Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje

Politika, privreda, sport... Pred vama je pregled događaja koji bi mogli da nedelju učine zanimljivijom.

Došao je ponedeljak, vreme za još jedan novi početak, a to znači i pravi trenutak da vidimo koji važni događaji nas očekuju narednih dana.

1) Dva dana u Londonu, ali bez vremena za razgledanje

Ana Brnabić
Fonet
Premijerku očekuju dva ispunjena dana.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić počinje dvodnevnu posetu Velikoj Britaniji, ali neće imati previše vremena za turističke obilaske britanske prestonice.

Premijerka Srbije će u Londonu učestvovati na nekoliko skupova posvećenih jačanju ekonomija regiona Zapadnog Balkana, odnosima u regionu i napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Poseta premijerke Brnabić organizuje se samo mesec dana pre Globalne konferencije o slobodi medija, koja će biti održana u Londonu 10. i 11. jula.

2) Made in Serbia" za kinesko tržište

Svinje
BBC
Kina, obećana zemlja

Kina je još 2017. godine otvorila „veliku kapiju" za proizvode iz Srbije, kada je sa kineskom vladom dogovoren izvoz telećeg, jagnjećeg i svinjskog mesa i mlečnih proizvoda iz Kine u Srbiju.

Tada je potpisan Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz.

Dve godine kasnije, ovog ponedeljka, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i zamenik ministra Generalne uprave carina Kine Žang Jiven potpisaće ugovore koji će omogućiti izvoz svinjskog mesa i mlečnih proizvoda na kinesko tržište.

Takođe će biti potpisan i Memorandum o saradnji na uvozu i izvozu prehrambenih proizvoda i bezbednosti hrane.

Da li je između dva memoranduma Srbija izvozila svinjsko meso i mlečne proizvode ili će kineski stanovnici tek nakon ponedeljka dobiti priliku da probaju srpske delikatese, nije baš najjasnije.

Ugovor o izvozi svinjskog mesa u Kinu potpisuje se dok je na snazi privremena blokada izvoza mesa i mesnih prerađevina četiri kompanije iz Srbije u Rusiju.

3) Još uvek košarka

Zvezda - Partizan
FONET
Beogradski rivali ponovo na terenu

Košarkaši Partizana i Crvene zvezde igraju četvrtu utakmicu finala plej-ofa Superlige Srbije.

Crveno-beli vode sa 2:1 u seriji i potrebna im je još jedna pobeda za odbranu šampionske titule. U suprotnom, igraće se peta utakmica.

Dosadašnje utakmice ove serije manje je obeležila kvalitetna košarka, a više nastavak prepucavanja saopštenjima čelnika dva kluba.

Ni ovaj put na utakmicama u hali Aleksandar Nikolić nije moglo da prođe bez standardnog navijačkog folklora - vređanja košarkaša i trenera, povremeno i na nacionalnoj osnovi.

Kada se na to dodaju i visoke temperature i činjenica da normalan rad klima uređaja u hali već godinama predstavlja nemoguću misiju za organizatore, i ne čudi što verovatno svi jedva čekaju kraj.

4) Da li će se Tramp opet kandidovati?

Trump 2020 caps are seen on display at a souvenir vendor in Washington, U.S., April 8, 2019
Reuters

Ove nedelje obeležava se godišnjica od kada je Donald Tramp objavio da će se kandidovati za predsednika SAD. I svi znamo šta se dogodilo.

Šta Tramp još može da uradi? Da se ponovo kandiduje!

Zna se da će se Donald Tramp kandidovati za mesto u Beloj kući, jer je sredstava za nove izbore počeo da sakuplja novac čim je postao predsednik.

Bilo bi čudno da se ne kandiduje za drugi mandat - to je do sada u SAD učinilo samo pet američkih predsednika.

5) Priprema se teren za novog britanskog premijera

Sledeći krug za izbor britanskog premijera je u utorak.

Već smo videli listu onih koji teže pobedi predstavnika Konzervativne partije.

U utorak će biti održano još jedno glasanje, a svako ko bude dobio procenat glasova ispod deset odsto, biće eliminisan.

Nakon toga, kandidati će se pojaviti u televizijskoj debati na BBC.

Ko će biti novi premijer Velike Britanije znaće se 22. jula.

6) Izbori u Istanbulu (ponovo)

Tokom aprila, najveći grad u Evropi održao je izbore za gradonačelnike.

Kada je vladajuća partija Redžepa Erdogana AKP izgubila u trci za mesto gradonačelnika, ovaj je odbio poraz, pa je odlučeno da se održe novi izbori zbog nepravilnosti u glasanju.

„Onaj koji pobedi - pobeđuje Tursku", rekao je Erdogan.

Nakon toga, ljudi su pobesneli i izašli na ulice. Nezadovoljstvo su iskazali protestnom šetnjom, lupajući u lonce i šerpe.

7) Afrički festival fudbala

Cameroon"s Benjamin Moukandjo celebrates
Reuters
Cameroon claimed the trophy two years ago - will they succeed this time around?

Najveće afričko fudbalsko takmičenje, počinje u petak. Kamerun se nada da će osvojiti trofej koji je osvojio u 2017. godini.

Kao domaćin, Egipat će otvoriti turnir utakmicom protiv Zimbabvea. Egipat je među favoritima ovogodišnjeg prvenstva, zahvaljujući Mohamedu Salahu iz Liverpula, koji je prošle sezone bio najbolji igrač u Premijer ligi.

Jedan od najboljih strelaca, Sadio Mane, igraće se za Senegal.

Ko zna, možda ove godine turnir dobije ekipa koja nije favorit, poput Tanzanije koja se prvi put pojavila na ovom takmičenju posle 39 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?