Kosovo, dan kasnije: Protest, "udar na kriminal" i gde je bio KFOR

Dan posle burnih dešavanja, situacija na severu Kosova se primirila, ali i dalje nije sve gotovo.

 

Akcija hapšenja
Getty Images
Tokom akcije u utorak uhapšeno je 28 ljudi, među kojima je 20 Srba

 

Dan posle sirena, hapšenja i sukoba na severu Kosova situacija se normalizovala, ali nije sve gotovo.

Iz Prištine i Beograda i dalje stižu brojne reakcije na burna dešavanja, dok se Srbi sa severa Kosova spremaju da izađu na ulice.

Protest će biti održan u 12 časova na centralnom trgu u Kosovskoj Mitrovici.

Lider Srpske liste Goran Rakić pozvao je građane da što masovnije dođu kako „bismo poslali poruku da se nismo uplašili, da nećemo otići, jer odavde nema nazad".

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je u međuvremenu ponovio da je akcija specijalnih kosovskih snaga bila „zakonska obaveza".

„Kada Srbija udara na kriminal negde u Srbiji, mi se ne žalimo", rekao je Haradinaj, prenosi Tanjug.

U akciji specijalne jedinice kosovske policije u utorak uhapšeno je 28 ljudi, među kojima je 20 Srba, sedam Albanaca i jedan Bošnjak, saopšteno je iz kosovske policije.

Srbija je na to odgovorila podizanjem borbene gotovosti vojske.

 

Armed Kosovo police during a raid near the town of Zubin Potok. Photo: 28 May 2019
Reuters
Akcija kosovske policije na severu Kosova

 

Kako je od jutros na Kosovu?

Deluje sve normalno, menjaju zastave, stavili su nove, a vlasnici kafića na centralnom trgu u Mitrovici su morali da zatvore lokale, kaže za BBC na srpskom Tatjana Lazarević iz Kosseva.

„To je na severu Kosova uvek tako još od 1999. godine - pola sata posle tenzije deluje da se ništa ne dešava. U Mitrovici naročito, jer je isturenija, ali i u Zubinom Potoku.

„Nasilje, povređeni, poginuli i posle pola sata kao da se ništa nije dogodilo. To su uvek te dve slike.

„Sada deluje sve normalno i mirno - ljudi sede u kafićima i idu na posao, ali to ne znači da se za nekoliko minuta neće sve promeniti... Vanredna situacija je ovde redovna".

Portparol KFOR-a Vićenco Graso ističe da je situacija trenutno „pod kontrolom".

„Juče je bilo malo tenzija, ali na svu sreću one su ostale na izolovanim lokacijama i završene su tokom dana, tako da moram da kažem da je mirno", rekao je on za televiziju Prva.

Kako kaže, pripadnici KFOR-a su tokom jučerašnjeg dana pratili situaciju i nisu se mešali jer akcija kosovske policije nema veze sa njihovim mandatom.

„Kosovska policija snosi potpunu odgovornost za sprovođenje vladavine prava i kada sprovode te dužnosti oni to rade bez dodatne dozvole", rekao je on.

„Akcija je završena bez velikih problema, osim onoga u Zubinom Potoku, tako da ako kosovska policija ne traži našu intervenciju, mi nećemo intervenisati, osim ako situacija nije izuzetno loša, da preti miru i stabilnosti".

Graso je istakao i da je najveća pretnja po mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji retorika političara i mediji koji u tome učestvuju.

Reakcije

U međuvremenu su se oglasili brojni zvaničnici sa obe strane.

Bedžet Pacoli, ministar inostranih poslova Kosova, naveo je na Fejsbuku da je akcija policije sprovedena u cilju „hapšenja građana Kosova, među kojima ima i policajaca, uključenih u aktivnosti organizovanog kriminala".

Kako navodi, akcija je pripremana nekoliko meseci u cilju jačanja vladavine prava na Kosovu, osuđuju reakciju Vlade Republike Srbije i pripravnost vojske.

 

kosovo
Getty Images
Srbi iz severnog dela Kosovske Mitrovice najavljuju protest za 12 sati

 

Na Fejsbuku se oglasio i predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, koji smatra „da ne postoji objektivniji cilj za državu od garantovanja vladavine prava", piše Kossev.

Smatra i da niko neće biti pošteđen, a tu uključuje i "one koji su zloupotrebili zvanične pozicije nošenjem uniforme Republike Kosova".

Sa severa Kosova za to vreme stižu nešto oštrije reči i pozivi na protest u Mitrovici.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da se akcija dogodila dok su Srbi sa severa bili „obezglavljeni", jer su njihovi predstavnici bili u Beogradu, na specijalnoj sednici Skupštine o Kosovu.

Lider Srpske liste Goran Rakić za to vreme zahteva od tužilaštva da oslobodi uhapšene građane Zubinog Potoka.

„Razumem da su zadržali policajce koje terete za nešto, nije im prvi put, ali uhapšeni stanovnici Zubinog Potoka nisu krivi ni za šta, sem što su bili tu i što su goloruki stali ispred do zuba naoružanih specijalaca", rekao je Rakić za RTS.

„Nisu se libili da prebijaju starce i žene i čak su uhapsili tri žene u južnom delu Mitrovice. Pretpostavljamo da su još u pritvoru, nemamo informacije u kakvom stanju i gde se nalaze".


Šta se desilo?

  • Nešto pre pola sedam ujutru u Kosovskoj Mitrovici su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost
  • Tokom hapšenja Srbi sa severa Kosova su na više mesta podigli barikade, kako bi sprečili kosovsku policiju da uđe u naselja u kojima žive Srbi
  • Situacija je bila najteža u Zubinom Potoku, gde je nekoliko građana povređeno, pretpostavlja se gumenim mecima, a policija je bacala i šok bombe, prenosi Kosev
  • Uhapšeno je 19 policajaca, među kojima su jedan komandir, tri poručnika i 15 policijskih službenika
  • Povređeno je pet policajaca - od čega su dvojica ranjena iz vatrenog oružja - kao i šest civila koji su postavili barikade u Zubinom Potoku
  • Među povređenima i uhapšenima je bio i jedan ruski državljanin - pripadnik UNMIK administracije koji je kasnije pušten.
  • Specijalne jedinice kosovske policije počele su da se povlače sa severa Kosova nešto posle 12 časova
  • Do akcije je došlo dan nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije rekao da će ukoliko ne bude postignut kompromis sa Prištinom, Albanci napasti Srbe na Kosovu

Dečani

Episkop Raško-prizrenski Teodosije najoštrije je osudio „preteranu upotrebu sile kosovske policije na severu Kosova i Metohije", ističući da takva dešavanja idu na ruku zagovaračima ideje razgraničenja.

Kako kaže, namera Prištine je bila da zastraši stanovništvo i demonstrira silu, dodajući da posebno osuđuju upotrebu sile protiv pripadnika UNMIK-a.

„Dok se sever Kosova disciplinuje brutalnom upotrebnom policijske sile, pod izgovorom zavođenja reda, kosovske institucije ignorišu gaženje vladavine prava i institucionalni teror koji opština Dečani primenjuje protiv manastira Visoki Dečani, odbijajući izvršenje sudske odluke Ustavnog suda Kosova.

„Kao Crkva ostajemo čvrsto uz svoj verni narod, apelujemo na vladavinu prava koja treba da se primenjuje prema svima jednako, a ne po ključu etničke i verske pripadnosti i očekujemo od KFOR-a i međunarodne zajednice da spreče ponavljanje ovakvih nemilih događaja", navodi Episkop Raško-prizrenski.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • I ne mora

    29.05.2019 15:28
    Ali da znate bar vi
    Prvo će Hrvatska po nalogu NATO komande napraviti provokaciju i privući vojsku na sever,
    da bi Albanci izveli napad na jugu.
    Najveći front će biti iza brda kod Vranja.
    Dakle, prva mobilizacija je u doba velikih kiša, u Novom Sadu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC