Barikade na severu Kosova, Vučić u skupštini

U akciji kosovske policije na severu Kosova uhapšeno preko 20 osoba.
Požar
Fonet
Barikada na putu ka Zubinom Potoku

Sirene, barikade i zapaljene automobilske gume - nekoliko osoba uhapšeno je u akciji kosovske policije na severu Kosova, a Srbija je podigla borbenu gotovost vojske.

„Naša vojska ukoliko dođe do bilo kakvog ozbiljnijeg ugrožavanja poretka na Severu Kosova i Metohije zaštitiće naš narod", rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, obraćajući se poslanicima u parlamentu nakon što je kosovska policija jutros otpočela akciju hapšenja na severu Kosova.

„Kada vidite da neko gine da vam uništi narod, mi da dozvolimo novu Oluju nećemo i želim da vam kažem da su sve policijske jedinice, specijalne i posebne namene u punoj pripravnosti."

U saopštenju kosovske policije se navodi da je akcija izvršena protiv članova „organizovane kriminalne grupe", koji se terete za krijumčarenje, uzimanje mita i zloupotrebu službenog položaja.

Kako navode, uhapšeni su pripadnici kosovske policije srpske, albanske i bošnjačke nacionalnosti.

Jedan kosovski policajac je ranjen iz vatrenog oružja, a nekoliko ih je povređeno „u koškanju" prilikom akcije hapšenja, izjavio je agenciji Beta portparol kosovske policije Baki Keljani.

Građani na severu su u nekim mestima podigli barikade.

„Barikade su postavljene i u Mitrovici, gde se nekoliko desetina građana okupilo na gradskom trgu", kaže Tatjana Lazarević, urednica sajta Kosev iz Mitrovice, dodajući da je barikada postavljena i u Zubinom potoku.

Kosovo
Kossev
Građani su se okupili na severu Kosovske Mitrovice

Nekoliko građana Zubinog Potoka je povređeno, pretpostavlja se gumenim mecima, a policija je bacala i šok bombe, prenosi Kosev.

„Do sada imamo potvrđeno hapšenje 22 lica srpske nacionalnosti", rekao je Aleksandar Vučić obraćajući se skupštini i dodao da su većina uhapšenih pripadnici policije.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj pozvao je građane da ostanu mirni, ističući da se akcija sprovodi protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala.

„Kao premijer potvrđujem da se radi o sprovođenju zakona i ničega drugog. Pozivam Srbe da sačuvaju mir i poštuju zakon", napisao je Haradinaj na Tviteru.

U Prištini je održan sastanak kosovskog predsednika Hašima Tačija sa kosovskim bezbednosnim strukturama.

KFOR je potvrdio da je u toku operacija kosovske policije koja se, kako navode, odvija širom Kosova.

Šta se desilo?

„Nešto pre pola sedam počele su u Kosovskoj Mitrovici sirene za vazdušnu opasnost", navodi Lazarević.

„To je već viđen scenario, ali veoma neprijatan za građane. Sirene su se čule u vreme kad deca idu u školu, a ljudi na posao... Mnoge su sirene probudile."

Ipak, kako kaže, sirene su drugačijeg zvuka nego u poslednjih 20 godina, a čule su se kratko i u ponedeljak.

„Jutros su zavijale neprestano skoro sat i po vremena, pa posle na petnaestak minuta, pa onda na pola sata, ako ne i čitavih 45 minuta.

„Većina građana je pravilno povezala da je reč o akciji hapšenja, jer se isto dogodilo u novembru kada su hapšeni osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića", ističe Lazerević.

Hapšenje
Fonet
Uhapšena su 22 lica srpske nacionalnosti, izjavio je predsednik Vučić

Ona ističe i da je jedan očevidac video kako „grupa policajaca vodi muškarca i ženu u policijskoj uniformi."

„Ceo neki utisak je da je zvuk sirene strašno neprijatan, predugo traje. Hapšenje nije ni moglo da se vidi - a moja procena je da sirena počela nakon hapšenja. Verovatno će se pojaviti video snimci, jer imamo informacije da je kamera sve pratila šta se dešava."

Do akcije je došlo dan nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije rekao da će ukoliko ne bude postignut kompromis sa Prištinom, Albanci napasti Srbe na Kosovu.

„U slučaju da nema kompromisa Albanci će napasti Srbe na Kosovu. Iako je teško i znamo da je na Kosovu NATO, mi pogrom Srba nećemo dozvoliti. Neće biti ponovo Oluje i Bljeska", rekao je Vučić u ponedeljak.

O ovim tvrdnjama Srbija je, kaže Vučić, upoznala međunarodnu zajednicu, pošto je načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović obavestio o tome komandanta NATO.

  • Lala

    28.05.2019 15:34
    Avav
    Oćeš poslati i tvog i Dačićevog sina da "brani" kosovo, a da im komanduješ ti i julin. Sramoto jedna!
  • 0344

    28.05.2019 12:37
    I sta Srbi na Kosovu imaju od toga sto je nasa vojska podigla borbenu gotovost, sto je policija u stanju pripravnosti, sto je nas ministar vojni zavrsio predvojnicku obuku... kad svi znaju da su to samo prazne price koje se ponavljaju svaki put kad kosovska policija krene prema severu Kosova. Sto ih cesce ponavljamo sve je jasnija nasa nemoc i nemogucnost da nesto promenimo. Vec i vrapci znaju da nas predsednik vlada laznim obecanjima i prevarama i da nam sa njim na celu drzave buducnosti nema.
  • Kokša iz Karlovaca

    28.05.2019 12:14
    VATROGASAC
    Đe je sada onaj bivši vatrogasac, da bi nakon 2 godine postao doktor ekonomskih nauka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?