Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Beleške Ajnštajna dostupne na internetu

Beleške, pisma, razglednice, dnevnici, desetine hiljada dokumenata koje je fizičar Albert Ajnštajn ostavio univerzitetu Prinston u Nju Džerziju i Jevrejskom univerzitetu u Jerusalimu od petka su dostupni na internetu.

Zabranjuju dizel automobile u Parizu?

Gradonačelnica Pariza An Idalgo pozvala je da do 2020. godine s pariskih ulica budu "proterani" automobili sa dizel motorima, kako bi se smanjilo zagađenje.

Više od 20 stradalih od tajfuna na Filipinima

Najmanje 21 osoba je izgubila život na Filipinima, od kojih se većina utopila u poplavama u gradu Boronganu, u naletu tajfuna Hagupit, koji je sada počeo da polako gubi na snazi, saopštio je Crveni krst Filipina.

"Izveštaj o torturi CIA izazvaće nasilje ekstremista"

Predsednik Komiteta za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma SAD Majk Rodžers, rekao je danas da će objavljivanje izveštaja Senata o istraživanju da je Centralna obaveštajna agencija (CIA) pre deset godina koristila torturu, izazvati nasilje i gubitak života u inostranstvu.

Najmanje 70 Etiopljana utopilo se u Crvenom moru

Najmanje 70 Etiopljana izgubilo je život kada je omanji brod, koji su koristili krijumčari ljudi za transport ilegalnih migranata u Jemen, potonuo u Crvenom moru, saopštili su zvaničnici provincije Taiz.

Zatvorenici iz Gvantanama otišli u Urugvaj

Šest zatvorenika iz Gvantanama, koji su 12 godina proveli u tom američkom u zatvoru na Kubi, poslato je u Urguvaj gde će dobiti izbeglički status, saopštila je danas američka vlada.

Dron zamalo udario u avion

Neidentifikovani dron umalo nije udario u avion dok je sletao na londonski aerodrom Hitrou, potvrdila je britanska Uprava za civilno vazduhoplovstvo.

Britanija uvodi "Guglov porez"

Britanska vlada odlučila je da stane na kraj stranim kompanijama koje plaćaju u toj zemlji minimalni iznos poreza u odnosu na promet koji ostvaruju.

Rusija nastavila isporuku uglja Ukrajini

Rusija je nastavila isporuku uglja Ukrajini, koja se suočava sa nedostatkom ovog energenta, zbog čega je već bilo masovnog isključivanja struje, saopšteno je iz ukrajinskog Ministarstva energetike.

Nasilni protesti u Kaliforniji zbog smrti Afroamerikanca

Demonstracije zbog odluke velike porote u Njujorku da ne bude optužen policajac koji je prilikom hapšenja ugušio nenaoružanog Afroamerikanca nastavljene su širom SAD, a u Kaliforniji je izbilo nasilje kada su maskirani demonstranti počeli da razbijaju prozore i izloge i gađaju policiju raznim predmetima.

FOTO: Meksikanac se zapalio u znak protesta

Mladi poljoprivrednik zapalio se sinoć ispred zgrade lokalne vlade na jugu Meksika, zahtevajući puštanje iz zatvora svog oca, indijanskog lidera koji je uhapšen prošle godine pod optužbama za učestvovanje u nasilnim protestima 2011. godine.