"Broj udesa će se smanjiti kad postane sramota voziti pijan"

Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta, kaže da će manje saobraćajnih nesreća biti kad postane sramota da se vozi pijan i bez dozvole.

Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta, kaže da, samo po sebi, promena propisa i pojačana kontrola neće dovesti do smanjenja broja saobraćanih nesreća.

Prema njegovim rečima, broj nezgoda će se redukovati kada se promeni svest ljudi. "Kada u javnosti bude stvorena slika da je sramota sesti u automobil pijan ili voziti bez vozačke dozvole, tada će se smanjiti broj saobraćajnih nesreća. U tom smislu, mediji imaju centralnu ulogu u promeni navika", navodi Vujanić.

On dodaje da je neophodno da se i obrazovni sistem uključi u tu misiju kako bi budući vozači bili svesni odgovornosti koje učešće u saobraćaju vuče sa sobom. "Ukoliko ne savladate gradivo iz škole, u budućnosti se može desiti da izgubite posao. Međutim, ukoliko ne naučite pravila odgovornog ponašanja u saobraćaju, može se desiti da izgubite život", kaže za Danas Vujanić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji godišnje život u saobraćajnim nezgodama izgubi šest osoba na 100.000 stanovnika, dok od vatrenog oružja, poginu tri osobe na 100.000. "Da biste vi dobili pištolj, morate da prođete kroz rigorozne provere, dok je za dobijanje dozvole potrebno samo da upišete auto školu", navodi Vujanić.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da će predložiti da izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja novi mladi vozači ne mogu upravljati vozilima od 23 časa do 6 časova ujutru. Potpredsednica vlade i ministarska saobraćaja Zorana Mihajlović očekuje na će na sednici Vlade biti odlučeno da bar izmene Nacrta zakona o saobraćaju koje se tiču mladih vozača budu donete po hitnom postupku i da počnu da važi od 1. januara.

"Mladim vozačima biće, izmedu ostalog, zabranjeno da do 21. godine voze automobile jače od 76 konjskih snaga. Očekujem od MUP-a da Nacrt zakona o saobraćaju pregleda i da zajednički na sednici Vlade odlučimo da bar izmene koje se tiču mladih vozača, budu donete po hitnom postupku", rekla je ministarka Mihajlović.

  • MajkaRoditeljka

    09.12.2014 00:08
    A da i mi malo metnemo prst na čelo?
    Ne kažem da treba zatvarati oči pred činjenicom da je društvo besposleno i alkoholisano, ali prvi u hijejrarhiji odgovornosti smo upravo mi.

    Koliko puta se vaše dete još dok nije stasalo za "veliki" bicikl vozilo sa nekim ko je samo malo popiio? Ko je smatrao da je dobro prošao jer je izbegao policiju? Ko tvrdi da bolje vozi pijan nego trezan? Šta, činimo to samo kada idemo na svadbe i slave? Malo li je?
    Oprostite, ali nultu toleranciju najpre postavite sebi još dok vam je dete u kinderzicu. U suprotnom, ne očekujte da prosveta, mediji, zakoni, država išta učini, jer ste prvi vi postupali suprotno. Ne očekujte da ste spasili dete sigurne smrti ukoliko država podigne granicu noćne vožnje na 21 ili 25 godina, niti ako na svakoj raskrnici ili svakoj krivini postoji policijska kontrola. Jer vaše dete će jednom prerasti i tu granicu, a onda će učini upravo ono što je videlo od roditelja: popiti, pa voziti.
  • Pera

    08.12.2014 15:23
    Dokle?
    Da li narkomani na svakoj temi moraju da se bave promocijom i legalizacijom droge?
  • Arch Stanton

    08.12.2014 15:11
    ..
    to sto on prica ja sam odavno govorio, ali ne samo sto se tice voznje vec svega ostalog sto se desava u ovoj jadnoj "drzavi".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.