Korona virus: Kako je pandemija uticala na zaštitu prirode

Zaraza bi mogla na utiče na deceniju duge planove za zaštitu životne sredine, tvrde naučnici.
Arabian oryx
Getty Images
Novi ciljevi zaštite prirode trebalo je da budu određeni u oktobru ove godine

Pandemija korona virusa prekinula je finansiranje projekata očuvanja životne sredine, što može da ostavi posledice u narednim godinama.

Ali možemo da uradimo više da zaštitimo prirodu, kažu doktori Đogo Verisimo i Niša Oven iz grupe koja vodi kampanju On The Edge Conservation.

Pandemija je uticala na godinu koja je trebalo da bude jako bitna za biodiverzitet.

Novi programi zaštite prirodnog sveta trebalo bi da budu dogovoreni u oktobru.

Iako je izolacija imala i pojedine pozitivne efekte na ekologiju, uključujući i to da su se divlje životinje vratile u urbane sredine, vrlo malo znamo o biološkoj raznolikosti u udaljenim područjima, kaže doktorka Oven.

„Postoje izveštaji o ilegalnim aktivnostima koje se dešavaju na terenu koje se ne beleže zbog izolacije zbog korona virusa, smanjenog broja osoblja ili smanjenih sredstava", kaže ona.

„Nećemo znati koliko je to imalo uticaj za divlji svet i biodiverzitet dok ne budemo mogli da im pristupimo, što verovatno nećemo moći tokom izolacije".

Jeleni su stigli do Londona
Getty Images
Jeleni su stigli do Londona

Gubitak finansiranja sve je veći problem, pogotovo kada se radi o ugroženim vrstama, poput pangolina, na čiju zaštitu se „već odvaja manji deo kolača".

„Nisu samo organizacije koje se bave zaštitom udaljenih područja u problemu", kaže doktor Verisimo, koji radi na Univerzitetu u Oksfordu.

„I ovde u Velikoj Britaniji ekološke humanitarne organizacije ozbiljno pogađaju sve promene koje Kovid-19 pravi."

Koalicija 50 organizacija, koja je okupljena pod nazivom Divlji svet i sela, bavi se zaštitom životne sredine i divljih životinja u Engleskoj. Stručnjaci iz ove grupe su nedavno upozorili u izveštaju da se humanitarne organizacije iz Velike Britanije suočavaju sa dramatičnim gubitkom prihoda, što će uticati na njihovu sposobnost da se brinu za zemlju, zaštitite divlji svet, kao i da se bore protiv klimatskih promena i uništavanja prirode u godinama koje slede.

Kosta Rika
Getty Images
Svetski lideri moraju da smišljaju nove načine zaštite prirode

Sve ovo se događa u godini kao je predstavljena kao „Sjajna godina za biodiverzitet", kao što je bila prvobitan plan Ujedinjenih nacija.

U oktobru 2020. očekivala se i svetska konferencija o biodiverzitetu, gde je trebalo da budu postavljeni novi ciljevi kako bi se svet borio za biološku raznolikost u narednoj deceniji.

Iako se raspored promenio, ovo je velika prilika da svetski lideri postave snažne ciljeve i istaknu da je biodiverzitet sastavni deo ljudskog zdravlja i blagostanja i planete na kojoj živimo, rekla je doktorka Oven.

Doktor Verisimo je dodao: „Ova pandemija je biološki potekla od divljih životinja. Bitno je da razmislimo kakav je naš odnos sa prirodom i u koji smo položaj sada stavili životinje, kada bolesti ove vrste ne prelaze samo na druge životinje, već i na ljude".

Pratite Helen na Tviteru.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Majka priroda

    01.06.2020 09:50
    Korona
    Mi kao ljudska vrsta ne treba nista da pomažemo prirodi! Dovoljno je samo da se stavimo u samoizolaciju i priroda ce sve sama uciniti. Upravo to se videlo za vreme korone. Smanjile se ozonske rupe, ponovo se ribice pojavile gde ih nije bilo, divlje zivotinje dosle u gradove ....Od nase silne brige i pomoci priroda sve zagadjenija,a neke vrste nestaju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC