Autor: 021.rs

Novi Sad
26.10.2016.
11:33 > 13:28
Arheološko blago Vojvodine, 3.000 godina star mač, nekoliko dana se prodaje preko internet oglasa po ceni od 5.000 evra.
  • Natasa

    16.10.2017 20:25
    Mac
    Kao ljubitelj hladnog oruzja i njegov kolekcionar, smatram cenkanje za ovakvu vrednost jadnim i bednim. Svaka drzava bi bila sretna da u svom Narodnom Muzeju ima primerak iz tog doba, dobro pcuvan
  • Pero

    28.10.2016 15:32
    za ns ja
    Hteo sam da kažem ns ja, potpuno se slažem sa vama, ali priglup, zlurad polusvet je uvek u većini i on "misli" da je sve što je staro- relikvija, i još mora da to naša jadna država treba da plati debelo, pametnom nalazaču velikom ljubitelju Vojvođanske zaostavštine, ljubi ga mama njegova tako brižnog i nepravdom oprhrvalog!
  • Pero

    27.10.2016 16:02
    za ns ja
    Sudeći po oceni komentara ns ja, vidi se da su glupanderi uvek u većini.
    Na posletku pogledajmo ko nam vodi državu i kakvi ljubitelji artefakata su kako i za koga glasali, kako u gradu, tako i u pokrajini i republici! Tako vam je to
  • Blajv

    27.10.2016 12:21
    @ns ja

    Odli;no si demonstrirao da ne moraš da slušaš Cecu i obrćeš janjetinu da bi bio kreten. Sjajno obavljen posao, a sad se vrati u svoju rupu.
  • ns ja

    27.10.2016 09:18
    Auu, vidim ovde ima vrsnih "stručnjaka" koji mi prišivaju i Cecu i "kamenje za janjetinu" i polovnog golfa i "starih Vojvođana" koji će svi propasti ako neki nemoralni lezilebović pokuša da proda (uvali) staru gvožđuriju i malo se očeše o poreske obveznike!?

    Naravno da mu ne treba dati 5000evra za taj "artefakt", a vi "stručnjaci" iz fotelje koji pljujete na mene zbog toga, verovatno ste svi taj jedan lezilebović koji pod raznim imenima nastupa ovde. Jadno, dno, lezilebovsko.

    Obožavam kada polupismeni, lukavi i pokvareni, lenji blatnjavi blatnjavci pokušavaju svakome ko nije debilan, da uvale kameno poreklo, ovce, koze, janjetinu, golfa i Cecu!!!! Bože moj "ovo je veeeelika stvar za nas "Vojvođane" i naše blaaago!!!" Pih, Bože sakloni, !!!

    Ne treba mu ni 10.000rsd dati i to je prevelika milostinja. Zapravo ako je tako veliki baja neka pokloni gvožđe muzeju, ionako su se pre toga deca igrala i mogla da se povrede s istim. Raznog polusveta ima..
  • ns ja

    27.10.2016 09:07
    Auu, vidim ovde ima vrsnih "stručnjaka" koji mi prišivaju i Cecu i "kamenje za janjetinu" i polovnog golfa i "starih Vojvođana" koji će svi propasti ako neki nemoralni lezilebović pokuša da proda (uvali) staru gvožđuriju i malo se očeše o poreske obveznike!?

    Naravno da mu ne treba dati 5000evra za taj "artefakt", a vi "stručnjaci" iz fotelje koji pljujete na mene zbog toga, verovatno ste svi taj jedan lezilebović koji pod raznim imenima nastupa ovde. Jadno, dno, lezilebovsko.

    Obožavam kada polupismeni lukavi i pokvareni, lenji blatnjavi, blatnjavci pokušavaju svakome ko nije debilan, da uvale kameno poreklo, ovce, koze, janjetinu, golfa i Cecu!!!! Bože moj "ovo je veeeelika stvar za nas "Vojvođane" i naše blaaago!!!" Pih, Bože sakloni, !!!

    Ne treba mu ni 10.000rsd dati i to je prevelika milostinja. Zapravo ako je tako veliki baja neka pokloni gvožđe muzeju, ionako su se pre toga deca igrala i mogla da se povrede s istim. Raznog polusveta ima..
  • @ex chapman

    26.10.2016 21:21
    Riče Harisone, jesi li to ti?
  • Boki

    26.10.2016 19:19
    Sad ce Vojvodina naglo propasti bez maca... Samo kazem...
  • Nervirach

    26.10.2016 15:38
    NS ja, ja se slazem da se od poreskih obveznika ovo plati. Bolje to nego Cecin koncert i Bregovicevi oni za sahrane kome se svet smeje. Videces kada ti neko dodje iz inostranstva ma poceses glavu sta da mu pokazes. Novi Sad sto ima obidje se za par sati. Ostalo je poruseno.
  • Maxa

    26.10.2016 15:34
    Kakva smo SELJACKA NACIJA !

    Nije problem kada se daje 50 000 eura da vam Ceca kalastura arlauce za novu godinu i preko leta na tvrdjavi, ali je veeeeeeliki problem kada treba da se za 5000 eura otkupi predmet neprocenjive vrednosti !
  • G

    26.10.2016 14:51
    Poštovani "pravi" novosađanine - ovaj istorijski predmet nema nikakve veze sa vašim, a najverovatnije ni sa poreklom bilo koga danas u Vojvodini, ima, odnosno može da ima veze sa davnom istorijom ovih prostora. Niste pozvani da odlučujete šta drugi rade sa svojom privatnom imovinom niti ste "praviji" od bilo kojeg drugog građanina.
  • ex chapman

    26.10.2016 14:32
    cijena
    je izuzetno visoka za takav predmet, nekoliko puta veća od tržišne (verovali ili ne, postoji vrlo aktivno tržište ovakvim stvarima, proverio sam). ako bi prodavac imao dokaze o provenijenciji to bi moglo da utiče da cena ide na više, ali ovako...
    u svakom slučaju njegovo je i ima pravo sa time da radi šta hoće. pod uslovom da je pošteno stečeno, u šta nemamo razloga da sumnjamo
  • Aleksandar

    26.10.2016 14:07
    Sad može očekivati da ga hapse, novčanu kaznu i nešto zatvora, jer to po zakonu ne sme da se prodaje. Slično su ona dva Sremca našli, dok su orali, Atilin pojas i strašne probleme su imali, gde isto tako naši nadležni nisu bili zainteresovani, pa su odlučili da probaju da ga prodaju. E tad su nastali strašni problemi, odjednom se sve nadiglo, istraga, sud, nezakonito otuđenje...
  • ja sam iz Nova Sada

    26.10.2016 14:01
    @Novosadjanin pravi

    Jeste li vi nekad bili gladni?
    Ponos je niza kategorija od samoodrzanja...
  • MarkoNS

    26.10.2016 13:47
    @Novosadjanin pravi
    Nije mi jasno zbog čega ti dele minuse. Valjda je misle da je pametnije prodati mač i za 5000 evra kupiti polovnog Golfa pa se praviti važan? Ni ja ne bih prodao mač da ga imam (osim možda u slučaju teške nemaštine ili bolesti). Pogotovo ako tu stvar niko iz prethodnih generacija nije raskrčmio, a mogao je i isto tako.... Posebna priča je izjava vlasnika da su kojekakva deca mlatili tim mačem po kući (moguće ga i delimično oštetili).
  • Chiske

    26.10.2016 13:39
    @Novosadjanin pravi
    Povrsno je po meni biti rob nekog zastarelog gvozdja koje nikom nizasta ne sluzi. Njegov je mac! Ko si ti da ga osudjujes? Ako ti je toliko bitno poreklo ti lepo odkupi mac pa ga pokloni muzeju...
  • staka liman

    26.10.2016 13:34
    match
    pa ako grad moze da finansira jazz festival nek kupi match--jeftinije je

