Evrovizija 2021: "Hrvatska je pokradena" - reakcije na prvo polufinale Evrovizije

Prema rezultatima prve polufinalne večeri Evrovizije, u finale se plasiralo deset zemalja, ali nijedna zemlja iz regiona - iz igre su ispale Albanija, Severna Makedonija, Slovenija i Hrvatska. Sve nade gledalaca sa Balkana sada su položene u predstavnice Srbije.

Ljubitelji Pesme Evrovizije, jednog od najvećih svetskih pevačkih takmičenja, čekali su godinu dana da ponovo uživaju u ovom šouu, a kao i svaki put bilo je i mnogo razočaranih, pogotovo što se predstavnica Hrvatske Albina Grčić nije plasirala u finale.

„Kad pogledate u Oksford rečniku prevara ili fraud, to je onda Eurosong. To je umetnost koja je subjektivna, prema tome glavu gore, pred Albinom je ozbiljna karijera, a to neka ne zaboravi", prokomentarisao je hrvatski predsednik Zoran Milanović.

Oko 200 miliona gledalaca u Evropi i šire su sa uzbuđenjem i iščekivanjem pratili prvo polufinale muzičkog takmičenja koje je prvi put održano pod zdravstvenium merama usled pandemije korona virusa, a u dvorani u Roterdamu bilo je dozvoljeno maksimum 3.500 ljudi.

U finalni deo takmičenja se plasiralo deset zemalja - Azerbejdžan, Belgija, Kipar, Izrael, Litvanija, Malta, Norveška, Rusija, Švedska i Ukrajina.

Ovog puta, u finalu neće biti nijedna država iz ovog regiona, jer su u polufinalu u utorak uveče ispale Hrvatska, Albanija, Severna Makedonija, Slovenija i Rumunija.

Iako kladionice ne daju velike šanse predstavnicama Srbije, ženskom sastav Uragan (Hurricane), ipak ostaje nada da će preživeti glasanje u drugoj polufinalnoj večeri - u četvrtak, 20. maja.

Za ljubitelje ovog takmičenja najvažnije je da je ono opet organizovano posle više od godinu dana života u raznim ograničenjima zbog korona virusa.

„Evrovizija je dašak svežeg vazduha - pokazatelj da postoji svetlost na kraju tunela i da ćemo jednog dana ponovo ići na koncerte i u klubove.

„Ovogodišnje takmičenje je kao neka proba za normalan život kojoj se svi nadamo", kaže evrovizijski obožavalac Dragan Bursać za BBC na srpskom.

Hrvatska ispala, a Severina poručuje: „Ovo dite je rođeno za pozornicu"

Veliku pažnju izazvala je hrvatska predstavnica Albina, sa pesmom Tick-Tock, koja je dobila pohvale za energičan nastup, a mnogi su nezadovoljni što se nije plasirala u finale.

„Neću da vas lažem, mala gorčina je tu, pogotovo kad vidim sve te reakcije na društvenim mrežama, kad vidim kako su se ljudi zauzeli za mene, naš tim i Hrvatsku.

„Ne mogu da kažem da mi posle svega nije žao, ali verujem da svako 'zašto' ima svoje 'zato'. Preponosna sam i prezdovoljna našim nastupom", rekla je Albina zagrebačkom Jutarnjem listu.

Osim predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, oglasio se i premijer Andrej Plenković.

„Velika podrška i čestitka našoj Albini na sjajnom nastupu na Evroviziji", napisao je hrvatski premijer na Tviter nalogu i podelio video Albininog nastupa.

Gledaoci iz Hrvatske i inostranstva smatraju da je Hrvatska „pokradena" na Evroviziji.

„Evo me sa zakašnjenjem, ali drago mi je da se svi slažu da je Hrvatska pokradena", napisao je jedan korisnik Tvitera.

Podršku Albini pružila je i starija koleginica Severina koja je svojevremeno takoće nastupala na ovom takmičenju 2006. godine sa pesmom Moja štikla i zauzela 13. mesto.

„Albina je moja ljubimica i ona je sinoć pobedila.

„Njen šarm, osmeh, lepota, želja i sreća na licu je pobedila. Sve ostalo je nebitno... Malo li je s 22 godine doći na Eurosong?

„To je samo prva stepenica na njenom, predviđam, sjajnom putu u svetu muzike. To dite je rođeno za pozornicu", rekla je Severina splitskoj Slobodnoj Dalmaciji.

Bilo je i šaljivih pretnji da će slučaj biti prijavljen policiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC