Rusija i Srbija: Ruskom antiratnom aktivisti zabranjen ulazak u zemlju, iako živi u Srbiji

Pjotr Nikitin, koji je u više navrata bio učesnik i organizator protesta zbog ruske invazije u Srbiji, zadržan je na aerodromu u Beogradu, iako već sedam godina živi u zemlji.

Pjotru Nikitinu, ruskom antiratnom aktivisti sa stalnom adresom u Beogradu, u četvrtak je zabranjen je ulazak u Srbiju, iako u zemlji živi već sedam godina.

„Neformalno mi je rečeno da je zabrana iz BIA (Bezbednosno informativne agencije)", kaže Nikitin za BBC na srpskom, javljajući se sa aerodroma gde boravi od prethodne večeri.

Da je odluka o zabrani ulaska Nikitinu policiji stigla iz BIA, potvrđeno je iz MUP-a i za BBC, ali nisu želeli da objasne na osnovu čega.

Odgovore od Bezbednosno informativne agencije i šefa Aleksandra Vulina do objavljivanja ovog teksta, BBC nije dobio.

Vašington je u utorak stavio Vulina na spisak sankcionisanih zvaničnika zbog sumnje da je povezan sa trgovinom narkoticima i organizovanim kriminalom, pomažući time „ruski maligni uticaj u regionu".

Nikitin je oštri kritičar režima Vladimira Putina i deo je neformalne grupe „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata", koji su se okupljali na skupovima podrške Ukrajini održanih od početka ruske invazije.

Srbija je osudila rusku invaziju na Ukrajinu, ali je do sada odbijala da uvede sankcije Rusiji.

Ranije danas, srpski predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocanom-Harčenkom.

Nikitin, koji ima rusko i holandsko državljanstvo, ali živi u Srbiji od 2016, vraćao se sa odmora kada mu je na aerodromu u Beogradu uručena odluka Ministarstva unutrašnjih poslova o zabrani ulaska.

U dokumentu MUP-a, koji je objavio na njegovom Fejsbuk nalogu, kao razlog se navodi da je „na snazi zaštitna mera udaljenja, mera bezbednosti proterivanja stranca, odnosno zabrana ulaska u Srbiju", po članu 15. Zakona o strancima.

Nikitin, pravnik rođen u Moskvi, smatra da je odluka koja mu je izrečena nezakonita i nema „nema nikakvog smisla".

„Pozivaju se na Zakon o strancima, koji po mom mišljenju nije primenljiv, jer zaštitnu meru udaljenja i meru bezbednosti proterivanja stranca može da donese samo sud, a nikakvog suda u mom slučaju nije bilo.

„A zabrana ulaska u Srbiju ne može da se izrekne čoveku koji ima stalno prebivalište u Srbiji, da bi se to desilo, prvo mora da mu se ukine stalno nastanjenje, a za to nema nijednog jedinog osnova", kaže Nikitin.

Na pitanja BBC-ja da li će u slučaju Nikitina ambasade Rusije i Holandije nešto preduzeti diplomatskim putem, odgovor nije stigao do objavljivanja teksta.

Nikitin je u januaru je, zajedno sa saradnicima, osnovao udruženje Rusko demokratsko društvo (RDD), čiji je glavni cilj „da da glas" novoj ruskoj dijaspori. Ovo udruženje često organizuje proteste protiv rata u Ukrajini.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, blizu 200 hiljada ruskih državljana se doselilo u Srbiju.

Nikitin je u oktobru prošle godine poslednji put je napuštao Srbiju, bez neprijatnosti.

Bio je u braku sa srpskom državljankom i ima dvoje dece.

„Želim da se vratim kući, ovo je moja kuća.

„Na ovaj način me odvajaju od dece koja su sa majkom u Beogradu", poručuje Nikitin.

Zašto je Vulin na spisku sankcionisanih

Amerika je stavila Vulina na listu sankcija „ne zbog kriminala, već zbog Rusije", rekao je dan ranije predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) uvela je sankcije zato što je „upleten u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkoticima i zloupotrebu javne funkcije", saopšteno je 11. jula.

„Koristio je vlastitu javnu pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu", piše u odluci.

Vulin je mnogo puta do sada pokazao naklonjenost Rusiji.

Kao ministar unutrašnjih poslova u martu prošle godine izjavio da „Srbija nikada neće biti deo antiruske histerije u kojoj se otima imovina državljanima Rusije i Ruske Federacije, baš kao ni što neće zabranjivati ruske medije".

U maju je, kao prvi čovek tajne policije, Vulin je bio u Moskvi na Međunarodnom sastanku visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbednosti, u okviru kog se sastao i sa sekretarom ruskog Saveta bezbednosti Nikolajem Patruševim.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Banderaš

    13.07.2023 20:21
    Stazi=Udba=Gestapo=KGB
    Gospodin Nikitin ima legalan,zakonski boravak u srbiji koji mu nije ukinut jer nije povredio ni jedno krivično delo zakona o strancima, i krivičnog zakona srbije, te Policija srbije MORA da mu omogući ulazak u srbiju isto kao i svima nama koji imamo srpsko državljanstvo.
  • Pobesneli Laloš

    13.07.2023 17:53
    Ne ulazim u dublje razloge, ovom čoveku je učinjena velika nepravda. Zabranjeno mu je da se vrati svojoj kući u kojoj živi 7 godina sa stalnim mestom prebivališta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li je Gruzija sledeća Ukrajina?

U Gruziji se nastavljaju masovni protesti protiv novog zakona o „stranom uticaju“ nazvanog „ruskim zakonom“, a raste zabrinutost da će pokušaji udaljavanja od Rusije prema Evropi odvesti zemlju na put dodatne okupacije i rata.