Štrajk pravosuđa: Zašto nam je odlazak na sud "tiha patnja"

Zašto jedan tužilac sa 1.000 predmeta može samo četiri dana mesečno sa saslušava svedoke - i drugi problemi sudova.

 

Čekić
Getty Images
Tanja za dugo čekanje najviše krivi „neefikasno sudstvo"

 

Kažu da ako ništa niste skrivili - verovatno nikada nećete morati da uđete u zgradu bilo kog suda.

Da to ipak nije istina, pokazuje primer Tanje Ilić iz Novog Sada. Trebalo joj je dve godine da odluči da se razvede, a još toliko da od suda dobije i papir koji dokazuje da je postupak završen.

Imala je dva velika problema - starateljstvo nad decom i podelu imovine.

„To je 'tiha patnja'. Krenula sam od papira do papira, od kancelarije do kancelarije. Jedna, pa druga tužba, prvo pa drugo ročište.

„Imala sam utisak da sud bukvalno ne želi da se razvedemo, odnosno da nemaju vremena za nas. Od silnih emotivnih nedoumica i strepnji, ja sam se u tom periodu više bavila pitanjima - kako da platim svaku žalbu i kako da ne propustim naredni rok kada treba da budem u sudu."

Razvod nije bio sporazumni. Tanja kaže da to jesu otežavajuće okolnosti, ali za dugo čekanje najviše krivi „neefikasno sudstvo".

Zbog problema u pravosuđu danas će u Beogradu štrajkovati Sindikat pravosuđa Srbije. Pozvali su i druge gradove da im se pridruže u jednosatnom prestanku rada.

Najavili su da će tokom obustave rada razgovarati sa građanima upravo o tome ko je kriv za probleme u pravosuđu.

„Jesmo loši, spori smo i posao se ne obavlja kako treba", kaže Slađanka Milošević iz Sindikata pravosuđa Srbije za BBC na srpskom.

„Ali, najveći problem je velika količina posla, veliki broj predmeta i mali broj zaposlenih. Želimo to da promenimo, a ne da sve vreme budemo dežurni krivci."

 

zatvorenik
Getty Images
Trenutno rešenje najviše odgovara tuženima ili krivima, kažu u Sindikatu pravosuđa Srbije

 

Sistem koji odgovara samo okrivljenima

Tanjin razvod trajao je dugo i zbog čekanja da njen predmet dođe na red.

Milošević tvrdi da brojne slučajeve „nema ko da radi, sve i da hoćemo".

„Jedan tužilac ima 1.000 predmeta u radu, a samo četiri dana mesečno može da saslušava svedoke i okrivljene i preduzima mere.

„To je samo 60 dana godišnje."

Dodaje i da se pred Prvim sudom u Beogradu zakazuju predmeti i ročišta „sada za oktobar", kao i da „dok građani osećaju sporost, to odgovara okrivljenima i optuženima". Zato zaposleni i spremaju štajk, dodaje.

„Mi ćemo pokušati ovako da objasnimo građanima organizaciju rada, da nisu zaposleni krivi za sve, da nisu sudije koje dobijaju zakone kao gotov proizvod krive za sve pa čak i ne smeju javno da iskažu svoje mišljenje o nekim zakonskim rešenjima plašeći se da ih danas sutra neki mediji ne razvuku", objasnila je ranije Milošević.

Prosečna parnica u Srbiji, pokazuju podaci ovog sindikata, traje četiri do šest meseci.

Za advokata Vladimira Vučinića, bivšeg zamenika predsednika Višeg suda, pravosuđe bi trebalo da se „reorganizuje".

„Viši sud je najveći sud na Balkanu, što se po malo kosi sa onim za šta se zalažu iz sindikata.

„Za svaki sud je najbitnije koliko predmeta ima. Ukoliko na jednog sudiju imate jednog referenta, jednog zapisničara i jednog praktikanta - to je idealna mera."

Kada je Vučinić bio krivični sudija u Prvostepenom sudu kaže da su imali oko 100 do 120 predmeta u radu „što je u redu".

„Čini mi se da je mnogo veća gužva u parnicama nego u krivičnim postupcima.

„Mislim da je tako po svim sudovima u Srbiji, čak se dešava da u Srbiji sudovi imaju u krivici veći broj predmeta po drugim gradovima nego u Beogradu.

„Zato je najbitnije ne samo zaposliti nove ljude, već videti gde ih ima previše, a gde premalo i to rasporediti."

Vučinić se slaže da su oni koji su zapravo „zatrpani" - tužioci.

 

zatvor
Getty Images
Jedan tužilac ima 1.000 predmeta u radu, a samo četiri dana mesečno može da saslušava okrivljene i preduzima mere, pokazuju podaci Sindikata pravosuđa Srbije

 

Da li vredi da tužiš gazdu

Nebojša Milenković je rudar iz „Resavice".

Godinama je u ovom rudniku u državnom vlasništvu radio u smenama, a to nije plaćeno.

Nebojša je sa 4.000 drugih rudara čekao devet godina da im se zarađeni novac i isplati. Kada ni nakon brojnih obećanja nisu dobili obećani deo novca, odlučili su da tuže državu.

„Od kada smo tužili do kada smo dobili novac prošlo je, mislim, oko dve godine, s tom razlikom da smo novac dobili direktnom odlukom ministra energetike", kaže Milenković.

Zbog otkaza ili neisplaćenih zarada se prošle godine vodilo 73.000 procesa, a jedan sudija bio je zadužen za čak 258 parnica, podaci su Vrhovnog kasacionog suda.

Jedan od najvećih problema su radni postupci i presude suda u Strazburu, kažu iz Sindikata pravosuđa Srbije. Tako država do danas nije isplatila plate i doprinose za oko 80.000 radnika društvenih preduzeća koja su privatizovana, a zatim otišla u stečaj.

„Prosečan radni spor u Srbiji traje pet godina", kaže za BBC na srpskom Željko Veselinović iz sindikata „Sloga".

„Dužina spora se mnogo razlikuje od grada do grada, a najgore je u Kragujevcu i Nišu, dok u Vojvodini presuda stiže za oko dve godine."

Veselinović dodaje da je „tužno što dve godine dug spor doživljavamo kao dobar ishod kada radni spor u Nemačkoj traje jedan dan, a sa žalbama - sedam dana".

„Po zakonu bi radni sporovi trebalo da traju šest meseci. Poslodavci to koriste jer znaju da će to na sudu da se otegne u nedogled."

 

Protest
BBC
Prvomajski sindikalni protest u Beogradu

 

Razvod koji traje duže nego brak

Tanjin brak je bio jedan od 9.000, koliko se godišnje završi razvodom, a statistika pokazuje da je to zapravo - svaki četvrti.

Ukoliko je razvod sporazumni, u Beogradu u proseku traje šest meseci, a u drugim gradovima Srbije i kraće.

Ipak, ako par ima decu, obavezno je i mišljenje Centra za socijalni rad. To produžava proces na oko šest meseci.

Cene advokatskih usluga za izlazak na ročište i podnošenje žalbe su različite, ali je sudska taksa za podnošenje sporazumnog razvoda 1.950 dinara.

U slučaju da postoji zajednička imovina, cena overe potpisa na sporazumu određena je prema zvaničnoj tarifi notara koja se procenjuje u odnosu na vrednost imovine. Sudska taksa za podnošenje tužbe za razvod braka iznosi 2.660 dinara.

„Kada bi trebalo da postavim - šta je više uticalo na to da moj razvod traje dve godine - sudstvo ili naši problemi - mislim da bi odnos bio 70 odsto u korist brojnih sudskih začkoljica i čekanja, a 30 odsto je na nama."


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Nikad u sporu

    01.06.2019 17:33
    Mišljenje
    Moje mišljenje je da pojedinačne sudije ne bi smele da daju izjave da li su ili ne za pojedine odredbe zakona, nego da se za to zalažu preko svojih udruženja. Ne želim da znam čemu je sklon neki sudija kada dobije moj predmet. To je za mene nezavisnost. Ovaj Majić nije baš to tako shvatio a izgleda ga sada sa svih strana iskorišćavaju. To je žalisno ali sam je kriv.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC