Predsednički izbori u Americi 2024: Kako se Bajden nada da će rešiti problem godina

Ako pobedi na izborima 2024. godine, Bajden, koji je već sada najstariji predsednik u istoriji SAD, imaće 82 godine, a na kraju mandata - 86.
Joe Biden
Getty Images

Vreme ne čeka nikoga, kaže stara izreka, a za 80-godišnjeg Džozefa Bajdena to bi mogao da bude problem. Može li predsednik SAD da ubedi birače da njegove godine nisu problem?

Bajden je u utorak najavio da želi da služi još četiri godine u Beloj kući. Amerikanci, prema nedavnoj anketi NBC Njuz, nisu tako sigurni u to.

Istraživanje pokazuje da 70 odsto Amerikanaca - i 51 odsto pristalica Demokratske stranke iz koje je Bajden - smatra da on ne bi trebalo da traži reizbor.

I sugeriše veliku zabrinutost za otprilike polovinu onih koji žele da on ne učestvuje na izborima 2024. - njegove godine.

Bajden je već najstariji predsednik u istoriji SAD.

Ako bi pobedio na predstojećim izborima, bio bi inaugurisan u 82. godini i završio svoj drugi četvorogodišnji mandat sa 86.

Prema zvaničnim podacima američke vlade, za muškarca od 82 godine prosečno se očekuje da živi još 6,77 godina, sa osam odsto šansi da će umreti u narednih 12 meseci.

Spot kojim je objavio kandidaturu i koji u velikoj meri iznosi njegov plan da zaštiti „lične slobode" i upozorava na pretnje koje predstavljaju njegovi republikanski protivnici, ne bavi se direktno pitanjem starosti.

Umesto toga, ispresecan je delovima živahnog predsednika - malo džogira, izgleda angažovano, a sve to prati naglašena muzička podloga.

U spotu se potencira prisustvo potpredsednice Kamale Haris, koja bi preuzela predsedničku funkciju ako bi Bajden bio nesposoban.

Sa njenih 54 godina, Bajdenov tim se možda nada da će njeno prisustvo uneti malo života i energije u kampanju.

Treba primetiti da je Bajden, tada potpredsednik, izostao iz predizbornog spota Baraka Obame 2012. godine.

Ovaj spot neće biti dovoljan, smatra iskusni politički konsultant Bob Šram, direktor Centra za političku budućnost i bivši viši savetnik u predsedničkim kampanjama demokrata Ala Gora i Džona Kerija.

„Odgovarate na pitanja godina tako što pokazujete da ćete voditi energičnu kampanju. Ne odgovaraš na to pričanjem o tome", kaže on.

Dodao je da će pitanje starosti postati problem samo ako Bajden napravi „ozbiljnu" grešku ili se spotakne tokom kampanje.

A ako to bude slučaj, republikanci - koji već pokušavaju da istaknu svaki Bajdenov gaf - biće spremni da iznesu argument da Bajden više nije sposoban za predsednika.

Prošle godine, 54 republikanaca u Predstavničkom domu potpisala su pismo Beloj kući u kome su izrazili „zabrinutost" zbog kognitivnog stanja Bajdena i zahtevali da bude podvrgnut testu na demenciju.

U pismu se dalje navodi niz Bajdenovih grešaka i pogrešnih izjava tokom njegovog mandata.

„Ovi nedavni gafovi nisu izolovani incidenti, jer su deo šire istorije vaših postupaka koji predstavljaju primer kognitivnog pada", navodi se u pismu.

Ovu vrstu naglašene „zabrinutosti" ponovio je i Donald Tramp, koji je trenutno vodeći kandidat za republikansku predsedničku nominaciju 2024.

Na političkim skupovima uoči izbora za Kongresa prošle godine, Tramp je često puštao video sa gomilom Bajdenovih raznih gafova i posrtaja.

„Džo Bajden ne može jasno da govori", rekao je Tramp kada je predstavljao video na oktobarskom skupu u Arizoni.

„Ne može jasno da misli", dodao je.


Pet najstarijih američkih predsednika na dan njihove inauguracije

  • Džozef Bajden 2021. - 78 godina i 61 dan
  • Donald Tramp 2017 - 70 godina i 220 dana
  • Ronald Regan 1985. - 69 godina 348 dana
  • Vilijam Henri Harison 1841. (umro je samo 31 dan kasnije) - 68 godina i 23 dana
  • Džejms Bjukenen 1857. - 65 godina i 315 dana

Prema rečima Džima Mesine, koji je vodio kampanju za reizbor Baraka Obame 2012, demokrate možda računaju na Trampa - koji je samo četiri godine mlađi od Bajdena - da pomogne da se problem starosti „uguši", odnosno marginalizuje.

„Glasači će reći: 'Pogledajte, obojica su stari", rekao je Mesina za podkast BBC Amerikast. „Recite mi ko će od njih dvojice meni život učiniti boljim".

„Demokrate svako veče rade istu stvar. Sedimo, klečimo i molimo se Bogu da Donald Tramp bude republikanski kandidat za predsednika", nastavio je.

Joe Biden jogs across the White House lawn after returning from his annual medical checkup in February
Getty Images
Bajden posle redovnog lekarskog pregleda u februaru

Bajden se i pre četiri godine suočio sa pitanjima u vezi sa svojim godinama, iako je priroda predsedničke trke usred pandemije kovida-19 pomogla da se izoluje od izloženosti koja dolazi sa nacionalnim primarnim i opštim izbornim kampanjama.

I na kraju, pitanje starosti nije bilo faktor u pobedi Bajdena nad Trampom.

Ovog puta, Bajden će uživati u prednostima kampanje kao aktuelni predsednik.

To uključuje putovanje avionom Er Fors Jedan (Air Force One) i prisustvovanje političkim događajima koje pažljivo planiraju ne samo profesionalci u kampanji, već i opsežni bezbednosni detalji.

To su veoma različita vrsta iskustva od onoga sa čime moraju da se suoče kandidati koji nisu na funkciji.

Njegovi rivali će u predizbornoj kampanji morati da se probijaju kroz snegove Nju Hempšira i Ajove, često radeći sa skromnim i ograničenim budžetima i takmičeći se na prepunom terenu za čije pobede može biti potrebno više od godinu dana.

To će Bajdenu ostaviti prostor da se pripremi za borbu protiv republikanskog protivnika.

Period žestoke aktivne kampanje koji će morati da izdrži može se meriti nedeljama i mesecima u drugoj polovini 2024.

Ako nešto Bajdenu ide u prilog u anketi NBC Njuz, koja pokazuje nacionalnu nevoljnost da prihvati njegovu kandidaturu za reizbor, to je da ako se Bajden ponovo kandiduje, 88 odsto demokrata je reklo da bi definitivno ili verovatno podržalo svog kandidata.

„Bajdena su uvek potcenjivali", rekao je Šram.

„Bio je potcenjen i 2020. Ljudi su ga otpisali posle prvih nekoliko predizbornih izbora, a onda je nastavio da pobeđuje", dodao je.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.