Srbija i fudbal: Partizan ostao bez predsednika, Milorad Vučelić odlazi

Vučelić je najuže rukovodstvo beogradskog kluba obavestio o razlozima ostavke.

Dan uoči najavljenog protesta navijača Fudbalskog kluba Partizan u centru Beograda, jedan od dva najveća kluba u Srbiji ostao je bez predsednika, potvrđeno je na sajtu crno-belih.

Milorad Vučelić, dugogodišnji predsednik crno-belih i nekadašnji saradnik bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, odlučio je da se povuče posle mnogih protesta navijača, ali i višegodišnjeg posrtanja ekipe i sušnih sezona bez najvažnijeg trofeja - titule prvaka države.

„Funkciju predsednika vršio sam dugo godina radeći u okviru statutarnih ovlašćenja, a po najvećoj i najboljoj meri sopstvenih mogućnosti. Teška srca i mirne savesti - više ne mogu.

„I zato podnosim ostavku na položaj predsednika i izražavam veliku zahvalnost saradnicima i svima onima koji su mi, u ovim za Partizan složenim vremenima, pomagali", naveo je Vučelić u pisanoj izjavi.

Dodao je i da je „funkcija predsednika Partizana bila velika čast, teška dužnost i obaveza".

Godinama unazad, Partizan nije osvojio titulu prvaka Srbije, a mediji iz dana u dan pišu o teškom finansijskom stanju u klubu.

Domaćim fudbalom dominira njegov najveći rival iz komšiluka - Crvena zvezda.

Vučelićeva objava o ostavci usledila je samo nekoliko dana posle jednog od najtežih poraza Partizana u utakmicama u evropskim takmičenjima od danskog Nordsjelanda - 0:5.

Ali, za vreme Vučelića, Partizan je za razliku od domaćeg prvenstva, dobro igrao u Evropi i osvajao je najviše bodova za srpski fudbal koji ove sezone ima direktnog učesnika grupne faze Lige šampiona, najjačeg evropskog klupskog takmičenja.

Navijači Partizana najavili su za četvrtak, 31. avgust u popodnevnim satima protest u centru Beograda sa samo jednim zahtevom - da celokupna uprava ode, nezadovoljni dugogodišnjim neuspesima kluba.

Nenaviknuti da Partizan igra sporednu ulogu u domaćem prvenstvu, nedeljama, pa i godinama unazad, stadionom u Humskoj se ori „Uprava napolje", ali sve do danas niko iz rukovodstva kluba nije reagovao na te povike podnošenjem ostavke.

Ko je Milorad Vučelić?

Vučelić ima 75 godina i decenijama je u javno-političkom životu Srbije.

On je dugogodišnji novinar, a u vreme režima Slobodana Miloševića bio je direktor Radio-televizije Srbije i funkcioner nekada vladajuće Socijalističke partije Srbije.

Srpski PEN klub, udruženje novinara i pisaca, 1990-ih ga je isključio iz članstva zato što je kao direktor RTS a „blokirao i cenzurisao informacije i odstranio s posla političke neistomišljenike".

„Sunovrat koji je tada nastao i čija je jedna od perjanica bio upravo Vučelić, ispostavilo se, ostavio je jači utisak od svega što je ovaj čovek uradio pre toga ili što će možda uraditi posle", piše u Vučelićevom profilu objavljenom u nedeljniku Vreme 2015. godine.

„Televiziju je tada i bukvalno zaklopio u Miloševićevu 'Bastilju', a kad su se radnici pobunili, njih oko hiljadu i po poslao je na prinudni odmor, objasnivši da je to 'racionalno'.

„Iz javnog diskursa izolovao je sve što je zaista bilo racionalno, 'drugačije', pa su politički neistomišljenici za njega postali nepostojeći", piše u tekstu Čovek za sva vremena.

Od 2015. je predsednik Jugoslovenskog sportskog društva Partizan, a godinu dana kasnije izabran je za predsednika fudbalskog kluba, funkciju koju i danas obavlja.

Vlasnik je nedeljnika Pečat, a od 2017. je i glavni i odgovorni urednik dnevnih novina lista Večernje novosti.

Partizan u Vučelićevo vreme

Vučelić je na čelu FK Partizan od 2016. godine, a prethodno je od 2014. obavljao funkciju potpredsednika.

Za vreme njegovog mandata, Partizan je osvojio takozvanu „duplu krunu" - titulu i Kup Srbije - u sezoni 2016/17.

Ta sezona je ujedno i poslednja kada je Partizan bio prvak Srbije.

Partizan je i tri puta osvajao Kup Srbije ‒ 2017, 2018. i 2019.

U vreme dok je Vučelić bio predsednik, Partizan je u dva navrata igrao u grupnoj fazi Lige Evrope i isto toliko puta u Ligi konferencije.

U Ligi konferencija, trećem po rangu kvalitetu evropskog takmičenja, crno-beli su dva puta došli do eliminacione faze.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • B

    30.08.2023 15:23
    B
    Ovaj je odavno trebao otići!!! Verujem da će neko pročešljati njegov rad jer ima tu dosta krivičnih dela Itd!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC