Nobel za ekonomiju, Bukerova nagrada, sajam knjiga i Bregzit: Šta nas čeka ove nedelje

Pred vama je pregled događaja koji bi mogli da obeleže naredne dane.
A Nobel Prize Medal
Getty Images
Nobelova nagrada

Ponedeljak ujutru - vreme za pregled događaja koji nas očekuju ove sedmice u zemlji i svetu. Ove nedelje biće kompletirana lista dobitnika Nobelove nagrade, ulazi se u završnu fazu pregovora o Bregzitu, a počinje Međunarodni sajam knjiga u Beogradu.

1) Nobelova nagrada za ekonomiju

U ponedeljak će komitet za dodelu Nobelove nagrade saopštiti ime ovogodišnjeg laureata iz oblasti ekonomije.

Imena dobitnika nagrada u ostalim kategorijama objavljena su prošle nedelje, a izbor pojedinih laureata, poput Petera Handkea u oblasti književnosti, izazvali su brojne kritike i komentare.

Nobelovu nagradu za mir dobio je premijer Etiopije Abi Ahmed. Nagradu je dobio za napore u postizanju mira i međunarodne saradnje.

Austrijanac Handke i poljska spisateljica Olga Tokarčuk i dobitnici su nagrade za književnost. Kako prošle godine nagrada nije dodeljena, Tokarčuk je dobila nagradu za 2018. godinu, a Handke je dobitnik za 2019. godinu.

Džejms Pibls, Majkl Mejor i Didije Keloz dobili su Nobelovu nagradu za fiziku za „revolucionarno" otkriće o univerzumu.

Piter Retklif sa Univerziteta Oksford i Frensis Krik instituta, Vilijam Kelin sa Harvarda i Greg Semeze sa Džon Hopkins univerziteta dele nagradu za fiziologiju ili medicinu.

2) EU i Bregzit

Nastavlja se saga o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, s tim da i dalje niko sa sigurnošću ne može da predvidi kada će i kakav biti kraj ove priče.

U četvrtak će u Briselu početi dvodnevni sastanak Evropskog saveta, a jedna od glavnih tema biće Bregzit. A dan ranije poseban sastanak imaće u Tuluzu Angela Merkel, nemačka kancelarka i Emanuel Makron, predsednik Francuske.

Brexit protesters outside the EU Commission HQ
Reuters

Ovo je poslednji takav samit uoči 31. oktobra, što je rok do kojeg bi Velika Britanija trebalo da napusti EU sa sporazumom ili bez njega.

I sve ovo deluje kao kraj sage o Bregzitu, osim ako se rok ponovo ne produži, kao što je to već bio slučaj ranije ove godine.

Naravno, u celu ovu jednačinu koja i dalje ima više nepoznatih, trebalo bi ubaciti i činjnicu da britanski premijer Boris Džonson i dalje ne može da obezbedi podršku većine poslanika u parlamentu.

3) Sajam knjiga u Beogradu

Knjige autora iz bivše Jugoslavije u književnosti
BBC
Neki od najtraženijih naslova postjugoslovenske književnosti

Ova sedmica predstavljaće pravu poslasticu za ljubitelje knjiga u Srbiji, pošto u nedelju počinje Međunarodni sajam knjiga u Beogradu.

Ovogodišnji slogan manifestacije glasi Pismo = glava, održaće se od 20. do 27. oktobra, sa 500 direktnih izlagača.

Tradicionalno, svake godine jedna zemlja je počasni gost sajma, a ove će to biti Egipat.

Ljubitelji književnosti tokom Sajma imaće priliku da se sretnu s inostranim piscima kao što su Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildrim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

4) Bukerova nagrada

Margaret Atwood and Salman Rushdie
Getty Images
Atwood and Rushdie won the prize in 2000 and 1981 respectively

U ponedeljak ćemo saznati i ime dobitnika prestižne Bukerove nagrada za najbolji roman godine objavljen na engleskom jeziku.

Na užem spisku kandidata za nagradu su Salman Ruždi za roman Kihot, kao i Margaret Atvud za delo Testamenti.

Tu su i Britanka Bernardin Evaristo, Nigerijac Čigozi Obioma, britanska spisateljica turskog porekla Elif Šafak i britansko-američka autorka Lusi Elman.Bukerova nagrada

5) Srbija nastavlja kvalifikacije za Evropsko prvenstvo

Fudbalska reprezentacija Srbije gostuje u Viljnusu, gde će u ponedeljak odigrati protiv Litvanije utakmicu kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Da bi sačuvala šanse za plasman na EP kroz kvalifikacije, ekipa koju sa klupe predvodi Ljubiša Tumbaković mora da pobedi sve četiri utakmice do kraja.

Ljubiša Tumbaković
Getty Images
Ljubiša Tumbaković postao je selektor Srbije nakon što je odbio da predvodi Crnu Goru protiv Kosova

Srbija i Litvanija već su se sastale u ovom ciklusu, u junu u Beogradu, kada su domaći fudbaleri ubedljivo slavili sa 4:1.

Posle ove utakmice, reprezentaciju Srbije u novembru očekuju još dueli sa selekcijama Luksemburga i Ukrajine, oba na stadionu Rajko Mitić u Beogradu.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?