Rusija i bogataši: Rat i mir za oligarhe - u Rusiji je izdata knjiga Elizabet Šimpšesl „Suludo bogati Rusi"

Knjiga otkriva ko su bogati Rusi, ali i šta će sa njima biti sada, kada je njihova država započela rat, kojim se suprotstavila celom svetu.

Izdavačka kuća Individuum je u Rusiji izdala knjigu Elizabet Šimpfesl „Suludo bogati Rusi. Od oligarha do nove buržoazije".

Autorka je sociološkinja iz Austrije, koja živi u Londonu i njenu knjigu treba posmatrati kao istraživačku.

Ona odgovara na pitanje ko su bogati Rusi, a bavi se pitanjem šta će s njima biti u uslovima u kojima je njihova država započela rat, kojim se suprotstavila celom svetu.

Bogataši i mir

Prvo izdanje „Suludo bogatih Rusa" na engleskom jeziku se pojavilo 2018, a autorka je ove godine redigovala knjigu, koja je izašla na ruskom jeziku.

Bogati Rusi, koje često (ali ne uvek opravdano) nazivaju „oligarsima", po ko zna koji put su postali junaci knjige.

Romani „Oligarsi" američkog novinara Dejvida Hofmana i „Prodaja veka" Kanađanke Hristije Frilend su glavna dela o nastanku nove Rusije i biznismena - heroja tog doba.

Dugo je jedan od rukovodilaca Alfa-grupe, milijarder Pjotr Ejven davao samim oligarsima i ljudima koji su im bliski da govore o sebi i o vremenu u knjizi „Vreme Berezovskog".

Elizabet Šimpfels je sociolog i njena knjiga „Suludo bogati Rusi" zasnovana je na 80 intervjua održanih neposredno sa njenim akterima, na intervjuima sa stručnjacima i njihovim zapažanjima.

I ona, sa distancom svojstvenom zapadnim autorima, piše ne o događajima u koje su bili uključeni ruski bogataši, već o tome šta se dešava u njihovim glavama, o njihovom sistemu vrednosti.

Svi njeni likovi su različiti ljudi iz različitih životnih okolnosti, sa različitim pogledom na svet i političkim sklonostima.

Povezuje ih samo pripadnost Forbsovoj listi.

Zapanjujuće je da njihovi životni preobražaji ne samo da su slični, već su ih i opisali poznati sociolozi.

Šimpfesl dolazi do zaključka da su mnoge postavke iz rada kultnog sociologa Pjera Burdijea o francuskim buržujima 1980-ih primenljive i na njene junake.

Elizabet Šimpfesl objašnjava kroz poglavlja kako su ruski bogataši prošli kroz period početnog formiranja i bogatstva radi razmetanja.

Otkrili su mecenatstvo i dobrotvorni rad.

Takođe su otkrili kako je za bogatstvo važan status i ističu svoje poreklo iz inteligentnih porodica.

Naposletku, vreme je pokazalo da su u SSSR-u one bile među najprestižnijima.

Shvatili su da komad polovne odeće sa stilom izgleda elegantnije nego komad odeće bez ukusa koji „vrišti" da vredi hiljade dolara.

Ruski bogataši i Zapad

Ovaj odnos je jedna od ključnih priča ove knjige i stalna protivrečnost.

Odlascima na Zapad, makar iz bezbednosnih razloga 90-ih, ruski bogataši su postepeno počeli da otkrivaju SAD i Evropu.

Oni razmišljaju o važnoj ulozi Rusije u svetu, ali istovremeno otvaraju kancelarije na Menhetnu i kupuju kuće u Londonu, često kritikujući tamošnji način života, nemajući razumevanja za njega.

Oni upisuju svoju decu u najprestižnije zapadne škole i univerzitete i ponekad ih ispisuju, zato što to obrazovanje nije slično onom koje oni smatraju boljim - u prestižnoj školi u centru Moskve, ili na Moskovskom državnom univerzitetu.

Deripaska
BBC
Do 2022. godine nekretnine u Londonu su se unekoliko podrazumevale za ruske bogataše. A zatim su se pojavili problemi

Ruski bogataši kritikuju zapadne demokratije zbog njihovog nesavršenstva, ali se sele tamo, zato što je to makar bezbednije od ruskog državnog kapitalizma.

Uopšteno uzev, oni zauzimaju napredna gledišta, ali ne smatraju žene sebi jednakim.

Na prošlom stupnju njihovog razvoja, 30 godina mlađa saputnica model je bila modni detalj isto kao i ručni sat ili telefon.

Junaci knjige često nazivaju prevarantima i obmanjivačima svoje zapadne biznis partnere, ali nastavljaju da se bave poslovima u njihovoj jurisdikciji.

I sud takođe, ukoliko je moguće, biraju na Zapadu, a ne u otadžbini.

Postoji još jedna važna činjenica koju primećuje Elizabet Šimpfesl - uprkos svoj lojalnosti Zapada, a naročito Velike Britanije, velikim količinama novca netransparentnog porekla, njeni heroji ne zaboravljaju da ne može svako da dokaže da su njihovi milioni i milijarde zarađene na besprekorno pošten način.

I to ih drži na oprezu.

Ruski bogataši i rat

Poznato je da između ruske vlasti i bogatih Rusa postoji sebi svojstven društveni ugovor: mi se vama nećemo mešati u biznis, a vi ne zalazite u politiku.

Šta više, ruska vlast ima koristi od oligarha - oni daju stotine hiljada radnih mesta sa platom koja je dovoljna da se ne počinje sa političkim razmišljanjima.

Ali invazija na susednu državu se nikako ne uklapa u taj sporazum.

Koliko snažno je rat uticao na ruske bogataše, u knjizi se može videti po tome što su mesta na Forbsovoj listi zauzimali samo na kraju 2021.

A onda se 2022. njihova pozicija naglo promenila i prestala je da bude objektivni kriterijum za procenu njihovog realnog bogatstva.

Abramovič
Getty Images
Kada je potpao pod sankcije i izgubio FK Čelzi, Roman Abramovič je pokušao da postane posrednik u pregovorima između Rusije i Ukrajine

Sankcije su srušile celokupnu predstavu o ruskim bogatašima, koja se gradila godinama.

Sa tačke gledišta zapadnog establišmenta, Pjotr Ejven je bio intelektualac, sa kojim se može nadugačko diskutovati o umetnosti.

Roman Abramovič bio je uzor za druge bogataše i primerni građanin Velike Britanije.

Ali ništa od toga više nije ostalo.

Jahte ruskih bogataša, na kojima su im zavideli oni manje bogati, postale su predmet poruge i simbol poniženja.

Neke su već konfiskovane, druge su na meti, a one plove svetom u potrazi za lukom gde ih neće zapleniti.

Sve su to tektonske promene u načinu života ruskih bogataša i u njihovoj javnoj slici u celini.

U šta i kako se ta slika preobražava, još je rano za procenu, jer je to proces koji se nastavlja.

Tek poneko, kao što je Oleg Tinjkov, javno istupa protiv rata, dok se većina povukla iz javnosti.

Jedan od sagovornika Elizabet Šimpfesl je izjavio da je ruskim bogatašima „vrlo neprijatno", zato što im se „žene bune, deca se bune".

Na molbu da pojasni šta to znači, sagovornik je rekao:

„Kad im je bilo dosadno, mogli smo da pošaljemo žene na krstarenje svojom jahtom ili na šoping u Milano.

„A sada je stalno kod kuće, ku..a!"


Pogledajte video: Ko je Roman Abramovič


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Драган

    08.12.2022 14:48
    Није
    Није се Русија супроставила "целом свету" - него НАТО злочинцима. Већина света је на Руској страни.
  • Bm

    07.12.2022 13:28
    Bm
    Tu laznu elitu je stvorio Putin! Sve su to policijski sluzbenici i krpelji koji uz blagoslov Putina cede prirodne resurse Rusije! Koji bre oligarsi i milijarderi sve neradnici i dripci u sluzbi Putina koji mu daju polovinu zarade od svega! Cim nestane Putin i oni ce nestati isto kao u Srbiji! AV prepisao Putinov recept i stvorio laznu SNS elitu i milonere! Eee koje radio na Zapadu zna o cemu pisem tamo se nepostaje bogatas preko stranke drzave noci...bogatstvo se stvara decenijama i ide generaciski! Zato u Srbiji nema stranih investitora jer je za njih ovo zemlja prerizicna i cestiti industrijalci nezele da rade sa takvim dripcima! Sve su to fantomske SNS firme i "fabrike" koje ce nestati preko noci cim AV i banda budu sklonjeni sa vlasti!!! Toliko bar znamo i vidimo!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC