Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Neredi u Kairu

Nemiri su izbili danas u Kairu pošto je sud pustio uz kauciju sedam policajaca optuženih za ubistvo demonstranata u Suecu tokom narodne pobune početkom godine kada je svrgnut predsednik Hosni Mubarak.

Brodolom turista u Meksiku

Jedna osoba je izgubila život, a osam ljudi se vodi kao nestalo kada se jedan turistički brod, na kojem je bilo 44 ljudi, prevrnuo u snažnoj oluji kod meksičke obale.

Specijalci u Libiji hoće da ubiju Gadafija

Stariji sin libijskog lidera Moamera el Gadafija, Muhamed tvrdi da su u glavni grad Libije Tripoli stigle grupe specijalnih jedinica nekoliko zapadnih zemalja kako bi ubile njegovog oca, izjavio je predsednik Međunarodne šahovske federacije Kirsan Iljumžinov.

Štros Kan se neće kandidovati za predsednika

Socijalistička partija Francuske objavila je danas da bivši direktor MMF-a i funkcioner te partije Dominik Stros-Kan neće biti kandidat na predstojećim predsedničkim izborima 2012. iako ga je sud u Njujorku oslobodio kućnog pritvora posle hapšenja na osnovu optužbe za seksualni napad.

Masovna hapšenja u Belorusiji

U Belorusiji je uhapšeno oko 300 učesnika masovnih antivladinih demonstracija širom zemlje, tokom obeležavanja Dana nezavisnosti.

Obešen zbog ubistva

U Iranu je obešen osuđenik u zatvoru na severoistoku zemlje zbog ubistva mladića, vlasnika prodavnice mobilnih telefona, kao i zbog krađe telefona i gotovog novac iz kase.

Preminuo sin posledjneg austrijskog cara

Sin poslednjeg cara Austro-ugarske Karla Prvog, počasni predsednik međunarodne Panevropske unije i nekadašnji predsednik Evropskog parlamenta, Oto Habsburg Lotringen preminuo je rano jutros u 98. godini.

Zapalio se autobus, poginulo 26 putnika

Najmanje 26 putnika je poginulo, a više od 30 povređeno u centralnoj Kini kada se danas prevrnuo i zapalio autobus, u koji je prethodno od pozadi udario kamion.

Italija: 200 povređenih u protestu

Oko 200 policajaca i demonstranata povređeni su u nedelju kada se italijanska policija sukobila sa učesnicima protesta zapadno od Torina, u dolini Susa, koji su demonstrirali protiv izgradnje tunela brze železnice izmedju Italije i Francuske.

Kopenhagen poplavljen

Nekoliko stotina domova poplavljeno je u danskoj prestonici Kopenhagenu zbog jake kiše koja je sinoć padala u toj zemlji.

Ako preda vlast, Gadafi ostaje u Libiji

Lider libijskih pobunjenika Mustafa Abdel Džalil izjavo je danas u Bengaziju da Muamer Gadafi može da se penzioniše i ostane u Libiji ukoliko zvanično podnese ostavku i pritstane na međunarodni nadzor.

Softver za otkrivanje autora Biblije

Softver koji je razvio jedan izraelski tim otkriva nove pojedinosti o Bibliji. Novi kompjuterski program analizira stil i izbor reči pojedinih delova teksta, proveravajući da li ga je napisao jedan ili više autora.

Bračni par otet u Pakistanu

Jedan švajcarski bračni par otet je u jugozapadnom Pakistanu, saopšteno je iz švajcarskog Ministarstva spoljnih poslova.

Isušuju jezero da nađu Antoniju Bilić

Opsežna potraga za telom maloletne Antonije Bilić iz Drniša, u Hrvatskoj, koja je poslednji put viđena 7. juna, nastavljena je jutros na području reke Krke, a u toku je isušivanje jezera Brljan na Krki.

Uskoro stižu "pametni" automobili

Još nisu savršeni, ali biće uskoro. Automobili koji se sami voze mogli bi da budu na svetskim drumovima za nekoliko godina. Već sada takva vozila imaju prednosti nad ljudima vozačima, ali i mnogo nedostataka.