Turski predsednik bacio Trampovo pismo u kantu za smeće

U pismu Tramp je Erdoganu rekao: „Ne glumi mangupa, ne budi budala!"
Turkish President Recep Tayyip Erdogan. Photo: 13 October 2019
Reuters
U pismo Tramp Erdoganu kaže: „Ne budi budala!"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan bacio je pismo američkog predsednika Donalda Trampa „u kantu za smeće", rečeno je BBC-iju.

U pismu od 9. oktobra, upućenom nakon što su se američke trupe povukle iz Sirije, Tramp je Erdoganu rekao: „Ne glumi mangupa, ne budi budala!"

BBCijevi izvori bliski predsedniku Turske rekli su da je Erdogan sadržaj pisma „odbacio".

Na dan kada je pismo primljeno, Turska je pokrenula prekograničnu ofanzivu protiv snaga koje predvode Kurdi.

„Hajde da napravimo dobar dogovor! Ne želite da budete odgovorni za ubijanje na hiljade ljudi, a ja ne želim da budem odgovoran za uništavanje turske ekonomije - a učiniću to", rekao je Tramp u pismu.

„Ako to učinite na pravi i humani način istorija će vas zapamtiti po dobru. Na vas će se večno gledati kao na đavola ako sprečite da se dobre stvari dese."

U odgovoru, turski predsednički izvori su rekli: „Predsednik Erdogan je primio pismo i bacio u kantu za smeće."

Trump's letter to Erdogan
Reuters
Tramp je rekao Erdoganu: Hajde da napravimo dobar sporazum!"

Predsednik Tramp suočava se sa oštrom kritikom zbog povlačenja trupa, jer je to, kako kažu kritičari, Turskoj dalo zeleno svetlo za pokretanje vojnog napada.

Veliki deo kritika dolazi iz Trampove stranke.

U retkom zajedničkom dvostranačkom kritikovanju, 129 članova Republikanske stranke u Predstavničkom domu pridružilo se u sredu demokratama kako bi formalno odbili taj Trampov potez.

Predstavnički dom je većinom glasova osudio povlačenje trupa.

US President Donald Trump
EPA
Predsednik Tramp je na meti kritika zbog povlačenja trupa iz Sirije

Predsednica Doma Nensi Pelosi održala je i vrlo napet sastanak sa predsednikom Trampom po tom pitanju, zbog čega su ona i šef Poslaničkog kluba demokrata Čak Šamer napustili sastanak.

Republikanski lideri rekli su da je ponašanje gđe Pelosi „neprihvatljivo", i kritikovali su je što je „izjurila napolje".

Gospođa Pelosi i g. Tramp se međusobno optužuju za „rasulo", a predsednik je kasnije tvitovao fotografiju tog sukoba.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1184597281808498688


Sliku su međutim pohvalile demokrate, koje su rekle da je„ legendarna" i pokazuje „lepe momente" gđe Pelosi. Gospođa Pelosi je takođe fotografiju postavila na Tviteru.

Ranije tokom dana u sredu, predsednik Tramp rekao je da SAD ne bi trebalo da se mešaju u vojnu operaciju Turske u Siriji, jer to „nije naša granica", a bivše saveznike SAD-a Kurde nazvao je „anđelima".

Turske trupe i saveznički sirijski pobunjenici pokrenuli su ofanzivu na severu Sirije prošle nedelje kako bi pripadnike kurdske policije, nazvane Jedinice za zaštitu naroda (IPG), naterali da se povuku iz pograničnog područja i stvorili „sigurnu zonu" u kojoj će biti smešteno dva miliona sirijskih izbeglica.

Kurdske snage se uz pomoć saveznika SAD bore protiv Islamske države (IS) u Siriji i postoji bojazan da bi destabilizacija mogla dovesti do ponovnog uspona džihadista.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • mitar

    18.10.2019 03:14
    kreten koji će čovečanstvu doći glave
  • Sever Srbije

    17.10.2019 15:45
    Da bombardovace Tursku,aha. Otimaju ameri sto ne bi i oni.
  • Otomanic Marko

    17.10.2019 12:19
    Smrdski janicari su uz Serdogana!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC