Džordž Flojd i rasizam: Tviter izbacuje reči „gospodar", „rob" i „crna lista" iz programerskog govora

Ova društvena mreža samo je jedna u nizu kompanije koje su poslednjih nedelja bave jezikom koji se koristi unutar firme.
Twitter is dropping the terms 'master', 'slave' and 'blacklist' from internal documents.
Getty Images

Društvena mreža Tviter izbacuje reči „gospodar", „rob" i „crna lista" zarad inkluzivnijeg jezika.

Ovi termini se često koriste u programerskim kodovima koji su nastali pre više decenija.

Američka banka Morgan je najavila sličan potez, dok se sve više kompanija bave rasizmom nakon pošto je policija ubila Džordža Flojda u Mineapolisu.

Zamena ovih termina bi mogla da košta milione i da traje mesecima, ocenjuju stručnjaci.

U programerskom govoru, reč „gospodar" (master) se odnosi na glavnu verziju koda koji kontroliše „robove" (slejv), odnosno replike.

„Crna lista" se koristi da opiše stavke koje su automatski odbijene, obično zabranjene sajtove.

Tviterovo odeljenje za inženjering je u četvrtak objavilo niz reči koje kompanija želi da prestane da koristi zarad „inkluzivnijeg jezika". Lista uključuje zamenu reči „bela lista" sa „dozvoli-lista" i „gospodar/rob" sa „vođa/pratilac".

https://twitter.com/TwitterEng/status/1278733303508418560

Prošlog meseca, osnivač Tvitera Džek Dorsi donirao je tri miliona dolara organizaciji Upoznaj svoja prava bivšeg igrača NFL lige Kolina Kepernika, kako bi „unapredio oslobođenje i blagostanje" manjinskih zajednica.

Banka Morgan je saopštila da izbacuje zastarele programerske izraze, kako se pokret Životi crnaca su važni probija kroz korporativni svet.

Ova kompanija je rekla da su se izrazi pojavili u nekom od njihovih tehnoloških pravilnika i programerskim kodovima.

Prošlog meseca, najveći sajt za razvijanje programa GitHab je saopštio da radi na menjanju izraza „gospodar" (master) u programerskom jeziku.

Ovu firmu, čiji je vlasnik Majkrosoft, koristi 50 miliona programera za čuvanje i ažuriranje projekata.

Guglov pretraživač otvorenog koda Hromijum i operativni sistem Android su takođe ohrabrili programere da izbegavaju korišćenje izraza „crna lista" i „bela lista".

Svetski brendovi takođe pažljivo analiziraju imena i logoe njihovih proizvoda kako bi izbegli rasne stereotipe.

Proteklih nedelja, brojni poznati brendovi su saopštili da će menjati ili razmatrati brending.

To su firma za proizvodnju hrane Kvejker koja će preimenovati liniju sirupa i hrane Ent Džemajma, koja se zasniva na rasnom stereotipu crnkinje koja radi za belačku porodicu i čuva im decu.

Istovremeno, društvene mreže su takođe pod pritiskom da se izbore sa objavama mržnje, a Fejsbuk se suočava sa bojkotom plaćenih reklama na toj platformi koju je pokrenula kampanja Zaustavimo mržnju za profitiranje.

Kompanije Ford, Adidas, Koka-kola, Junilever i Starbaks su se pridružili kampanji. čiji je cilj uklanjanje sadržaja mržnje na društvenim mrežama.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC