Svrgnuti predsednik Egipta Muhamed Mursi preminuo tokom suđenja

Muhamed Mursi, koji je sa vlasti svrgnut 2013. godine, umro je tokom suđenja, potvrdila je egipatska državna televizija.
Muhamed Mursi
Getty Images
Mursija je vojska svrgnula s vlasti 2013. godine

Bivši predsednik Egipta Muhamed Mursi, koga je vojska svrgnula s vlasti 2013. godine, preminuo je nakon što mu je pozlilo u sudnici, prenosi egipatska državna televizija.

Kao ključni čovek sada zabranjenog islamističkog pokreta Muslimanska braća, Mursi je bio na sudu zbog optužbi za špijunažu. Imao je 67 godina.

Mursi je svrgnut tokom masovnih protesta, samo godinu dana otkako je došao na vlast kao prvi demokratski izabrani predsednik ove države.

Od tada je bio u pritvoru.

Nakon skidanja Mursija s vlasti, egipatske snage su započele borbu s njegovim pristalicama i pokretom Muslimanska braća.

Kako prenosi egipatska državna televizija, Mursi je prisustvovao saslušanju u Kairu, zbog optužbi za špijunažu i kontakte sa palestinskim islamističkim pokretom Hamas.

Ko je bio Mursi?

Mursi je rođen 1951. godine u selu El-Adva u provinciji Šarkija u delti reke Nil. Studirao je inženjerstvo na Univerzitetu u Kairu, pre nego što se 1970. godine preselio u Ameriku na doktorske studije.

Izabran je za predsedničkog kandidata islamističkog pokreta Muslimanska braća za izbore 2012. godine, nakon što je prvi kandidat bio primoran da se povuče. Posle pobede na izborima, Mursi je obećao da će predvoditi vladu za „sve Egipćane".

Ali kritičari tvrde da nije ispunio očekivanja tokom njegove turbulentne godine na vlasti. Optužuju ga da je dozvolio islamistima da preuzmu političku scenu i da je loše upravljao privredom.

Nezadovoljstvo njegovom vladavinom je raslo i milioni demonstranata su 30. juna 2013. izašli na ulice širom Egipta kako bi obeležili godišnjicu njegove vladavine,

U noći 3. jula, vojska je suspendovala ustav i najavila formiranje tehnokratske prelazne vlade uoči novih predsedničkih izbora. Mursija, koji je to okarakterisao kao državni udar, privela je vojska.

  • Обсервер

    18.06.2019 14:37
    Гле
    Овакав догађај ми је од некуд познат......
  • Zozo

    18.06.2019 00:14
    Eto
    Znaci, osudjen je na smrt!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC