Fudbal, Zvezda - Milan 33 godine kasnije: Koliko je maglovito bilo te maglovite noći na Marakani

Odigrala je Zvezda tokom godina mnogo velikih utakmica, ali malo je većih od milanske trilogije - šta se desilo?
Zvezda - Milan
Muzej FK Crvena zvezda

Fudbalski duel Crvene zvezde i italijanskog Milana uveliko se igrao u Beogradu, a oko 90.000 navijača crveno-belih bilo je usred igre gluvih telefona.

„Znaš kako smo znali šta se dešava na terenu? Kao na radiju, od usta do usta", kaže za BBC na srpskom Jovica Ivanović, navijač Zvezde koji je 9. novembra 1988. godine bio na stadionu.

„Oni koji su bili tik uz teren, a koji su nešto videli, jave ostalima oko njih, pa se to proširi po tribini i čitavom stadionu", dodaje.

Razlog je jednostavan - Beograd i „Marakanu" tokom poluvremena prekrila je tako gusta magla da se nije video ni prst pred okom, pa čak ni to da je Zvezda postigla gol.

„Samo se čula buka i onda je počelo da se priča po stadionu 'gol, gol, gol, 1:0 za Zvezdu'", priseća se za BBC na srpskom Zoran Maričić, koji je takođe bio tu.

Vodila je Zvezda, imala igrača više i slavni Milan, jedan od najvećih timova tog doba, bio je pred ponorom.

Međutim, imali su italijanski rosoneri tog dana, kažu zvezdaši, maglu uz sebe - meč je prekinut i odložen za sutra.

Odigrala je Zvezda tokom godina mnogo velikih utakmica, ali malo je većih od milanske trilogije, jer mnogo istorije je stalo u ta četiri sata fudbala.

„Nikada to neću zaboraviti, to su najuzbudljiviji i najbizarniji mečevi kojima sam prisustvovao", kaže za BBC na srpskom Miško Bilbija, navijač crveno-belih.

Kako je sve počelo?

Tog 9. novembra 1988. godine Jovica Ivanović i Zoran Maričić zajedno su se, kao i uvek, uputili ka stadionu Crvene zvezde.

Fudbaleri crveno-belih prethodno su u Milanu, pre svega zahvaljujući Draganu Stojkoviću, izborili odličnih 1:1, pa su se mnogi nadali da bi Zvezda mogla da izbaci italijansku ekipu iz Kupa evropskih šampiona.

Nekoliko sati pred utakmicu Jovica i Zoran ušli su na severnu tribinu, našli mesto i nervozno čekali početak.

„Tada na severu nije bilo sedenja, već su po celoj tribini bile šipke i cilj je uvek bio sesti iza njih - tako ti talas mase ne može ništa", navodi Maričić.

„Ali da bi seo tu moraš prvi da uđeš na stadion, čim se otvore kapije i čekaš dva-tri sata da utakmica počne", dodaje on.

Zvezda je na revanš izašla bez Roberta Prosinečkog i Mitra Mrkele, dok je Milan bio bez Ruda Gulita, koji je uz zemljake Holanđane Marka van Bastena i Franka Rajkarda, predstavljao pravi strah i trepet.

Na stadionu je, procenjuje se, bilo oko 90.000 ljudi, a Bilbija je bio na zapadnoj tribini.

„Dva dana pred meč bilo je nešto šugavo vreme, ali kada je počela utakmica normalno se igralo. Nije bilo preterano maglovito", kaže on.

„Prvo poluvreme je prošlo potpuno regularno, nije bilo bog zna kako vedro, ali je bilo ok".

Onda je došao taj 45. minut - sudija Pauli je odsvirao kraj prvog poluvremena, dajući znak igračima da odu na odmor, a magli da počne performans.

„Posle tih 15 minuta video sam samo aut liniju i pomoćnog sudiju. Ništa više… Apsolutno ništa, a sedeo sam u nižim delovima tribine", navodi Bilbija.

„Oni koji su bili na vrhu nisu videli ni atletsku stazu".

Igrači su izašli na teren i svi su očekivali da će sudija Pauli odmah prekinuti meč.

Međutim, igra je nastavljena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?