Svemirska istraživanja i Srbija: Od stolica za astronaute do šrafova za satelite, proizvodi srpskih firmi

U Srbiji posluju i firme koje sarađuju sa velikim proizvođačima iz oblasti svemirske i aeroindustrije.
zvezde
Barcroft Media/Getty Images

Svemir je jedna od tematskih nedelja na Svetskom sajmu Dubai ekspo 2020, koji počinje u oktobru 2021. godine i na kojem će učestvovati i Srbija.

Na prvi pogled, ne baš očekivano, jer Srbija nema svemirski program na spoljnopolitičkoj agendi, iako je u januaru 2019. godine potpisala Sporazum o saradnji u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirne svrhe sa Rusijom.

Zato Marko Selaković, direktor Privredne komore Srbije u Dubaiju, nije bio previše optimističan dok je razmišljao šta bi Srbija mogla da predstavi Dubaiju i svetu u ovoj ne tako očekivanoj delatnosti.

Ali posle sastanka sa firmama koje se u Srbiji bave svemirskom i aeroindustrijom, Selaković kaže da se „jako pozitivno iznenadio",

„Odziv je bio sjajan, Srbija ima dosta firmi i ovo je vrlo perspektivna grana.

„Od stolica-trenažera za astronaute do šrafova i delova za satelite i delova za Boinge i Erbasove - domaće firme proizvode sve ovo", kaže Selaković za za BBC na srpskom..

Jedna od njih je porodična firma Andrije Ekmedžić iz Zemuna, koja proizvodi delove za proizvodnju satelita za strane kupce.

„To je za nas, naše zaposlene, naše dobavljače i njihove porodice velika stvar", kaže Ekmedžić za BBC na srpskom.

Gagarin spomenik
Getty Images

Šta je svemirska industrija

Istraživanje svemira više ne podrazumeva samo velike investicije koje mogu da obezbede bogate države, kaže Milan Mijović iz nevladine organizacije Kancelarija Srbije za svemirske nauke, istraživanja i razvoj za BBC na srpskom.

„Svemirska industrija više nisu samo rakete i spejs šatlovi", kaže Mijović.

„U celom svetu, pa i Srbiji, ova industrija je počela da se oslanja na IT sektor".

Mijović kaže da čak i male firme u svemirskoj industriji mogu da dočekaju da posluju sa gigantima iz ove oblasti.

„Kada govorimo o istraživanju svemira, to nije tradicionalni pristup, već se tu nauka i industrija vrlo brzo razvijaju", kaže Mijović.

„Tako, na primer, inostrane svemirske agencije ne mogu same da urade celokupan posao, pa često angažuju manje firme, koje su start-apovi za naprednu tehnologiju".


Otpad postoji i u svemiru:


Od zanatske radnje do svemirskih satelita i Erbasa

Konelek, Ekmedžićeva firma iz Zemuna, bavi se izradom alata za popravku putničkih aviona i mlaznih motora, ali i delova za satelite.

Gotovo sve što proizvedu izvoze, a među kupcima su neke od najpoznatijih svetskih firmi aeroindustrije, poput Erbasa, Rols rojsa, Dženeral elektrika i Boinga.

Konelek je osnovan 1986. kao zanatska radnja za proizvodnju štampanih ploča za elektronske uređaje u Zemunu, a direktor dr Andrija Ekmedžić je druga generacija vlasnika.

„Osam godina sam proveo u Velikoj Britaniji, radeći u Erbasu kao vodeći projektant", kaže Ekmedžić za BBC.

„Tamo sam mnogo naučio, ostvario kontakte i preokrenuo postojeću firmu u Srbiji da danas bude dobavljač velikih kompanija koje prave avione."

Među poslednjim projektima Koneleka je i bespilotna letelica, dron nosivosti 50 kilograma, za potrebe poljoprivrede.

„Ideja je da se napravi dron koji može da dopre do useva koji su nepristupačni ili koji može da se koristi u vanrednim situacijama", kaže on.

„Tako bi, na primer, mogao da prenese čamac za naduvavanje u slučaju poplave".

Delovi proizvodnih linija za satelite
Privatna arhiva
Možda ne izgledaju pompezno, ali ovo su zapravo delovi proizvodnih linija za satelite

Šta je Dubai Ekspo 2020

Svetski ekspo je, zapravo, sajam koji predstavlja globalni skup država posvećenih pronalaženju rešenja za goruće izazove čovečanstva.

Prvi put je održan u Londonu 1851. godine, sa idejom o unapređenju znanja čovečanstva, kako humanističkog, tako i naučnog, tehnološkog i ekonomskog.

Zemlje učesnice prave pompezne paviljone i transpofmišu grad domaćin - za Ekspo u Parizu je 1898. konstruisan čuveni Ajfelov toranj.

Svetski ekspo u Dubaiju će trajati šest meseci.

Biće održano deset tematskih nedelja - od polovine oktobra do marta 2022. godine.


Kako izgleda rad u Dubaiju za ljude sa Balkana:


Marko Selaković kaže da u domenu naprednih tehnologija koje se koriste u svemirskim istraživanjima, avijaciji i srodnim delatnostima, Srbija ima uspešne i inovativne kompanije.

„Pokazalo se da je svemir tema u kojoj imamo šta da pokažemo", kaže Selaković.

On se nada da će preduzeća iz Srbije „uspostaviti saradnju sa velikim sistemima kao što su NASA, Evropska svemirska agencija, Spejs iks Ilona Maska i Boing".


Video: Kako je Jurij Gagarin otišao u svemir


Svemir za svaki dan

Kancelarija Srbije za svemirske nauke, istraživanja i razvoj je posrednik između investitora i start-apova koji posluju iz oblasti svemirske industrije.

„U Srbiji radi određen broj start-apova koji koriste satelite za ozbiljne svemirske programe, ali i za aplikacije koje olakšavaju svakodnevnicu", kaže Mijović.

Među njima su i aplikacije „za praćenje vremena, poplava, useva za poljoprivredu, pa čak i nelegalne gradnje", kaže on.

„Čak 90 odsto start apova koristi satelitske podatke za ove aplikacije".

Do „Proizvedeno u Srbiji" etikete na svemirskoj raketi, proći će, ipak, još dugo.

Ali dronovi, aplikacije i sedišta u kapsuli mogu da uđu u svemirsku trku.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC