Bregzit: Ovo je poslednja šansa, upozorila je premijerka Mej

Ako plan dobije podršku, poslanici će potom glasati o tome da li da se održi novi referendum.
Tereza Mej
PA
Poslednja šansa za Bregzit, tvrdi Mej

Pred poslanicima britanskog parlamenta je poslednja šansa da omoguće Bregzit uz sporazum, rekla je premijerka Tereza Mej.

Ona je još jednom pozvala poslanike da podrže njen „novi plan".

Ako plan dobije podršku, poslanici će potom glasati o tome da li da se održi novi referendum.

Premijerkin predlog sadrži i nove garancije koje se tiču prava radnika, zaštite životne sredine i granice u Severnoj Irskoj.

Laburisti tvrde da je novi plan samo „podgrejani" stari predlog, a Torijevci Bregzitovci su neslaganje iskazali na društvenim mrežama.

Džejkob Ris Mog rekao je da je nova ponuda „gora nego prethodna", dok je Zek Goldsmit plan nazvao „upakovanim" haosom.

Goldsmit je dodao i da bi Mej sada trebalo da napusti funkciju, a ona je prethodno najavila ostavku u slučaju da poslanici izglasaju njen najnoviji predlog za Bregzit.

Poslanici su već tri puta odbijali njene predloge za Bregzit uz sporazum.

Mej tvrdi da zastoj oko Bregzita ima negativan uticaj i na politički dijalog u zemlji i da usporava napredak u drugim oblastima.

„Većina poslanika tvrdi da želi da sprovede u delo rezultate referenduma. Verujem da je ovo poslednja šansa za to", rekla je premijerka u parlamentu.

„Ovo je nova ponuda da pronađemo zajednički jezik u parlamentu. Ovo je jedini način da sprovedemo Bregzit", dodala je ona.


Ključne stavke plana Tereze Mej

  • Garancija da će biti glasanja o novom referendumu ako se sporazum o Bregzitu ratifikuje, uz obećanje da će vlada poštovati rezultate
  • Glasanje različitim carinskim opcijama. Među njima je i vladin predlog za privremenu carinsku uniju koja se tiče robne trgovine
  • Velika Britanija će se pravno obavezati da do 2020. godine osmisli alternativni plan za bekstop u Severnoj Irskoj
  • Ako bekstop ne bude stupio na snagu, premijerkin predlog Severnoj Irskoj garantuje da ostaje na istoj liniji kao ostatak Ujedinjenog Kraljevstva, odnosno da neće postati odvojena carinska teritorija.
  • Zakonski mehanizmi koji radnicima garantuju „ista, ako ne i veća prava" posle Bregzita. Tu su i garancije da će standardi za zaštitu okoline ostati nepromenjeni.
  • Vlada će imati zakonsku dužnost da traži promene političke deklaracije o budućim odnosima sa EU

Iako se protivi održavanju novog referenduma o uslovima Bregzita, premijerka je priznala da postoje „stvarna i otvorena" pitanja u parlamentu.

Ona je od poslanika zatražila da prihvate predlog u načelu, a da onda iznesu stavove kada se bude raspravljalo o pojedinostima.

https://twitter.com/bbclaurak/status/1130862485081403393

Prema planu, nakon što su propali direktni međustranački razgovori, parlament će biti taj koji će odlučiti kakvi će biti budući carinski sporazumi sa EU.

„Pristala sam na kompromis, a sada tražim od vas da učinite isto", rekla je Mej u parlamentu.

Zamerke na predlog

Ako poslanici odbiju i ovaj predlog, Bregzit bi mogao da bude zaustavljen, upozorila je Mej.

Lider Laburističke stranke Džeremi Korbin rekao je da neće podržati predlog i dodao da ne vidi kako će Mej dobiti većinu u parlamentu.

„Ona je suštinski samo istumbala sve ono o čemu smo ranije raspravljali. Ne postoji suštinski pomak u oblastima regulisanja tržišta i carina, kao ni zaštite prava", navela je ona.

„Tu je i pitanje mogućnosti sprovođenja plana. Premijerka je već nagovestila odlazak sa funkcije."

Bregzitovci iz redova Torijevaca su oštro reagovali na premijerkin predlog. Bivši ministar Endru Persi, koji je prethodna tri puta glasao za predloge o Bregzitu, sada neće podržati premijerku.

https://twitter.com/SimonClarkeMP/status/1130857562667069442


https://twitter.com/SteveBakerHW/status/1130864220499861504


Ijan Danka Smit istakao je da EU i dalje kontroliše sudbinu Velike Britanije, dok je En Meri Trevelijan optužila premijerku da „pokušava progura predlog glasovima Laburista tako što će zemlja ostati u carinskoj uniji, Brisel će nastaviti da diktira buduću trgovinsku politiku".

Poslanici Demokratske unionističke partije, koji podržavaju vladu Tereze Mej, istakli su da i novi plan sadrži „suštinske greške".

Jedan od laburističkih poslanika koji zagovaraju novi referendum, Piter Kejl, naveo je da bi onaj ko nasledi Mej na funkciji lako mogao da se ogluši o njena obećanja.

Škotski SNP je saopštio da neće podržati nijedan plan koji predviđa da Velika Britanija napusti zajedničko tržište, dok Liberalne demokrate ističu da Mej nema politički autoritet da garantuje sprovođenje predloženih planova.

  • @Robert

    22.05.2019 17:20
    U vicu se za njih zezaju da je UK kao onaj najdosadniji prijatelj kojeg povedes na zurku jer trazi, iako mu se ne ide, onda tamo celo vece govori da mu je dosadno i da ide kuci, a nikako ne odlazi i svima kvari raspolozenje. :)
  • Robert

    22.05.2019 07:30
    Nije mi sad jasno, hoce li oni, do kraja, da izlecu iz EU ili ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC