ne očekujte da ste spasili dete sigurne smrti ukoliko država podigne granicu noćne vožnje na 21 ili 25 godina, niti ako na svakoj raskrnici ili svakoj krivini postoji policijska kontrola. Jer vaše dete će jednom prerasti i tu granicu, a onda će učini upravo ono što je videlo od roditelja: popiti, pa voziti.
  • Pera

    08.12.2014 15:23
    Dokle?
    Da li narkomani na svakoj temi moraju da se bave promocijom i legalizacijom droge?
  • Arch Stanton

    08.12.2014 15:11
    ..
    to sto on prica ja sam odavno govorio, ali ne samo sto se tice voznje vec svega ostalog sto se desava u ovoj jadnoj "drzavi".
  • 08.12.2014 14:21
    U Srbiji da bude SRAMOTA voziti pijan?! Tesko.
  • Eksperti

    08.12.2014 14:17
    Mene uopšte ne čudi da se ovakve stvari dešavaju kada vidim ko i kako formira saobraćajnu politiku. Prvenstveno mislim na stručnjake u pomenutoj oblasti koji održavaju trend besmislenih mera, čak i kada im se ukaže na štetnost nečega. Okanović (Udruženje građana Komitet za bezbednost saobraćaja i član radne grupe) je otvoreno rekao, kada mu je skrenuta pažnja od praktično svih biciklističkih udruženja i Evropske biciklističke federacije na štetnost promovisanja kaciga i prsluka u odnosu na neke druge mere, da je upoznat sa svim tim, ali eto... on lično misli drugačije i zato će se zalagati za drugačije. Ni Vujanić nije nešto mnogo bolji. Eto, to su vam stručnjaci koji formiraju saobraćajnu politiku u Srbalja.

    Što bi rekao Đorđe Čvarkov, usraću se evo sad odmah...
  • Persa

    08.12.2014 14:14
    Ala ovaj lupa
  • ja

    08.12.2014 13:58
    U Srbiji?
    Znači nikad.
  • 08.12.2014 13:56
    posao
    Mladim ljudima treba gospodo iz vlade naci posao , da razmisljaju o radu pa i o zaradi, o stvaranju porodice, o samostalnom zivotu o svemu o cemu razmisljaju njihovi vrsnjaci u evropi.Pitao bi nase ministre gde su ta obecana radna mesta iz predizborne kampanje? Gospodine Vulin i g. Mihajlovic, zaposlite mladost ove zemlje i resicete probleme, a nemojte donositi ovako maloumne odluke.
  • 08.12.2014 13:46
    Ne, vec kad postane Skupo voziti pijan!
  • Tja

    08.12.2014 13:33
    Takodje, malo znanja nece nauditi, pa cisto da ne ostanete u nedoumici, pogledajte rezultate istrazivanja u Australiji (ne bih u Kanadi i inim, jer tamo cak pozitivno gledaju na odredjene lake droge):

    http://aic.gov.au/media_library/publications/tandi2/tandi357-2.png

    Dakle, manje negativnih efekata su prijavili oni koji su vozili pod uticajem marihuane, nego pod uticajem lekova.
  • Tja

    08.12.2014 13:24
    @Anonimus: A ti se nasao pametnim, pa zakljucio da ja vozim drogiran i da se drogiram. Ja samo ne dozovoljavam da neko neuk glupim retorikama sravnjava u isti kos alkose, dopere i varioce. Nisam ti ja nikakav "predstavnik", vec neko ko pravi razliku izmedju svih navedenih opijata, a razlika je veoma uocljiva kada uporedis ljude koji konzumiraju razlicite opijate. Jedni su agresivni debili, drugi lopovi doperi u krizi koji zaspu za volanom i treci raspadaci koji navareni voze 40 i prave cep u saobracaju. Da odmah razdvojim.
  • Milan

    08.12.2014 13:20
    Čvrsta ruka
    Pozdravljam inicijativu, ali me interesuje šta znači "za sve nove vozače"? Šta ćemo sa svim "starim vozačima" koji sada imaju između 17 i 21 godinu, koji su već položili i koji polažu danas i ovih dana? Ako se njima i dalje dozvoli vožnja u tom periodu, onda niša nismo uradili. Zalažem se za drastičnije mere. Da se ministrov predlog usvoji, ali da se vozački više ne polaže sa 17 i 18, već sa minimum 19 ili 20 godina, kada postanemo malo zreliji, pa da od tada teče taj period od dve godine. Bolje i tako dok se ne opametimo, pa ćemo kasnije lako promeniti zakon. Takođe, u slučaju alkoholisanosti treba trajno oduzeti dozvolu Takođe, maloletnicima koji iza sebe već imaju krivične i druge prijave onemogućiti polaganje za auto i za motor, a dopustiti im kad napune 25. Naravno, to sve i primenjivati. Znam da je strogo, ali...
  • salajcanin

    08.12.2014 13:04
    Ministar policije pokazuje elementarno neznanje a o Zorani necu ni da pisem.
    Pitanje za ministra Stefanovica: Ako se mladim vozacima do 21 godine zakonom zabrani da voze automobile posle 23 casa kako ce MLADI POLICAJCI iz Sremske Kamenice koji skolu zavrsavaju sa 19 godina te dve godine do 21 obavljati svoje poslove za koje se skoluju.......Svoje neznanje vi ministri politicari ostavite za kabinete a profesionalci neka rade svoj posao i poostre mere i narocito kazne za alkohol sa maksimalnim zqatvorskim kaznama i oduzimanjem automobila ako ste uhvaceni u alkoholisanom stanju
  • Buraz

    08.12.2014 12:57
    Ma jeste
    Ljude nije sramota za mnogo gore stvari a ne voziti pijan,tako da nema ništa od toga i nek je svima sa srećom.
  • 08.12.2014 12:39
    Veoma jednostavna praksa: Konzumaciju alkohola podići na 21 godinu, a policijske patrole vikendom angažovati po celom gradu, kao i na svim prilazima gradovima. Mlađi od 18 godina da imaju svoje klubove koji ne toče alkohol i rade do 23.00h i posle toga fajront. Ko je mlađi od 18 godina, a na ulici je posle ponoći, roditelji dolaze po njega u policijsku stanicu i plaćaju kaznu. Sva sumnjiva vozila posle ponoći se zaustavljaju, vozači duvaju, i ako imaju alkohola, oduzima im se dozvola i naplaćuje kazna. Rezultate bi imali vrlo brzo. U Americi deca voze već u srednjoj školi, veće i jače automobile nego što je prosek kod nas, ali ne mogu da odlaze u klubove gde se toči alkohol pre 21. godine. Ako niste u stanju da osmislite dobar zakon, onda ga doslovno prepišite od nekoga ko to zna.
  • 08.12.2014 12:36
    @Tja
    Drago mi je da imamo i predstavnika narkomana koji potvdjuje moje navode. Alkoholizam i narkomanija su bolesti zavisnosti, a samo je za alkoholizam propisana dozvoljena doza. I jedni i drugi dovodite u opasnost ucesnike u saobracaju, a vi se bunite da vam je ugrozeno pravo izbora na drogiranje.
  • Baba

    08.12.2014 12:06
    Baba da ti kuka
    U društvu u kojem Željko Ražnatovič Arkan i Aca Lukas predstavljaju etalone muževnosti i poštenja...
  • Nezainteresovani Lala

    08.12.2014 11:37
    Nesposobnjakovići, politikanti,ujdurma
    Vlada u normalnoj državi pravi strategiju i na bazi analize podataka donosi mere za poboljšanje u određenoj oblasti.
    Kod nas tragično ginu mladi ljudi i onda na volšeban način, u jednom trenutku, počne da se priča o pooštrenju zakonskih odredbi, da bi se sprečio gubitak mladih života.
    Ustrojavanje zakona i vođenje brige o mladim ljudima i imovini treba da počne u predškolsko doba, da se razvija u školsko i da se u narednih 5-10 godina broj ovakvih tragedija spusti za 70-80%. Ova Vlada nije u stanju da iskontroliše ni točenje alkohola mlađim od 18 godina, a kamoli divljanje na drumovima pod uticajem alkohola i opijata. Klinci im cugaju na svakom ćošku i idu takvi u školu a onda sedaju i za volan.
    Pod imenom budžetska ušteda, otimaju se i umanjuju roditeljima i dedama i babama plate i penzije, a u stvari i na kraju- otima se deci. Toliko o odnosu ove države prema građanima. Ovde se ne ulaže u ZNANJE već samo u političku popularnost sa ciljem čuvanja političkog rejtinga koji je ionako virtuelna stvarnost. Gde su im Južni tok, Beograd na vodi, Žeželjev most itd. a na njima su dobili izbore?
  • Tja

    08.12.2014 11:24
    @Anonimus: Ja tvrdim da je voziti navaren mnogo manje opasno. I nemoj da korisnike vutre trpas u isti kos sa onima koji se ubrizgavaju, smrcu, lizu ili piju ili rade sve odjednom jer zvucis neuko, da ne kazem glupavo. O tome da tebi alkohol nije narkotik (valjda jer je legalan ili tradicionalan)i da se razlikuje od ostalih koje si ti stavio u isti kos bolje i da ne pricamo, to je vec glupavo na kub. O tome tek da tvrdis da neko prica za dop da je lekovit (iako se koristio u lecenjima za uspavljivanje i ublazavanje bola), tek necemo. To je toliko glupavo da moze da se deli sa nulom.
  • e moj profesore

    08.12.2014 11:24
    tesko
    brendiranje ove zemlje se zasniva na jeftinom i dobrom provodu, sto naravno ukljucuje alkohol pod obavezno.. ovde se kad se drustvo sretne posle x godina prepricavaju pijanstva iz mladosti.. na slavama roditelji pijani sedaju za volan i daju primer deci da je to sasvim ok... da ne nastavljam u svakom slucaju.. slaba vajda od ponosa praviti sramotu
  • БЛОК

    08.12.2014 11:13
    Каква глупост
    Људи везе без дозволе, пијани, неисправна возила,... поступци немају епилог, а политичари све правдају лошим законима. Каква грозна спрега.
    Како их није срамота.
  • Tja

    08.12.2014 10:47
    Dakle na kukovo leto, posto je ovde kod nas izgleda fora biti coban. "Ko n'mz da vozi pijan, p ja jos bolje vozim kad pop'jem bre, sa's vidis".
  • ns

    08.12.2014 10:46
    slažem se sa stavom iz teksta ali mislim da je takvo rešavanje izokolno i bespotrebno kad već postoje zakoni, sudovi i policija, zašto policija ne stoji na jedinom izlazu na put sa svakog splava i kafane od ponoći pa do jutra, time ne da će sprečiti pijane da se uključe u saobraćaj i da ubiju nekog nego će i zaraditi pošteno sebi plate a ne svaki mesec pred kraj vataj sirotinju kod arene što pretrčava, gledam s prozora i dok se vijaju sa pešacima vozači prave polukrug preko duple pune!!! pred njima i oni ništa!
  • Boki

    08.12.2014 10:41
    Besmislica
    Pa ja ne znam jel ovaj nazovi ministar malouman, pa ne može on tako šta mu se ćefne da predlaže i to zakon da postane. Za to postoje eksperti valjda. Mladi da ne voze auto jači od 76ks?!? Pa 85% normalnih automobila je danas jače od toga... Time ništa neće dobiti. Mladi će samo čekati do 21. da polože i onda će se iste stvari dešavati... Da li ni grama mozga nemaju?
  • Jogi Letač

    08.12.2014 10:39
    Potpuno tačno! Nažalost, kod nas je sramota ostaviti kola na parkingu ispred kafane i otići kući taksijem.
  • member

    08.12.2014 10:31
    kad budete zabraniti reklame tipa "pivo za prave muskarce" sve ce biti bolje.

    ostali primeri:
    - dani piva
    - beer fest
    - dani vina

    itd itd

    nije ni cudo sto mladi toliko piju, kada ih UCITE da je normalno piti.

    necu da objasnjavam dalje, ko razume - shvatice.
  • 08.12.2014 10:12
    sramota voziti pijan
    To se ovde nikada nece dogoditi, kao da postoji takmicenje ko je u stanju da vozi sa vise promila. Sa druge strane tu su i narkomani koji tvrde da je to sto oni puse/duvaju/smrcu/lizu/ubrizgavaju zapravo lekovito i da treba legalizovati, te da su njihova narkomanska prava ugrozena.
  • 08.12.2014 10:11
    Sad but true.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna