Životna sredina i ekologija: Presedan - vazduh zagađeniji zbog nemara predsednika i vlade, odlučio sud u Džakarti

U istorijskoj odluci, sud je naložio postavljanje nadzornih stanica i druge mere za poboljšanje vazduha u glavnom gradu.
A general view of the Indonesian capital city of Jakarta as the smog covers the city on July 9, 2019
Getty Images

Indonežanski sud doneo je odluku da su predsednik Joko Vidodo i drugi visoki zvaničnici bili nemarni u borbi protiv zagađenja vazduha u glavnom gradu Džakarti.

U istorijskoj presudi, sud je naložio postavljanje nadzornih stanica i druge mere za poboljšanje vazduha u glavnom gradu.

Stanovnici Džakarte podneli su tužbu 2019, a donošenje presude je od tada više puta odlagano.

Zagađenje vazduha smanjuje očekivani životni vek stanovnika Džakarte u proseku za 5,5 godina, kažu američki istraživači.

Stalni smog u gradu od 10 miliona ljudi uzrokovan je gustim saobraćajem i elektranama na ugalj koje nisu opremljene filterima.

Okružni sud je naložio gospodinu Vidodou da poboljša nacionalni standard kvaliteta vazduha, dodajući da pokrajinska vlada mora sprovesti provere.

Pod tim proverama podrazumevaju se periodična ispitivanja emisije štetnih gasova kod starijih vozila u Džakarti i ispitivanja kvaliteta vazduha na otvorenom.

Ove informacije moraju biti javno objavljene, rekao je sud.

Ljuti stanovnici zabrinuti zbog uticaja na zdravlje, pokrenuli su tužbu protiv predsednika Vidodoa, ministarstva zaštite životne sredine, guvernera Džakarte i drugih.

Istraživačica Kalisa Kalid, jedna od tužiteljki, rekla je da je učestvovala u tužbi jer je njen desetogodišnji sin patio od čestih krvarenja iz nosa, kao i od alergija.

„Ovo je pozadina. Želim da moje dete može da vodi zdraviji život, da ima čist i zdrav vazduh", rekla je za BBC na indonežanskom.

„Sigurna sam da svi roditelji, sve majke, žele da njihova deca mogu da rastu i razvijaju se u čistom i zdravom okruženju."

Ljuti stanovnici Džakarte zabrinuti zbog uticaja na zdravlje, pokrenuli su tužbu protiv predsednika Vidodoa, ministarstva zaštite životne sredine, guvernera i drugih.

Istraživačica Kalisa Kalid, jedna od podnositeljki tužbe, rekla je da je učestvovala u ovoj akciji jer je njen desetogodišnji sin patio od čestih krvarenja iz nosa, kao i od alergija.

„Ovo je pozadina. Želim da moje dete može da vodi zdraviji život, da ima čist i zdrav vazduh", rekla je za BBC na indonežanskom.

„Sigurna sam da svi roditelji, sve majke, žele da njihova deca mogu da rastu i razvijaju se u čistom i zdravom okruženju."

Nivo zagađujućih čestica u Džakarti je šest puta veći od smernica Svetske zdravstvene organizacije, prema Indeksu kvaliteta života vazduha Univerziteta u Čikagu.

Predsednik Vidodo nastavio je sa planovima za premeštanje glavnog grada Indonezije iz Džakarte u istočni Kalimantan na ostrvu Borneo, udaljenom skoro 1.300 km.

U sredu su lokalni mediji citirali njegove izjave da će zvaničnicima biti od koristi svež vazduh i zeleno okruženje.

Ministrima je trenutno potrebna policijska pratnja da bi prošli kroz saobraćajne gužve u Džakarti i na vreme stigli na sastanke.

Vidodo je dodao da bi neki osnovni objekti u novom glavnom gradu mogli biti operativni do 2024.

Ali zvaničnici kažu da će biti potrebno do 20 godina da se projekat završi.

Pored zagađenog vazduha i problema sa prenaseljenošću, Džakarta i tone i alarmantnom brzinom.

Istraživači kažu da bi veliki delovi mogli biti potopljeni do 2050.

Severna Džakarta potonula je za 2,5 metra u poslednjih 10 godina i nastavlja da tone u proseku 1-15 cm godišnje.

Skoro polovina grada je već ispod nivoa mora.

Jedan od glavnih uzroka je vađenje i iskorišćavanje podzemnih voda kako bi se zadovoljile potrebe grada.

Džakarta se nalazi na ostrvu Java u jugoistočnoj Aziji.


Pogledajte video o protestima protiv zagađenja u Srbiji


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Mile rent-a mozak

    16.09.2021 15:10
    Ako neko vidi Zagorku neka joj pročita ovo. Ona će već, objasniti svojim indonežanskim kolegama koliko greše. U milionima evra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC