Novi Zeland: Stjuardese i stjuardi mogu da imaju vidljive tetovaže

Er Novi Zeland odobrio je crtanje po koži jer su se pobunili Maori sa tradicionalnim tetovažama.
tetovaža na stomaku
BBC
Svi zaposleni moći će od 1. septembra na poslu da pokažu tetovaže ukoliko nisu uvredljive

Stjuardese i stjuardi, ali i drugo osoblje Er Novog Zelanda moći će da imaju vidljive tetovaže, odlučila je ova aviokompanija.

Odluku su doneli jer su se pobunili Novozelanđani maorskog porekla koji tetovažama tradicionalno pokazuju nasleđe i kulturu.

Tako će od 1. septembra svi zaposleni moći na poslu da pokažu tetovaže ukoliko nisu uvredljive, saopštila je ova aviokompanija.

Tetoviranje je postao opšteprihvaćen način izražavanja, dodali su iz kompanije.

Ovu aviokompanija godinama su optuživali za licemerje jer je često koristila druga maorska kulturna obeležja, poput jezika i simbola - u marketinške svrhe.

Do odluke je došlo i nakon što se ispostavilo da brojni profesionalci nisu dobili poslove na visokim pozicijama zbog vidljivih tetovaža, preneli su lokalni mediji.

Izvršni direktor Er Novog Zelanda Kristofer Lakson je rekao da firma prihvata različitosti i da želi da omogući zaposlenima da „ispolje individualnost i prenesu svoju kulturu".

„Želimo da osoblje bude slobodnije, uključujući i one koji nose uniforme, pilote, kabinsko osoblje i zaposlene na aerodromu. Oni će, po prvi put, moći da pokazuju tetovaže koje nisu uvredljive dok nose uniformu."

Istraživanje je utvrdilo da svaki peti odrasli Novozelanđanin ili Novozelanđanka ima bar jednu tetovažu, a da je čak trećina starijih od 30 godina tetovirana, dodali su iz aviokompanije.

Avion Er Novog Zelanda
Getty Images
U avionu Er Novog Zelanda moći ćete da vidite i tetovaže na osoblju

Građani Novog Zelanda koji su maorskog porekla imaju tradicionalne „moko" tetovaže. Doživljavaju ih kao svetu tradiciju koja predstavlja vezu osobe sa porodičnim i kulturnim identitetom.

Posebno su važne tetovaže na licu - „moko kaule". Muškarci često tetoviraju celo lice dok žene tetovažom pokrivaju bradu.

Iz aviokompanije su rekli da su odlučili da ukinu zabranu nakon što su pet meseci razgovarali sa klijentima i zaposlenima.

Da bi se utvrdilo koje su uvredljive, a koje ne, na tetovaže će u nacionalnom avioprevozniku gledati kao na govor, rekla je portparolka kompanije.

„Kao što ne smete da psujete, da širite govor mržnje ili da pravite nepristojne šale na radnom mestu, tako ne možete da imate ni nepristojne tetovaže", rekao je portparolka.

Kompanija će organizovati i seminar kako bi pomogla zaposlenima i menadžerima da utvrde šta je dozvoljeno, a šta ne.

  • Kuglager

    11.06.2019 18:51
    @ Aha
    Tetovaže su deo kulture i folklora na Novom Zelandu. Nisu tabu kao u nekim državama gde predrasude dominiraju populusom.
  • Aha

    11.06.2019 08:51
    Sve možeš deklarativno odobriti.
    Pravnici to onda stave u papire. Svi sretni.

    A u praksi... čik da vidim nekog da se tetovira.
    Namah bi postao najslabiji radnik, suviše ugojen, kasni na posao, svađa se sa kolegama...

    Teorija je lepa, naročito za demokratiju i NVO organizacije.
    Praksa je pak, nešto sasvim drugo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC