Jedno piće dnevno "povećava rizik od moždanog udara", pokazuje nova studija

Iako se prethodno mislilo da umereno ispijanje alkohola štiti srce, u novom istraživanju tvrdi se suprotno.

 

muškarci piju
Getty Images
Jedna čaša dnevno je ipak možda previše

 

Čak i slabije alkoholno piće povećava krvni pritisak i šanse za moždani udar, utvrdili su istraživači u velikoj genetskoj studiji koja je objavljena u naučnom časopisu Lanset.

Nove tvrdnje pobijaju sve što smo prethodno mislili o čuvenoj jednoj ili dve čašice dnevno alkohola koje potencijalno štite srce.

Britanski i kineski istraživači su do rezulatata došli tako što su deset godina pratili 500.000 Kineza.

Dodaju da su nalazi relevantni za sve populacije i da daju najbolji dokaz direktnih efekata alkohola.

Stručnjaci su zaključili da bi ljudi trebalo ozbiljno da ograniče konzumaciju alkohola.

Već je poznato da je preterano konzumiranje štetno po zdravlje i povećava rizik od moždanog udara - ali da li je zdravo ili ne da pijemo umereno?

Šta je utvrđeno u najnovijem istraživanju?

Istraživači sa Univerziteta u Oksfordu, Univerziteta u Pekingu i Kineske akademije medicinskih nauka, otkrili su da:

  • jedno do dva pića dnevno povećava rizik od moždanog udara za 10 do 15 odsto
  • četiri pića dnevno povećavaju rizik od moždanog udara za 35 odsto

Za potrebe njihove studije, jedno piće je definisano kao:

  • mala čaša vina
  • flaša piva
  • jedno žestoko piće

Oko 16 od 100 muškaraca i 20 od 100 žena doživi moždani udar tokom života, podaci su iz Velike Britanije.

Ako bi grupa od 100 osoba koje nisu pile počele da piju čašu ili dve svaki dan, taj procenat bi se malo povećao.

Ali, nismo svesni da se ispijanjem pola boce vina svakog dana povećava rizik od moždanog udara za 38 odsto, kaže profesor Dejvid Spiglholter sa Univerziteta u Kembridžu.

„Dobijemo efekat suprotan uzimanju statina", kaže on. Statin je lek koji se prepisuje kako bi se smanjio nivo holesterola u krvi i sprečili srčani i moždani udar.

Studija takođe nije pronašla nikakve dokaze da umereno ispijanje alkohola štiti srce i smanjuje rizik od moždanog udara.

Istraživači su rekli da efekti nisu bili jasni kada su proučavali rizik od srčanog udara i da je potrebno da prikupe više podataka u narednih nekoliko godina.

„Tvrdnje da vino i pivo imaju magične zaštitne efekte nisu potvrđene", rekao je autor istraživanja profesor Ričard Peto sa Univerziteta u Oksfordu.

Zašto Kina?

Zemlje Azije su dobro mesto da se proučava kako alkohol deluje na ljude.

 

alkohol
Getty Images
Nismo ni svesni da se sa samo pola boce vina svakog dana povećava rizik od moždanog udara povećava za 38 odsto

 

Mnogi ljudi sa kineskim poreklom imaju kombinaciju gena koja ih odvraća od alkohola. Ispijanje alkohola im izaziva neprijatnu reakciju i čini da se ne osećaju dobro.

Kao rezultat toga, u Kini postoji velika razlika u brojkama u poređenju sa ostatkom sveta - svaki treći muškarac ne pije i jako malo žena konzumira alkohol.

Međutim, kada su poredili zdravlje alkoholičara i onih koji ne piju, naučnici kažu da su bili u stanju da procene - sa mnogo više sigurnosti nego ranije - direktne efekte alkohola, a pogotovo rizik od dobijanja moždanog udara.

Narodi koji žive na Zapadu nemaju ove gene, tako da bi bilo nemoguće sprovesti sličnu studiju.

Većina studija se sprovodi putem posmatranja, zbog čega je naučnicima teško da procene koji faktori uzrokuju koje bolesti.

„Naše genetske analize su nam pomogle da shvatimo uzročno-posledične odnose", objasnila je doktorka Ajona Milvud, autorka studije i epidemiolog sa Univerziteta u Oksfordu.

Šta to znači za mene?

Istraživači kažu da je ključna poruka da sada postoje jasni dokazi da umereno ispijanje alkohola ne štiti od moždanog udara.

Ako pijemo po čašu ili dve alkohola samo ćemo povećati šanse za moždani udar.

Šta kažu drugi stručnjaci?

 

alkohol
Getty Images
Studija takođe nije pronašla nikakve dokaze da malo ili umereno ispijanje alkohola štiti srce i smanjuje rizik od moždanog udara

 

Istraživanje ipak ima neka ograničenja - rađeno je samo na kineskoj populaciji i istraživači su uglavnom pratili ljude koji su pili pivo, a ne vino, objasnio je doktor Stiven Burdžis sa Univerziteta u Kembridžu.

Međutim, on je rekao da studija sadrži i delove ostalih dugogodišnjih istraživanja o uticaju konzumiranja alkohola.

„Dobili smo ozbiljne indikacije da ne postoji kardiovaskularna korist od umerenog ispijanja alkohola, već se rizici zapravo povećavaju", rekao je on.

„Rizik od moždanog udara se povećava proporcionalno sa količinom alkohola koji se pije, tako da ako ljudi izaberu da piju, trebalo bi da ograniče konzumaciju alkohola."

Studija ipak nije odgovorila na sva pitanja, kaže profesor Kevin MekKonvej, profesor primenjene statistike na Otvorenom univerzitetu.

„Svakako smo dobili više informacija o tome kako alkohol utiče na neke bolesti, ali ovo istraživanje svakako ne može da da poslednju reč."

„Nova studija ne utvrđuje tačno kako alkohol povećava rizik od moždanog udara, ali ne povećava rizik od srčanog udara."

Profesor Dejvid Spiglholter sa Univerziteta u Kembridžu, kaže da ga je studija „pokolebala".

„Uvek sam bio uveren da umerena konzumacija alkohola štiti od kardiovaskularnih bolesti, ali sada sumnjam", rekao je on.

  • Миодраг

    15.04.2019 16:16
    Цуга
    Алкохол је отров у било којој количини. Паметном је толико довољно за закључак.
  • dax

    15.04.2019 14:57
    pa cekaj, ako generalno ne piju alkohol i izbegavaju ga, verovatno godinama, nece li taj isti alkohol imati mnogo veci uticaj na organizam nego kod osoba koje piju uobicajeno, malo ili umereno alkohola?

    Uostalom, ako su samo Kinezi u pitanju, kako ovo moze da se primeni na ostatak sveta kada ostatak sveta nema taj gen?

    Ne opravdavam prekomerno koriscenje alkohola ali je neshvatljivo kako su dosli do ovakvog zakljucka.
  • Realista

    15.04.2019 14:39
    Realnost
    Ja sam posle moždanog udara pitao neurologa da li smem da konzumiram alkohol.
    On mi je prvo rekao da sam prvi pacijent sa moždanim udarom u njegovoj praksi (preko 20 godina) koji ga je to pitao i da ću zato dobiti pravi odgovor i rekao mi je:
    Jednu čašicu rakije dnevno mogu slobodno. Pospešuje cirkulaciju, pa čak može i da snizi pritisak, ali ne više od jedne čašice, ali ako mogu bez rakije onda bolje da ne koristim.
    Pivo treba da izbegavam jer je kabasto i više tečnosti diže pritisak u organizmu. Ujedno može da podigne nivo holesterola.
    Vino slobodno mogu da pijem, ali ipak da ne pijem više od čaše. Vino u toj količini je lek, a preko deluje suprotno.
    Rekao sam mu da mi njegove preporuke odgovaraju jer pivo retko pijem, a volim da ponekad popijem čašu vina.
    Mislim da je u pravu. Francuzi skoro redovno piju vino i narod su koji pored Eskima najmanje oboljevaju od kardiovaskularnih bolesti.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC