Turska: Najavljeno uvođenje otomanskog jezika u škole

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je danas izjavio da će uvesti časove otomanskog turskog jezika, koji je bio u upotrebi za vreme Otomanskog carstva, kao obavezan predmet u srednjim školama.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je danas izjavio da će uvesti časove otomanskog turskog jezika, koji je bio u upotrebi za vreme Otomanskog carstva, kao obavezan predmet u srednjim školama.

Taj njegov potez je naišao na oštru kritiku pristalica sekularizma, koji tvrde da Erdogan radi na sve većoj islamizaciji društva.

Erdogan je istakao da su časovi otomanskog turskog potrebni da bi se ponovo uspostavile pokidane veze sa "našim korenima", s obzirom da većina građana više nije u stanju da pročita natpise na nadgrobnim spomenicima svojih predaka.

"Ima onih koji ne žele da se ovaj jezik podučava. To je veoma opasno. Sviđalo se to njima ili ne, otomanski jezik će se u ovoj zemlji učiti i podučavati", izjavio je Erdogan. "To nije strani jezik. To je varijanta turskog jezika koja nikad neće zastareti", istakao je turski predsednik.

Osnivač moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk je 1928. ukinuo otomanski jezik i zamenio arapsko pismo latinicom, a takođe je očistio jezik od mnogih arapskih, persijskih i grčkih reči kako bi stvorio "čist" turski jezik, koji bi bio bliži jeziku koji se koristi u svakodnevnom govoru.

  • Profa

    08.12.2014 20:53
    Ovaj ludak hoće da bude novi Ataturk, a to želi da postigne tako što će da se "pos.r." na sve dobro što je Kemal Paša uradio. Poželeće on i Srbiju, Bugarsku, Crnu Goru, Grčku, a BiH i Albanija jedva čekaju povratak otomanskog carstva. Neće biti dobro.
  • 08.12.2014 20:27
    Ceo svet je kliznuo u klozet...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.