Ubistvo Olivera Ivanovića: Dve godine kasnije, ne zna se ni ubica, ni nalogodavac

Saslušanje pred Specijalnim sudom šestoro Srba opštuženih za učešće u ubistvu odloženo za 11. februar 2020. godine.
Predizborni poster Olivera Ivanovića
Getty Images

Navršilo se 730 dana otkako je u severnom delu Kosovske Mitrovice ubijen opozicioni lider kosovskih Srba Oliver Ivanović. I pored brojnih, ponekad i senzacionalnih, najava, nagoveštaja i obećanja, do danas nisu otkriveni ni ubica, ni nalogodavac ubistva.

Ivanović je ubijen iz vatrenog oružja 16. januara ispred kancelarije njegove stranke, građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda".

Istragu su pokrenuli pravosudni organi i u Beogradu i u Prištini. Čak i u poslovično sporom istražnom postupku, ni jedni ni drugi nisu daleko odmakli.

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je 2. decembra 2019, gotovo dve godine posle ubistva, optužnicu protiv šest osoba. Međutim, u optužnici se ne navodi ni osumnjičeni izvršilac, ni nalogodavac ovog ubistva.

Dokle je stigao sudski proces?

Do početka.

Suđenje je trebalo da počne 30. decembra 2019. ali je dva dana pre toga kosovski specijalni tužilac Sulj Hodža izmenio 26 dana staru optužnicu. Javnost nije upoznata sa izmenama.

„Ono što zbunjuje u istrazi i samoj optužnici kosovskog tužilaštva je to što su sve vreme pomešane optužbe za ubistvo Ivanovića i za dela organizovanog kriminala, koja sa tim ubistvom nemaju veze i za koja se sumnja da su počinjena i godinama pre ubistva", navodi se na sajtu Insajdera, čiji je novinarski tim imao uvid u prvobitnu optužnicu.

Šta kaže kosovsko tužilaštvo?

Optužnica za Ivanovićevo ubistvo Specijalnog tužilaštva u Prištini, kako prenosi Javno.rs, ne otkriva mnogo novih detalja o samom atentatu, ali daje širu sliku i osvetljava atmosferu u kojoj je zločin planiran i izvršen.

U ovom dokumentu, do kog je došla i istraživačka novinarska mreža BIRN, detaljno je prikazana isprepletenost odnosa i veza između kriminalaca, političara i institucija.

„Tokom faze istraga i prikupljanja materijalnih dokaza za slučaj ubistva Olivera Ivanovića smatramo da je ubistvo izvršeno iz političkih motiva i od strane kriminalne grupe organizovane i rukovođene od Milana Radoičića", doslovno se navodi u prvobitnoj optužnici, prenosi Insajder u najavi emisije Nesavršen zločin.

Radoičić nije optužen jer, prema kosovskim zakonima, to nije moguće dok osumnjičeni formalno ne bude saslušan. Tačnije, nije dozvoljeno suđenje u odsustvu.

Kao organizator kriminalne grupe navodi se i Zvonko Veselinović, ali se ne dovodi u vezu s ubistvom Ivanovića.

Za dvojicom osumnjičenih je sud u Prištini naložio raspisivanje međunarodnih poternica - za Radoičićem zbog sumnje u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića i organizovanog kriminala, a za Veselinovićem zbog sumnje za organizovani kriminal.

Ko jeste prvobitno optužen?

Samo oni koji su dostupni kosovskom pravosuđu.

Osim prvooptuženog Nedeljka Spasojevića, na optuženičkoj klupi naći će se i još trojica pripadnika kosovske policije - Dragiša Marković zvani Limaj, Žarko Jovanović i Rade Basara.

Optuženi su i Marko Rošić, koji ima policijski dosije, kao i sekretarica i bliska saradnica Ivanovića, Silvana Arsović.

Oni se terete za više krivičnih dela - učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe, zloupotrebu položaja ili službenih ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, neovlašćeno posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, prepravljanje dokaza.

Navodi se i da je ta kriminalna grupa videla Ivanovića kao političkog rivala kod stanovništva severnog dela Kosova, prenosi Javno.rs.

Tužilaštvo ocenjuje i da optuženi pripadnici kriminalne grupe sprovode naredbe Vlade Srbije na severu Kosova i organizuju napade na tamošnje institucije.

Za Rošića se navodi da je pre ubistva pratio „svaki korak" Ivanovića a kasnije njegovog brata Miroslava.

Jovanović i Marković, koji su na uviđaj došli sa prvooptuženim Spasojevićem, optuženi su da su manipulisali dokazima pronađenim na mestu ubistva.

Arsović se sumnjiči da je bila svesna da su kamere ispred sedišta stranke bile isključene, i da ih je odmah nakon ubistva uključila.

Tajna jednog automobila

Tužilaštvo u Prištini je navelo da su počinioci ubistva iz automobila opel astra ispalili šest hitaca u Ivanovića.

Ovaj automobil je, prema odgovoru Insajderu iz Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu, prodat još sredinom 2016. godine u Srbiji.

Navodno je ranije pripadao srpskom državljaninu koji je duže vreme živeo u Austriji, kažu iz Tužilaštva koje od dana ubistva vodi predistražni postupak.

O potrazi za vlasnikom vozila neposredno nakon ubistva govorio je i direktor srpske policije Vladimir Rebić, koji je naveo da je automobil više puta menjao vlasnika.

Takođe nije poznato otkud ovaj automobil na Kosovu.

Oliver Ivanović u svojoj kancelariji, 2017.
AFP
Oliver Ivanović u svojoj kancelariji, 2017.

Hronologija događaja

2018. godina

  • 16. januar Ivanović je ubijen hicima iz vatrenog oružja ispred partijske kancelarije u severnom delu Kosovske Mitrovice.
  • 18. januar Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.
  • 19. januar Kosovska policija je putem Interpola prosledila zahtev Srbiji za saradnju i razmenu informacija u vezi sa ubistvom.
  • 25. januar Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da od Prištine nije dobila informacije o ubistvu.
  • 2. februar Državni tužilac Kosova Aleksandar Ljumezi izjavio je da pravosudni organi Srbije nisu dostavili informacije koje imaju o zločinu.
  • 19. jul Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da kosovske institucije rade na rasvetljavanju ubistva Ivanovića i da će izaći sa „konkretnim rezultatima od kojih će mnogi dobiti glavobolju, i na Kosovu i u Beogradu".
  • 22. jul „Prvi put imamo neka operativna saznanja, iako nam nije omogućeno da vodimo istragu na bilo koji način", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tada je naveo imena nekoliko Albanaca koji se dovode u vezu sa ubistvom. ali nije predstavio dokaze za ove tvrdnje.
  • 23. novembar Pripadnici specijalne kosovske policije ROSU uhapsili su tri, a priveli još jednu osobu zbog suprotstavljanja policiji. Tragalo se i za četvrtom osobom - Milanom Radoičićem, potpredsednikom Srpske liste. Policija ga nije našla u kući u kojoj živi.
  • 26. novembar Pripadnici MUP-a Srbije su razgovorali sa Milanom Radoičićem o njegovim saznanjima o ubistvu Olivera Ivanovića. Vučić je tada rekao da policija može da potvrdi da Radoičić nije izvršio ubistvo. Istog dana je na Kosovu određeno policijsko zadržavanje Silvani Arsović, sekretarici Olivera Ivanovića. Puštena je iz pritvora sledećeg dana.
Sahrana Olivera Ivanovića
Getty Images
Sahrana u Aleji velikana

2019. godina

  • 14. januar Mural sa likom Ivanovića osvanuo je u Beogradu, uz reči „U atmosferi straha se ne živi".
  • 16. januar Godinu dana od ubistva, još uvek nema zvaničnih informacija o počiniocima i nalogodavcima.
  • 3. jul „Mislimo da imamo ime ubice, izvršioca. Albanci ga nemaju. Mi se trudimo da dođemo do materijalnih dokaza i da izađemo u javnost", izjavio je Aleksandar Vučić.
  • 21. novembar Kosovska policija, nakon 22 meseca istrage, traži pomoć javnosti u identifikovanju dve osobe za koje navode da su osumnjičeni u slučaju ubistva Ivanovića, a koji su, kako tvrde, snimljeni u severnom delu Kosovske Mitrovice tog dana. Vučić saopštava da se radi o studentima koji su saslušani pošto su se sami javili srpskim vlastima.
  • 2. decembar Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv šest osoba koje se terete za umešanost u ubistvo.
  • 3. decembar Ivanovićeva stranka smatra da „rešenje nije podizanje optužnice bez ikakvih dokaza". „Među licima protiv kojih je podignuta optužnica je i Silvana Arsović, najbliža saradnica i najiskreniji prijatelj Olivera Ivanovića, što je totalni apsurd", izjavila je potpredsednica stranke Ksenija Božović, koja je na prevremenim kosovskim izborima u oktobru 2019. nastupala zajedno sa Srpskom listom.
  • 20. decembar Optuženima za umešanost u ubistvo Ivanovića i njihovim advokatima uručene su optužnice.
  • 30. decembar Saslušanje pred Specijalnim sudom šestoro Srba optuženih za učešće u ubistvu odloženo za 11. februar 2020. godine. Razlog je što je dva dana ranije tužilac dostavio novu, izmenjenu optužnicu, koja nije bila prevedena na srpski.

Beogradski mural
AFP
Protiv straha - mural u Beogradu

Šta kaže Srbija?

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je podizanje optužnica predstavlja nastavak „organizovane hajke, sa ciljem da se za taj zločin okrivi srpski narod na Kosovu i Srbija".

Đurić je u pisanoj izjavi naveo da je krajnji cilj optužnice „slabljenje pozicija Srba u pokrajini i delegitimizacija srpskih predstavnika".

Predsednik Srbije je više puta za dve godine isticao nevinost Radoičića.

„Milan Radoičić nije cvećka, ali sa sigurnošću mogu da kažem da on nije povezan sa ubistvom Ivanovića", izjavio je Vučić u julu 2019. godine.

To je, kako je rekao, potvrđeno kroz različite metode ispitivanja, proveravanja i praćenja Radoičića.

Sam Radoičić je u pisanoj izjavi medijima naveo da se neće predati kosovskim organima, jer oni i nisu došli da ga „uhapse živog".

„Nisam bio najbliži prijatelj sa Oliverom Ivanovićem, ali nisam ubica i nikakve veze sa ubistvom nemam", naveo je Radoičić.

Šta kaže Kosovo?

Predsednik Kosova izjavio je krajem 2018. da se glavni osumnjičeni za ubistvo Ivanovića „nalaze u Beogradu".

„Na osnovu informacija kojima raspolažem, iako su vlasti podeljene, istraga je u veoma važnoj fazi. Glavni osumnjičeni se nalaze u Beogradu, a preostaje da radimo i sa međunarodnim akterima da Beograd bude kooperativan, kako se ne bi pretvorio u utočište za osumnjičene za ubistvo Olivera Ivanovića", naveo je Tači.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Predragg

    16.01.2020 17:32
    Bar znamo ko je nalogodavac.
  • Sever Srbije

    16.01.2020 15:27
    Ubili ga sosoni u saradnji sa " srpskom opozicijom"( jednim delom) u nadi da ce to uticati na izbore u Srbiji. Koliko god je bio ucenjen od sosona i saradjivao sa njima niste ga smeli ubiti. Ubice bolesne sve zarad novca i slave,stice vas zasluzena kazna.
  • #

    16.01.2020 10:37
    Ne zna se? Jedno se zna da ga Albanci NISU ubili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC