Klimatske promene: Zbog čega izumiru bumbari

„Klimatski haos” je doveo do nestanka bumbara širom kontinenta, kažu stručnjaci.
Bumbar skuplja polen sa cveta
Getty Images
Bumbar skuplja polen sa cveta

Bumbari nestaju širom Evrope, a naučnici kao razlog navode „klimatski haos".

Verovatnoća da se ovaj insekt nađe bilo gde u Evropi i Severnoj Americi, opala je za trećinu od sedamdesetih godina, pokazuje analiza.

Povećanje temperatura je dovelo do smanjenja broja bumbara, što je ozbiljnije nego što se mislilo, kažu naučnici.

Bumbari su ključni oprašivači mnogih sorti voća i povrća, kao i brojnih divljih biljaka.

Bez njih, neki usevi mogli bi da propadnu, čime bi se smanjila količina hrane za ljude, ali i bezbroj drugih vrsta.

Neka prethodna istraživanja se pokazala da bumbari sele na sever Evrope i sever Amerike, „što se i očekivalo sa klimatskim promenama", kaže doktor Tim Njubold sa UCL-a u Londonu.

Njubold kaže da su naučnici sada po prvi put uspeli da povežu izumiranje bumbara sa klimatskim promenama.

Glavni istraživač Piter Soroj sa Univerziteta u Otavi kaže da je smanjenje broja bumbara je ozbiljnije nego što se mislilo.

„Povezali smo ovo sa klimatskim promenama, odnosno sa ekstremnim temperaturama i klimatskim haosom koje promene uzrokuju", kaže on.

Bumbari pripadaju vrsti najvažnijih oprašivača biljaka. Dokumentovano je da nestaju zbog niza faktora - upotrebe pesticida, bolesti i gubitka staništa.

U novoj studiji, istraživači su pregledali više od pola miliona izveštaja o 66 vrsta bumbara napisanih između 1901. i 1974. godine i između 2000. i 2014.

Došli su do saznanja da se populacija bumbara naglo smanjila između 2000. i 2014. godine.

Ovi insekti su najugroženiji u južnim regionima - kao u Španiji ili Meksiku - zbog ekstremno visokih temperatura proteklih godina. Kolonije se sele u hladnije regione na severu.

Džonatan Brajdl i Aleksandra van Rensburg sa Univerziteta u Bristolu su nalaze nazvali alarmantnim.

„Studija donosi sve veći broj dokaza za uzbunu, ukazuje na gubitke širom biodiverziteta i brzinu globalnih promena koje su sada prešle kritične granice otpornosti ekosistema", rekli su oni za magazin Nauka.

Postoji oko 250 vrsta bumbara na svetu. Podaci Međunarodne unije za zaštitu prirode pokazuju da je izumiranje bumbara - uzrokovano brojnim faktorima poput bolesti, upotrebe pesticida i gubitka staništa - zabeleženo u Evropi, Severnoj Americi, Južnoj Americi i Aziji.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Let, let bubamaro...

    12.02.2020 15:39
    Zbog nanomolekula barijuma i aluminijuma koji padaju sa neba.
    Nanomolekul ne možete da vidite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?