Postignut novi dogovor o Bregzitu

Premijer Velike Britanije je dogovor nazvao "dobar novi sporazum", ali iz Demokratske unionističe stranke Irske kažu da ne mogu da podrže taj sporazum.
Boris Johnson
PA Media
Boris Džonson

Novi sporazum o Bregzitu dogovoren je između pregovaračkih timova Velike Britanije i Evropske Unije pre sastanka evropskih lidera u Briselu.

„Imamo novi dogovor koji nam vraća kontrolu," napisao je britanski premijer Boris Džonson na Tviteru.

Dve strane rade na pravnom tekstu sporazuma, ali da bi on stupio na snagu mora da bude potvrđen u britanskom i evropskom parlamentu.

Demokratska unionistička stranka Severne Irske (DUP) saopštila je da još uvek ne može da pruži podršku sporazumu.

DUP je ranije objavila saopštenje u kome je navela da „kako sada stvari stoje" ne može da podrži predloge, a - nakon najave premijera - rekli su da je ta njihova izjava i dalje nepromenjena.

Međutim, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da je to „fer i uravnotežen sporazum".

I on i gospodin Džonson pozvali su svoje parlamente da podrže sporazum.

Džonsonov predlog za novi sporazum o Bregzitu treba da omogući uklanjanje zastoja koji je je nastao zbog rešenja za irsku granicu nakon izlaska Velike Britanije iz Unije, a koje je dogovoreno između Tereze Mej i Evropske unije.

Pošto je uklonio tu prepreku, Džonson se nada da će dobiti podršku Bregzitovaca u svojoj stranci i u DUP-u - koji su ključni za dobijanje podrške u Donjem domu parlamenta.

Međutim, novi plan podrazumeva drugačiji tretman za Severnu Irsku od ostatka Velike Britanije - nešto zbog čega je, između ostalog, DUP veoma zabrinut.

DUP je nakon izbora 2017. godine sklopio sporazum o poverenju sa Konzervativnom strankom, na osnovu kojeg je Vlada imala većinu.

Ali nakon ostavki poslednjih nedelja, Džonson se sada suočava sa teškom bitkom koja ima za cilj podršku parlamenta.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC