Svemir i NASA: Nema razloga da zaključimo da vanzemaljci postoje, ali ni da otpišemo tu mogućnost

Količina podataka je „ograničena", a cilj istraživanja je da se „stvore smernice" po kojima će NASA u budućnosti tumačiti ove događaje, istakao je Dejvid Špergel, predsednik Simons fondacije.
NASA
REUTERS/Joe Skipper/File Photo

Ne postoje dokazi za postojanje vanzemaljskih aktivnosti prema dosad prikupljenim podacima, ali je primećena i „mala grupa objekata za koje se ne može tvrditi da ih je stvorio čovek ili da su poznati prirodni fenomeni", navodi se u izveštaju američke Nacionalne aeronautičke i svemirske administracije (NASA).

Dodaje se da se ta grupa objekata određuje kao neidentifikovani anomalni fenomeni, a „mnogi pouzdani svedoci, neretko vojni piloti, primećivali su objekte u američkom vazdušnom prostoru koje nisu mogli da prepoznaju".

„Nema razloga da se zaključi" da se iza njih kriju vanzemaljski izvori, ali NASA u ovom trenutku nije spremna da odbaci mogućnost da „potencijalna vanzemaljska tehnologija postoji u Zemljinoj atmosferi", navodi se.

Bil Nelson, administrator NASA-e i bivši astronaut, smatra da naučnici imaju „još mnogo da uče" i da je „jako teško" donositi zaključke o prirodi ovih objekata.

„Počinjemo bez unapred prihvaćenih tvrdnji, ali razumemo da smo u svetu saznanja", kazao je on na konferenciji za medije posle objavljivanja izveštaja.

Na istom događaju govorila je i Nikola Foks, administratorka Direktorata naučnih misija ove agencije, koja neidentifikovane anomalne fenomene (UAP) naziva „jednom od najvećih misterija" naše planete.

„To je tako zbog ograničenog broja kvalitetnih podataka koje imamo o ovim dešavanjima", dodala je.

Ocenila je da ti podaci nisu dovoljni da bi se doneli naučni zaključci, ali je i objavila da je NASA zaposlila direktora za istraživanje neidentifikovanih anomalnih fenomena kako bi se napravila „velika baza podataka" o njima za buduća istraživanja.

On će koristiti i veštačku inteligenciju i mašinsko učenje tokom prikupljanja i analize podataka, dodaje.

Den Evans, stručnjak iz Direktorata za naučne misije, ocenio je da je ovo istraživanje „važno za bezbednost našeg neba", kao i da će se zasnivati na dokazima i transparentnosti.

Iako je količina podataka „ograničena", cilj istraživanja je da se „stvore smernice" po kojima će NASA u budućnosti tumačiti ove događaje, istakao je Dejvid Špergel, predsednik Simons fondacije.

Ponovio je tvrdnje iz izveštaja da se trenutno ne može dokazati vanzemaljsko poreklo objekata, ali i da većina onih koji su identifikovani dosad spada u avione, balone, dronove i slične letelice.

Bil Nelson je dodao da je posao NASA-e da „otkrije nepoznato".

„Mi smo deo američke vlade i bićemo otvoreni", zaključio je.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Vanzemaljac

    16.09.2023 19:46
    Dakle' postojim
  • Гојко Патак

    15.09.2023 00:33
    Ја видео вештицу али не радим за НАС-у него за НИС-у,била је без метле није летела и ко ће да ми поверује, 'мош држати само шипак
  • XO

    14.09.2023 18:31
    XO
    Normalno da od cajkada pistoje ali to neodgovara odredjenom drustva ljudi jao i Verskim Zajednicama! Pazljivo pod lupom pogkedajte novcanice Dolar i Evro videcete nacrtane letece tanjire I figure nalik ljudima itd! Prodjose nam hiljada godina u lazima…ali sto napisa jedan kome je Istina dobro do Eka i koje koristi od nije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.