Novosadski informativni portal 021

Projekti

Tucanijada u Mokrinu

Tokom uskršnjih praznika selo Mokrin bilo je jedno od najposećenijih destinacija u Vojvodini. Tamo je 19. put za redom održano Svetsko prvenstvo u tucanju jajima na kojem su učesvovali takmičari iz svih delova naše zemlje ali i šire. TVprodukcija 021 bila je tamo i ispratila takmičenje.  

Ren za dobro zdravlje

Ren je jedan od najzdravijih začina - ima jako antibiotsko delovanje, pomaže protiv umora, a još od srednjeg veka koristi se kao lekovito sredstvo od koga mogu da se prave čajevi, sirupi i obloge.

Migrena ili glavobolja?

Patite od jakih glavobolja. "Puca" vam glava, i to već duže vreme. Bolovi su u predelu sinusa i jagodica.

London najpopularniji

"British airways" prevezao je više od pola miliona putnika u periodu od 9. do 14. aprila, koji su odleteli ka svojim uskršnjim destinacijama.

Amazonija u srcu Banata

Prvi izletnici koji su zaplovili Carskom barom ove godine, brodićem odmilja nazvanim "Titanik", bili su prošle subote radnici Ministarstva finansija iz Beograda.

Cibona i Partizan u finalu

Košarkaši Cibone i Partizana igraće u finalu završnog  turnira NLB lige koji se održava u Beogradskoj areni, posle pobeda nad Crvenom zvezdom i Hemofarmom.Cibona je u prvom polufinalnom meču savladali vršački Hemofarm rezultatom 77:65.Pred oko 3.500 gledalaca, Zagrepčani su bili u vođstvu od samog početka i prvu četvrtinu su dobili sa ubedljivih 24:11. U nastavku utakmice Hemofarm je popravio igru, ali ni u jednom momentu nije uspeo da se približi Ciboni na manje od šest poena zaostatka. 

Park skulptura na Štrandu

Novi Sad će krajem ovog meseca dobiti prvi ''Park skulptura'', koji će biti postavljen na Štrandu. Gradsko zelenilo i udruženje ''Suburbium'' organizovaće Međunarodni simpozijum vajara, koji počinje u subotu, 18. aprila i trajaće deset dana. Prema rečima direktorke Zelenila Snežane Repac, deo Štranda ispod Mosta slobode biće pretvoren u atelje pod vedrim nebom, a šest vajara iz Novog Sada, Berlina i Sofije će raditi skulpture od posečenih stabala topole.Simpozijum vajara je nazvan ''Dunav i drvo kao baština - urbani eksperiment in vivo''. Poslednjeg dana manifestacije, tačnije 28. aprila, biće održan okrugli sto -  "Igre sa gradom".  Prvi "Park skulptura" u Novom Sadu biće otvoren istog dana i ostaće trajno na gradskom kupalištu.

Štrand postaje veliki vajarski atelje

Novi Sad će krajem ovog meseca dobiti prvi ''Park skulptura'', koji će biti postavljen na Štrandu. Gradsko zelenilo i udruženje ''Suburbium'' organizovaće Međunarodni simpozijum vajara, koji počinje u subotu, 18. aprila i trajaće deset dana.

Nagrada za humanost

Kada je 3. aprila 1999. godine bobardovan Most slobode u Novom Sadu, Velja ribar je spasao devetoro ljudi  koji su u tom treenutku bili na mostu. Velimir Todorović iz Sremske Kamenice, deset godina je slušao obećanja gradskih vlasti da će mu pomoći da pronađe posao, jer od ribarenja nije mogao da izdržava porodicu, a čamac kojim je spasavao ljude iz Dunava, u međuvremenu je ukraden. Na inicijativu Novosađana, ovih dana, treba da bude zaposlen u servisu gradske Čistoće. Šta je prava nagrada za  njegovo humano delo koje je učinio spašavajući ljudske živote videćete u emiciji "Vojvodina kao drugi svet".

Dijeta za gojenje novčanika

Uporedo sa sve gojaznijim Evropljanima, profiti kompanija specijalizovanih za "dijetetsku ishranu" postajaće sve veći.

Kako olakšati proleće

Ako spadate među one kojima dolazak proleća i toplijih dana znači borbu s kijanjem, svrabežom, začepljenim nosem ili osipom, ukratko alergijom, važno je da preventivnim akcijama sebi olakšate mesece koji dolaze. Za početak, dobro bi bilo da "nabildujete" imunitet kako bi se u što kraćem roku obračunao s alergenima.Kijavica i astmaIako se alergija ne može izlečiti, može se ublažiti. Alergije disajnih organa dele se na trajne, kojima su uzročnici plesni, grinje ili dlaka kućnih ljubimaca, i sezonske, koje uzrokuje polen. Svake godine u doba cvetanja određenih biljaka, milioni ljudi širom sveta pate od polenske kijavice, ali i od astmatičnih napada. Da biste barem ublažili alergije, ne izlazite napolje rano ujutro, kada je koncentracija polena najveća. Naravno, najbolje ćete se osećati tokom vlažnih i kišovitih dana, kad je koncentracija polena znatno niža.Život sebi možete olakšati izbacite li iz kuće debele tepihe koji gutaju prašinu i u kojima žive grinje. Od alergijskih napada spasićete se i ako dom održavate čistim. Podove i nameštaj brišite vlažnom krpom, jer će suva samo raspršiti prašinu po vazduhu. Nabavite jastuke, pokrivače i madrace u kojima se grinje minimalno zadržavaju. Kupite sintetičke jastuke. Premda grinje vole sintetiku, prednost tih jastuka je što ih možete prati u vrućoj vodi, koja ih eliminiše. Uz to, dobar uređaj za klimatizaciju filtriraće vazduh i biće vam lakše.Obavezno tuširanjeMinimalizujte stvari koje skupljaju prašinu. Nastojte da iz stana izbacite suvo cveće, plišane životinje i ostale stvari koje skupljaju prašinu. Redovno brišite knjige i sitnice kojima dekorišete police. Svaki put kad se vratite spolja, presvucite se u čistu odeću i istuširajte se. Pomoći će i redovno pranje kose, jer će sprečiti da se alergeni rasipaju po kući, nameštaju i posteljini.Takođe, pripazite pri pranju veša. Izbegavajte sušenje posteljine, prekrivača i odeće na otvorenom.U borbi sa alergijama najveći saveznik vam je sopstvena disciplina, ali i pomoć svih članova porodice. Što se doslednije budete držali ovih saveta, lakše ćete se obračunati s alergijama koje vas muče svakog proleća.

Zoo vrt na Paliću

Palićki Zoološki vrt je jedno od mesta na koje gotovo svi posetioci Subotice redovno odlaze.

Čari Afrike i Azije na jednom ostrvu

Nepredvidljivi teren, kašnjenja i haos kao deo svakodnevice, zahtevaju od putnika po Madagaskaru maksimalnu strpljivost i prilagodljivost, kao i dobru fizičku pripremu. Raj aktivnog odmoraBogat biljni i životinjski svet, od čega čak osamdeset odsto nije moguće videti nigde drugde u svetu, samo su neki od razloga zašto treba posetiti ovo ostrvo. Smešten u Indijskom okeanu, 250 milja od istočne obale Afrike, Madagaskar je sa svoih 1580 km dužine i širinom od 570 km četvrto po veličini ostrvo na svetu. Na Madagaskaru će se najbolje osećati putnici kojima su glavni interesi priroda, ekologija i kultura, profesionalni fotografi i svi ljubitelji aktivnog odmora. Slikovite plaže, reke, jezera, masivne pećine, savane, rajski vrtovi, pustinja, vodopadi i ostaci prašuma, kao i čak šest mikroklimatskih područja nude pregršt materijala za istraživačke pohode. Plaže, baobabi i lemuriU glavnom i najvećem gradu Madagaskara, Antananarivu, većina putnika zastane kako bi posetila Kraljevsku palatu, selo kraljevske porodice i pijacu Zoma. Samo 20 km od glavnog grada nalazi se Ambohimanga, grad koji krase imena "Plavi grad", "Sveti grad" i "Zabranjeni grad". Okružen je gustom šumom i poznat po verskim ceremonijama. Ljubitelji plaža i sunca biće oduševljeni "Velikim ostrvom" poznatijim pod nazivom "Nosy be". Ono je smešteno u blizini severozapadnog vrha Madagaskara, u kanalu Mozambique. Ronioci i kolekcionari školjaka na svoj kutak naići će posete li ostrvo Sainte Marie, poznatije pod nazivom "Nosy Boraha", na kome se nalazi i poznato gusarsko groblje. U 17. i 18. veku Madagaskar je bio omiljeno sklonište gusara. Najautentičniji deo Madagaskara svakako je Maroantsetra, poznata i kao vrata fascinantne divljine nacionalnog parka Masoala. Madagaskar je poznat i po nacionalnim parkovima Isalo i Ranomafana, dok se lako dostupne prašume i pustinjski predeli nalaze u području Tolagnaro. Ovde živi i najveći broj lemura. Želite li da vidite divovske baobabe, krenite u područje Morondava gde se nalazi i poznata Aleja baobaba.

Spiralni hotel u Abu Dabiju

Abu Dabi može da se pohvali jednim od najneobičnijih i najopremljenijih hotela na svetu. Smešten na Zajed plaži, Helix hotel ne poseduje spratove kao klasični hoteli - umesto toga poseduje spiralne sektore koji su neprekidni od dna do vrha i u kojima su smeštene sobe i ostali sadržaji.

Najopasnije destinacije na svetu

Iako je aktuelna ekonomska kriza naterala ljude da se odreknu mnogih stvari, turističke agencije ipak nisu zamandalile svoja vrata usled nedostatka interesovanja i posla.

Fiskalne kase i u turističkim agencijama

Od 1. juna turistučke agencije i turoperateri biće obavezni da evidentiraju promet preko fiskalnih kasa, saopštilo je Ministarstva trgovine i usluga.

Biciklom do Pekinga

Ljubav prema biciklizmu prošle godine spojila je Milorada Majkića i Zorana Zivlaka te su se biciklima zaputili na naizgled nemoguć put. Put do Pekinga. Jaka želja i mukotrpni treninzi pomogli su im da uspeju u svojoj nameri i dođu do Pekinga tačno na Olimpijske igre. Priću o tome šta je sve sa sobom nosio ovaj put i kako je uticao na njih same,pogledjate u prilogu emisije "Vojvodina kao drugi svet".

Prevencijom protiv raka grlića materice

Kod žena starijih od 25 godina veza između infekcije humanim papiloma virusom i raka grlića materice može se dokazati u 99.7 odsto slučajeva, navodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Zašto je laneno ulje tako zdravo

Nemačka naučnica dr Johana Budvig dokazala je usku povezanost između telesnog sadržaja masnih kiselina i raka. Njena istraživanja su pokazala da osobe obolele od raka imaju znatno više zasićenih, a nedovoljno nezasićenih masnih kiselina u odnosu na zdrave osobe. Zahvaljujući lanenom ulju, ovaj nedostatak se može značajno ublažiti.

Barselona na fajnal-foru

Košarkaši Barselone pobedili su u petoj utakmici četvrtfinala Evrolige ekipu Taukeramike sa 78:62 i plasirali se na završni turnir u Berlinu.Za pobedu u odlučujućoj utakmici u ekipi Barselone najzaslužniji je bio Ersan Iljasova sa 19 poena i 10 skokova, kao i Huan Navaro koji je takođe postigao 19 poena.