Filmovi: "Prljavi ples" je sledeća stanica na holivudskoj turneji nostalgije

Dženifer Grej će glumiti u nastavku filma - ali da li je to dobra ideja?

 

Jennifer Grey and Patrick Swayze
Getty Images

 

Stari filmovi su najbolji, tako kažu.

Mlađi gledaoci se neće složiti, naravno. Ali Prljavi ples i dalje drži titulu jednog od omiljenih filmova, kako se našao na top 10 listi britanskog boks ofisa, kada su bioskopi ponovo počeli sa radom u julu.

Sada, vanvremenska romantična drama iz 1987. godine dobija nastavak, a Dženifer Grej reprizira njenu kultnu ulogu kao Bejbi srednjih godina.

Direktor filmske kompanije Lajonsgejt Džon Feltajmer obećava „jednako romantičan i nostalgičan film koji su ljubitelji franšize čekali".

U originalnom filmu, Franses Bejbi Hausman se zaljubljuje u instruktora plesa Džonija Kasla koga glumi Patrik Svejzi.

Hemija koja se stvorila između njih, i pretila da unese nemir u letovalište, bila je toliko jaka da je Kasl bio primoran da skine majicu nekoliko puta, iz bezbednosnih razloga…

 

Dženifer Grej i Patrik Svejzi u Prljavom plesu
Getty Images
Dženifer Grej i Patrik Svejzi u Prljavom plesu

 

Film je osvojio Oskar za najbolju pesmu (I've Had) The Time of My Life, a publika je zavolela likove, muziku i njihove legendarne plesne pokrete, uključujući i čuveno podizanje.

(Upozorenje: U pravom životu, pre nekoliko godina, par iz Somerseta je pokušao da izvede taj plesni potez, ali su se sudarili i pali u nesvest.)

 

Dženifer Grej
Reuters
Dženifer Grej će ponovo glumiti Bejbi, nakon trideset godina

 

Sve što dosad znamo o filmu jeste da će ga režirati Džonatan Levin, poznat po filmovima 50/50, Ludilo i Vrela srca.

Svejzi je preminuo od raka 2009. u 57. godini, pa se postavlja pitanje ko će glumiti Kasla. Možda se Bejbi sasvim super snalazi bez njega, ali je teško prljavo plesati sam sa sobom.

Novinar u oblasti zabave Majkl Moran se našalio na Tviteru rekavši da u filmu može „Bejbi da luta napuštenim letnjim odmaralištem koji je kupila u naletu optimizma kada je nasledila kuću njenih roditelja i opija se u baru dok vodi Zum sastanke sa njenim zaposlenima koji su na odsustvu".

Dakle, da li je dobra ideja vraćati se voljenoj franšizi?

 

Jennifer Grey and Patrick Swayze
Getty Images

 

Prljavi ples je doživeo ogroman uspeh, zaradivši više od 214 miliona dolara na blagajnama.

Lajonsgjet je 2004. godine snimio prikvel pod nazivom Prljavi ples: Havanske noći - u kojem su glumili Dijego Luna i Romola Garaj - ali nije bio ni približno uspešan kao original.

Rebeka Harison, filmska kritičarka i predavačica dr Rebeka Harison kaže za BBC da, iako je originalni film kultni klasik, najava novog u početku može da zbuni fanove.

„Teško je reći da li je ovo dobra ili loša ideja i zavisi od niza odluka", kaže dr Harison.

„Kasting - da li će naći glumce sa plesnim pokretima i hemijom kakvu su imali Patrik Svejzi i Dženifer Grej? Muzika će takođe biti važna."

„Ljudi su ga voleli baš zbog ljubav-protiv-svih-šansi narativa, ali originalni film je bio uspešan zato što je ispričan iz ugla Bejbi i bavi se važnim društvenim problemima poput pola, klase i abortusa."


Korona virus i Holivud: Zvezde se uključile u borbu protiv širenja zaraze


„Važan i danas za publiku"

„Kreativni tim koji radi na novom filmu moraće dobro da razmisli o tome kako da ispriča novu, a opet osetljivu priču koja je važna publici danas", dodala.

„Možda da se, na primer, bavi gej parom ili uhvate u koštac sa rasnim problemima."

Dr Harison kaže da bi volela da vidi više „originalnih filmova" koji će se naći na repertoaru, umesto nastavaka i rimejkova.

Ali to ne znači da publika neće uživati u kanonu Prljavog plesa tokom ovih teških vremena".

„Dok je ocena kritičara na sajtu Roten Tomatos za Havanske noći tek 23 odsto, publika je dala ocenu od 78 odsto", istakla je.

„I tokom perioda kada je svet grozan, možda je plesni film zapravo Džoker koji nam je potreban da nas odvede na neko srećnije mesto."

Šta nas još čeka na holivudskom putu nostalgije

 

Tom Kruz
Getty Images
Kruz je imao samo 24 godine u prvom delu Top Gana

 

Prošle godine na Komikonu, specijalni gost Tom Kruz otkrio je trejler za nastavak njegovog filma iz 1986. godine - Top Gan.

Top Gan: Maverik, čija premijera je pomerena na leto 2021, ponovo prikazuje Kruza kao neustrašivog pilota Pita Maverika Mičela, koji još leti, ali i ne može da se oslobodi prošlosti.

„Za mene se Top Gan bavi takmičenjem, porodicom, požrtvovanjem. Bavi se herojstvom, avijacijom", izjavio je Kruz, koji navodno sam izvodi kaskaderske poduhvate.

 

Bil i Ted - Aleks Vinter i Kijanu Rivs
Getty Images
Bil i Ted - Aleks Vinter i Kijanu Rivs

 

Prošle godine, ljubitelje filmova o Bilu i Tedu obradovala je vest da se komični duo definitivno upušta u treću avanturu.

Kijanu Rivs i Aleks Vinter, zvezde filmova o Bilu i Tedu, objavili su vest u video porodici.

Vinter je izjavio da je snimanje filmova o Bilu i Tedu imalo „terapeutski efekat na njega" kako se suočavao sa seksualnim zlostavljanjem u detinjstvu.

Novi film pod nazivom Bil i Ted se suočavaju sa muzikom trebalo je da se pojavi u bioskopima u avgustu 2020. godine, ali pandemija korona virusa je pomerila premijeru za septembar, a takođe će moći i da se gleda kod kuće na zahtev.

 

Prvi deo Parka iz doba Jure pojavio se 1993. godine
Getty Images
Prvi deo Parka iz doba Jure pojavio se 1993. godine

 

Šesti deo serijala Park iz doba Jure je prvi film visoke produkcije koji je nastavio sa snimanjem u Britaniji prošlog meseca, prateći stroge bezbednosne protokole.

U mešavini starog i novog, Kris Prat i Brajs Dalas Hauard naći će se rame uz rame sa originalnom postavkom filma iz 1993. godine, Semom Nilom, Lorom Dern i Džefom Goldblumom u filmu Park iz doba Jure 3.

Oni će nastaviti sa poslom profesora koji jure dinosauruse poslednji put, a mi ćemo avanturu moći da pogledamo u junu 2021. godine.

https://www.instagram.com/p/CDesKeah3bQ/


 

Dejvid Haselhof
Getty Images
Dejvid Haselhof

 

I poslednje, ove nedelje su otkriveni planovi da za snimanje filma zasnovanom na akcionoj seriji iz osamdesetih - Knight Rider.

U originalnoj seriji, mladi Dejvid Haselhof tumači lik Majkla Najta, čoveka koji se vozi noću u visokotehnološkom automobilu i bori protiv kriminala.

Knight Rider je iznedrio nekoliko video igara, drugih TV seriji i filmova. Poslednji je snimljen 2008. godine.

Nekadašnji scenarista video igara Tidžej Fiksman bi trebalo da adaptira scenario za današnju publiku.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.