Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

VIDEO: Malali uručena Nobelova nagrada za mir

Nobelova nagrada za mir 2014. godine uručena je danas u Oslu 17-godišnjoj Malali Jusafzaj iz Pakistana i Kajlašu Satjartiju iz Indije jer su rizikovali živote boreći se za prava dece.

Serž Lazarević na slobodi

Francuz srpskog porekla Serž Lazarević stigao je danas u Francusku nakon što je oslobođen iz zarobljeništva u kojem ga je držao severnoafrički ogranak Al Kaide u Maliju od 2011. godine, a u Parizu su ga dočekali francuski predsednik Fransoa Oland i članovi porodice.

UN: Podneti krivične prijave za mučitelje iz CIA

Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima i borbi protiv terorizma Ben Emerson ocenio je da je "tužilac SAD u zakonskoj obavezi da podigne krivične prijave protiv odgovornih" za osobe pomenute u izveštaju američkog Senata o torturi koju je CIA primenjivala na zatvorenicima.

Arapi kupili zgradu Skotland Jarda

Skotland Jard, sedište londonske policije, jedno od najčuvenijih u svetu, prodato je investitorinma iz Persijskog zaliva, objavila je kancelarija londonskog gradonačelnika.

BiH ne da penziju Šešelju

Direktor Federalnog zavoda Penziono-invalidskog osiguranja BiH Zijad Krnjić kaže da neće odobriti penziju haškom optuženiku Vojislavu Šešelju i da će tražiti preispitivanje odluke Instituta za medicinsko veštačenje.

CIA koristila pretnje i mučenje u ispitivanju osumnjičenih

Centralna obaveštajna agencija (CIA) je koristila seksualne pretnje, simulirano davljenje i druge kontroverzne metode u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, koje su sve bile neefikasne za dobijanje ključnih informacija, navodi se u izveštaju američkog Senata koji je danas objavljen.

Bomba u autobusu ubila devetoro ljudi

Od eksplozije u putničkom autobusu na jugu Filipina danas je poginulo devetoro ljudi, a ranjeno 17, izjavili su bezbednosni zvaničnici i optužili muslimanske pobunjenike da su izvršili napad.

Danska najbolja u borbi protiv zagađenja

Indija više radi u borbi protiv klimatskih promena od devet članica Evropske unije, uključujući Holandiju, Austriju i Poljsku, upozorili su aktivisti borbe protiv promena klime.

Cena nafte ponovo pala

Cene sirove nafte su danas pale na novi, najniži nivo za poslednjih pet godina, kao posledica prekomernih globalnih zaliha i zadržavanja aktuelnog nivoa proizvodnje, naveli su analitičari.

Filipini: Tajfun usmrtio 27 ljudi

Tajfun "Hagupit" danas je dodatno oslabio, nakon što je uništio skoro 13.000 kuća u centralnim provincijama Filipina i ubio najmanje 27 ljudi.