Olimpijske igre: Ima samo 12 godina a već olimpijka - skejtborderka Skaj Braun u britanskom timu za Tokio

Skaj će biti deo britanskog skejtbord tima i najmlađa je britanska sportistkinja na Letnjim Olimpijskim igrama svih vremena. U muškoj kategoriji, takmičiće se 46-godišlji Danac.

Dvanaestogodišnja Skaj Braun postaće najmlađa učesnica Letnjih Olimpijskih igara iz Velike Britanije svih vremena pošto je izabrana u skejtbord tim.

Braun se kvalifikovala na osnovu svetske rang liste u junu i sada je prošla kroz formalni proces izbora.

Ona će se takmičiti Olimpijskim igrama u Tokiju ovog leta i trenutno je na trećem mestu na svetu.

Biće to prvi put da će se skejtbording pojaviti na Olimpijskim igrama, koje bi trebalo da počnu 23. jula.

Osvajačica bronzane medalje na Svetskom prvenstvu za 2019. godinu - i prva ženi koja je postigla trik „frontsajde 540" - Bombete Martin (14) takođe se pridružila britanskom timu.

Martin, rođena u Njujorku, bila je među 20 skejtborderki koji su se takođe kvalifikovali za disciplinu park na osnovu svetske rang liste.

„Nisam mogao da zamislim dve bolje sportistkinje koji bi bile ambasadori britanskog tima u ovom novom uzbudljivom olimpijskom sportu i želimo Skaj i Bombett mnogo sreće", rekao je šef misije britanskog tima Mark Ingland.

Braun se potpuno oporavila od stravičnog pada prošle godine kada je zadobila teškle povrede - frakturu lobanje i slomljen zglob i šaku.

Počela je da bavi skejtbordingom učeći trikove preko kanala Jutjub, a potencijalno bi mogla da postane najmlađa osvajačica olimpijskih medalja u poslednjih 85 godina.

Napuniće 13 godina pre početka Igara krajem jula.

Umetnička klizačica Sesilija Koledž predstavljala je Veliku Britaniju na Zimskim olimpijskim igrama 1932. u Lejk Plesidu sa 11 godina, rekord koji je Braun mogla da sruši da Igre nisu odložene 2020. godine zbog pandemije korona virusa.

U muškoj kategoriji u skejtbordingu gledaćemo i veterana, 46-godišnjeg Runea Glifberga iz Danske.



Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.