Čokolada: Toblerone više nikad neće biti isti - menja se izgled ambalaže

Američka kompanija Mondelez saopštila je da će slika 4.478 metara visoke planine biti zamenjena generičkom slikom.
Toblerone bars
Getty Images

Na pakovanjima čokolada Toblerone u budućnosti neće biti nacrtan čuveni švajcarski planinski vrh Materhorn, pošto je deo proizvodnje prebačen iz te zemlje.

Ambalaža čokolade piramidalnog oblika sa prepoznatljivim alpskim vrhom pretrpeće promene i redizajn, a sadržaće i potpis osnivača.

Američka kompanija Mondelez saopštila je da će slika 4.478 metara visoke planine biti zamenjena generičkom slikom.

Od 2017, sprovode se stroga pravila o „švajcarskim osobinama".

Prema tim pravilima, nije dozvoljena upotreba nacionalnih simbola za promociju mlečnih proizvoda koji nisu napravljeni samo u Švajcarskoj.

Za ostale prehrambene proizvode, uslov je 80 odsto napravljeno u Švajcarskoj.

Matterhorn
Getty Images
Prvi put je ilustracija Materhorna za ambalažu čokolade iskorišćena 1970.

U saopštenju dostavljenom BBC-ju, Mondelez je saopštio da deo proizvodnje izmešta iz Švajcarske kako bi „odgovorio na rastuću potražnju širom sveta i razvio brend Toblerone u budućnosti".

Novo pakovanje će imati „jasan novi Toblerone font slova i logo koji crpe dalju inspiraciju iz Toblerone arhive i potpis našeg osnivača".

Toblerone, čokolada u obliku planine napravljena od švajcarskog mleka sa medom i nugatom od badema, prvi put je puštena u prodaju 1908. u Bernu, glavnom gradu.

Ali tek 1970. godine na njegovoj ambalaži debitovala je nazubljena silueta Materhorna, a pre toga su bili Bernski medved i orao, navodi se na internet stranici čokolade Toblerone.

Mondelez je saopštio da je Bern „važan deo naše istorije i da će to biti i u budućnosti".

U 2016. Toblerone je izazvao kontroverzu tako što je promenio dizajn čokolade kako bi razmaknuo prepoznatljive trouglaste komade u pokušaju da smanji troškove.

Posle mnogo kritika, kompanija je vratila prvobitni oblik čokolade dve godine kasnije.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.