Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Uskoro stižu "pametni" automobili

Još nisu savršeni, ali biće uskoro. Automobili koji se sami voze mogli bi da budu na svetskim drumovima za nekoliko godina. Već sada takva vozila imaju prednosti nad ljudima vozačima, ali i mnogo nedostataka.

Stros-Kanova sobarica bila prostituka

Sobarica njujorškog hotela, koja je optužila bivšeg predsednika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominika Stros-Kana za seksualni napad, radila je u tom hotelu kao prostitutka, piše danas list "Njujork post".

Nestalo 50 vojnika

Oko 50 jemenskih vojnika nestalo je posle napada grupe za koju se pretpostavlja da pripada Al Kaidi, izjavio je danas jedan predstavnik vojske.

Krvav dan u Siriji, 28 ubijenih

Najmanje 28 osoba poginulo je u protestima u Siriji u kojima je učestvovalo više od pola miliona ljudi koji su zahtevali odlazak sa vlasti sirijskog predsednika Bašara al Asada, saopštili su aktivisti organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Bilans američkih ratova 225.000 poginulih

Bilans američkih ratova, pokrenutih posle 11. septembra 2001. godine, iznosi 225.000 izgubljenih ljudskih života, kao i trošak između 3,2 i 4,4 hiljade milijardi dolara, tvrdi se u studiji urađenoj na univerzitetu Braun iz Providensa u Roud Ajlendu.

Sudanci upali u Libiju, Gadafi preti Evropi

Sudanske trupe ušle su, bez borbe na libijsku teritoriju, i zauzele grad Kufra i obližnju vojnu bazu, ali za sada nema naznaka kakve su namere vojske predsednika Omara Bašira, pošto vojnici ne pokušavaju da iz Libije izvuku naftu.

Uskoro lek za rak

Britanski istraživači tvrde da su na pragu revolucionarnog leka koji bi mogao da pomogne u lečenju kancera.

Afrička unija protiv Gadafija

Šefovi država Afričke unije ocenili na samitu u Ekvatorijalnoj Gvineji da Moamer Gadafi ne treba da učestvuje u pregovorima za izlazak zemlje iz krize.

Devet meseci zatvora za napad na Sarkozija

Erman Fister koji je juče gurnuo francuskog predsednika Nikolu Sarkozija kažnjen je sa devet meseci zatvora, saopštio je danas sud u Ažanu, mestu na jugozapadu Francuske.

Stros Kan pušten bez kaucije

Bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Stros-Kan pušten je danas iz kućnog pritvora bez kaucije odlukom suda u Njujorku, gde je održano ročište povodom optužbe da je on seksualno napastvovao sobaricu u jednom njujorškom hotelu.

Devojka ranjena u stanu Alena Delona

Švajcarski mediji javljaju da je jedna devojka ranjena nakon što je pucano jednom ili nekoliko puta u stanu francuskog glumca Alena Delona u Ženevi.

Grčka traži od EU da ispuni obećanje

Grčka je obavila svoj deo i sada Evropska unija mora da obezbedi nove zajmove za spasavanje, objavio je premijer Jorgos Papandreu posle višednevnih demonstacija u Atini i žestoke političke borbe u parlamentu.

Sanaderu poslanička plata

Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskog sabora danas je jednoglasno doneo rešenje po kome će bivši premijer Ivo Sanader od 1. juna ove godine primati platu kao nezavisni saborski poslanik, iako se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Austriji gde čeka izručenje Hrvatskoj, koja ga traži zbog umešanosti u više korupcionih afera.