    pomoce Vladimiru a i eksponat ide u muzej

    da nisu mozda vazniji festival ulicnih sviracha ili tako nesto

    dajte kesh coveku
  • l3RUTAL

    26.10.2016 13:09
    Samo pravedno
    Mislim da je cena malo velika a i ubedjen sam da je takva da bi se ostavilo prostora za pregovore. Kao sto svi znamo mi Srbi prvo pitamo:' Moze li to malo da se spusti!?" E da bi se moglo nastaviti sa tradicijom cenkanja, cena je verovatno zbog toga takva. Nisam da se iznose predmeti od bilo kakvog kulturnog znacaja za drzavu Srbiju van zemlje i tamo prodaju ali ako se izcrpe sve u okvirima zakona mogucnosti, opet moje misljenje, treba dozvoliti prodaju van granica Srbije. Ako se gleda ko ce na kraju da sve to plati kod nas... Naravno oni koji uredno placaju porez i ako se dize glas protiv toga, isto tako se mora povuci paralela izmedju ovog maca/bodeza i svih onih koji su na drzavnim jaslama jer i njih takodje placamo mi koji uredno i na vreme placamo porez. Opet moje misljenje a vezano za zakon je da se tim zakonom i neadekvatnim i niskim otkupnim cenama vlasnici artefakata kao sto je ovaj prakticno budu ucenjeni. Ili prihvati ono sto ti se nudi ili ... Bilo bih SRAMOTA da ovako nesto zavrsi tamo negde! Iako ovaj predmet nema direktne veze sa nama Srbima i ostalim gradjanima Srbije i Vojvodine ima veze sa teritorijom koju danas kontrolisemo pa je zato kulturno dobro. To je istorija svih koji su nekada ovde na ovim prostorima ziveli!
  • Realista

    26.10.2016 12:53
    Srbija
    Da li je ova drzava ikafa bila od koristi gradjanima? Po me je teska debilana da covek ne moze naplju da proda predmet koji je legalno njegov.
  • poreklo

    26.10.2016 12:46
    Ne kaze se nista o poreklu maca. Treba proveriti je li pribavljen ilegalnim iskopavanjem. Zasto ne pise nista o tome u tekstu ? Sve vam se vrti oko para jer se obracate sirotinji.
  • Novosadjanin pravi

    26.10.2016 12:41
    Koliko zaista mozes ceniti I postovati svoje poreklo, kad ovakve stvari prodajes! Koliko samo povrsnih ljudi ima! Pre bih zadrzao ovo za sebe ili poklonio muzeju ovaj primerak uz to da I dalje imam potpuno pravo vlasnistva nad njim, ali da prodajem je sramotno jako!!!
  • Dragan

    26.10.2016 12:38
    @ns ja
    Nemam komentar na ovo tvoje tipa "beskoristan predmet". Steta. Fali ti samo malo knjiga da procitas. Mada to ne znaci da ces shvatiti sta znaci "kulturna bastina", "istorija", "nasi preci" i ostalo. Do tada uzivaj u zivotu koji ti je omogucio taj "beskoristan predmet".
  • hahaha

    26.10.2016 12:35
    pa druze da si imao kamen koji je djed djuro bacao sa ramena dali bi ti 10 iljada i po janjeta
  • Vlada

    26.10.2016 12:32
    @ns ja
    'Kao građanin NIKADA se ne bih složio da se izdvoji 5000eur novca poreskih obveznika za ovaj predmet'

    Pa zato se ti kao građanin ništa ni ne pitaš. Ej, provali lika, našla se faca sa 5 minuta poznavanja arheologije i istorije da procenjuje da je ovo 'za našu kulturu i baštinu potpuno beskoristan predmet'!
  • ns ja

    26.10.2016 12:14
    Kao građanin NIKADA se ne bih složio da se izdvoji 5000eur novca poreskih obveznika za ovaj predmet, te shodno tome se iskreno nadam da će dobiti dozvolu da predmet iznese u inostranstvo i tamo ga unovči (ako je neko lud da mu da rečeni iznos za tu gvožđuriju!) Eto lepe prilike da se u našu državu (pojedincu) slije devizna doznaka za, po mom mišljenju za našu kulturu i baštinu potpuno beskoristan predmet (možda koristan za cenu do max 10.000 rsd)
  • ns ja

    26.10.2016 12:02
    lezi lebe
    Dečko tvrdi pazar, njegova stvar, samo ne razumem zašto ga potral 021 reklamira ovde?
    Kao građanin NIKADA se ne bih složio da se izdvoji 5000eur novca poreskih obveznika za ovaj predmet, te shodno tome se iskreno nadam da će dobiti dozvolu da predmet iznese u inostranstvo i tamo ga unovči (ako je neko lud da mu da rečeni iznos za tu gvožđuriju!) Eto lepe prilike da se u našu državu (pojedincu) slije devizna doznaka za, po mom mišljenju za našu kulturu i baštinu potpuno beskoristan predmet (možda koristan za cenu do max 10.000 rsd)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna