Autor: Ž.Bogosavljević - zarko@021.rs

Novi Sad
21.03.2017.
10:48
Skupština grada će u četvrtak usvojiti Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na nivou Novog Sada.
  • Zena

    22.03.2017 15:33
    Jbg
    Dzabe neka tamo povelja kada su ljudima usadjene u glavu neke druge vrednosti. Cast izuzecima. Juce odlazim kod majstora, sav se zapanjio, sto sam ja, eto zensko, dosla da sredjujem auto za reatest. Kada sam krenula da vozim svi stariji blenu u mene, kakav je to nacin da zena vozi, a muskarac boze moj sedi na suvozacevom autu. Te predrasude su prosto u ljudima, na zenama je da se bore i da pokazu da mogu i one skoro sve sto mogu i muski. Mogu i zene da zamene akumulator, zamene sijalicu, osigurac..nije to nikakva nauka. Razlike ima medju polovima, fala bogu :) da ih nema ne bi bilo ni nas, ali sve dok je postovanja te razlike i neomalozavanja sa bilo cije strane ova povelja moze da radi posao. Medjutim...
  • Neko ko je upućen

    22.03.2017 12:13
    Svima koje zanima da se obaveste o Povelji (a trebalo bi da vas SVE zanima):

    http://www.charter-equality.eu/
    http://euintegracije.skgo.org/upload/Document/Doc/2014_01/Brosura_POVELJA_200x200_Final_2012_WEB_1str.pdf
  • Lenka

    21.03.2017 20:35
    Ako iko od vas zna sta znaci Evropska povelja ja dam svoju glavu. Svaka cast za ovakvu odluku, mada se malo i zakasnilo sa njom.
  • Мунгос

    21.03.2017 18:36
    @ Kao i uvek ...,
    Пробао бих ја да смањим раст дефицита неразумевања теме, али још нисам достигао ниво који прописује Концил Европске Уније. Једино што сам успео, то је да смањим толеранцију према нетолеранцији.
  • Kao i uvek ...

    21.03.2017 16:58
    ... Mungose tvoj hronicni deficit razumevanja teme kao i interpretacija iste su na zavidnom nivou.

  • Мунгос

    21.03.2017 16:01
    Ово је још један закон који нам је поклоњен од стране Савета Европских Мудраца. По њиховом протоколу, од сада се не сме шовинистички користити израз „лежећи полицајац“, мора ту бити и „лежећа полицајка“. Ми ћемо у том циљу затражити помоћ од саобраћајних стручњака Савета, да нам објасне како разликовати да ли је лежећи – полицајац, или полицајка. Можда на том лежећем објекту треба поставити неки знак распознавања који би допринео сазнању да је тај лежећи објект родно равноправан.
    Ја имам предлог, али ме срамота да кажем.
  • Neko ko je upućen

    21.03.2017 13:52
    Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou je sastavio Savet evropskih opština i regiona (Council of European Municipalities and Regionas - CEMR) sa svojim partnerima, nacionalnim asocijacijama lokalnih i regionalnih vlasti. CEMR se bavi promocijom rodne ravnopravnosti još od 1983. godine, promovišući jednu od osnovnih vrednosti Evropske unije, proklamovanu još 1957. u Rimskim ugovorima
    Početkom dvehiljaditih godina, CEMR je realizovao projekat “Grad za ravnopravnost” čiji je cilj bio da prikupi primere dobre prakse u upravljanju gradovima na način koji jednako uvažava specifične potrebe, načine života i uloge žena i muškaraca. Zaključeno je da nedostaje sveobuhvatna politika koja bi lokalne vlasti obavezala na primenu takvih praksi. Tako je 2006. godine nastao dokument čiji je originalni naziv: "European Charter for Equality of Women and Men in Local Life", ili “Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou”
    Ovaj dokument ima dvostruku ulogu: političko obavezivanje na unapređenje rodne ravnopravnosti i praktični alat koji pomaže lokalnim upravama da kroz svoje politike uvedu princip rodne ravnopravnosti u svim oblastima života za koje su nadležni.
    Radi praćenja efekata Povelje 2012. je osnovana je kancelarija sa sedištem u Briselu, pod nazivom Opservatorija za praćenje primene Evropske povelje. Na sajtu ove kancelarije, mogu se pronaći sve relevantne informacije o Povelji, mnogobrojni materijal
  • Sremac

    21.03.2017 13:08
    Da smo normalna drzava i drustvo ovo nikad ne bi bila tema!
  • zoro

    21.03.2017 12:47
    Sada ce aktivisti oba pola imati jednake sanse da se preko stranke navale na drzavne jasle.
  • DragCHE

    21.03.2017 11:50
    Vec vidim
    Kako u Radosnom detinjstvu, zaposljavaju manje zastupljen pol, vaspitace i negovatelje, kako bi ovako glup zakon ispostovali. Ljudi moji ima li ko mozga u toj skupstini, ili ce i ovo biti jos jedan zakon donet radi donosenja, bez mogucnosti i namere da se ispostuje.
  • Idiokratija

    21.03.2017 11:41
    Podrzavam da zene, muskarci i LGBT populacija bude jednaka po pravima, ali ovo sve vec prerasta u idiotluk.
  • маркеђани

    21.03.2017 11:36
    Дакле запошљаваће се само зато што је неко одређеног пола, а не због бољих квалификација? Лепо је то у теорији са том равноправношћу, а у пракси је веома лоше. Небитно ми је ко је ког пола, ако има боље квалификације за неки посао од другог кандидата.
  • tica

    21.03.2017 11:26
    Unapred se radujemo povecanju broja dedica u Betaniji.
    Koji ste vi moroni to je neopisivo. Na silu i bez mozga prepisujte evropske zakone sa jezika od kojih neki nemaju ni padeza ni roda.
  • Odin

    21.03.2017 11:22
    Nema
    Tri generacije moraju da se promene i njihovo vaspitanje sa njima da bi ovo imalo ikakvog smisla u Novom Sadu. Proglasom niko nije promenio copor divljih svinja u nesto drugo...Dok sredina tretirana zene kao potrosnu robu nikakav zakon nama pomoci nece, a to sve dolazi iz vaspitanja i nasih domova. Okruzili ste se zverima a sada bi lepim recima da ih promenite i to pred izbore da bi uhvatili jos koji poen. SNS standard, povrsno, lose i kratkotrajno. GG.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna