Brnabić u Skoplju, Mekalister u Beogradu, fudbal i kraj samita G7 - šta nas čeka ove nedelje

Završava se G7 samit, premijerka Srbije putuje u Skoplje, a Crvena Zvezda i Partizan igraju važne utakmice - ovo je nedelja pred nama.
ana brnabić, zoran zaev, fudbal crvena zvezda, merkel i tramp samit g7
BBC

Došao je ponedeljak, vreme za još jedan novi početak, a to znači i pravi trenutak da vidimo koji važni događaji nas očekuju narednih dana.

Ana Brnabić u Severnoj Makedoniji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u ponedeljak putuje u Skoplje.

Poseta će zvanično početi već na graničnom prelazu Preševo-Tabanovce. Brnabić i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev otvoriće integrisani granični prelaz između dve zemlje.

Predviđen je i svečani doček srpske premijerke u zgradi Vlade Severne Makedonije u Skoplje. Nakon sastanka dve delegacije, biće potpisano nekoliko sporazuma o saradnji.

Brnabić će se sastati i sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Mekalister u Beogradu

Predsednik odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister sastaje se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u ponedeljak.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović je u otvorenom pismu objavljenom u nedelju pozvao Mekalistera da organizuje dijalog srpske vlast i opozicije kako bi se došlo do dogovora o uslovima održava lokalnih izbora koji će biti održani na proleće.

Mekalister će se u ponedeljak sastati i sa poslanicima Skupštine Srbije.

Photo from the G7 summit of the leaders, tweeted by the German government on 9 June 2018
AFP
Predsednik Tramp je odbio finalnu verziju saopštenja oko kojeg su se usaglasili lideri država članica G7 na samitu 2018. godine

Poslednji dan samita G7 u Francuskoj

Trodnevni sastanak lidera najrazvijenijih država sveta u francuskom gradu Bijaricu završava se u ponedeljak.

Ove godine ove godine na stolu su teme koje se tiču globalne trgovine, spoljne politike, bezbednosti i iranskog nuklearnog programa, zatim klimatskih promena, kao i osnaživanja žena u zemljama u razvoju.

Šefovima država članica Grupe 7 pridružili su se i predstavnici Evropske unije, kao i drugih država sveta. Najveće iznenađenje među gostima bio je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Javad Zarif.

Posle trećeg dana sastanka ostaje da se vidi da li će domaćin, francuski predsednik Emanuel Makron, promeniti format samita ukidanjem zajedničkog saopštenja čiju finalnu verziju je prošle godine odbio američki predsednik Donald Tramp.

Zvezda protiv Jang Bojsa

Fudbaleri Crvene Zvezde i ekipe Jang Bojsa igraju revanš baraža za Ligu šampiona u utorak 27. avgusta na stadionu Rajko Mitić u Beogradu.

Glavni arbitar biće engleski sudija Entoni Tajlor.

deca na utakmici partizana
Fonet
Najmlađi Grobari

Partizan protiv Moldea

Fudbaleri Partizana 29. avgusta igraju revanš baraža za Ligu Evropa u Norveškoj protiv ekipe kluba Molde.

UEFA je kaznila beogradski klub igranjem dve utakmice bez publike, ali je ipak dozvolila da prvu plej-of utakmicu protiv Moldea u Beogradu prate mladi fudbaleri tog kluba, ali i drugih škola fudbala iz Srbije.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC