Muzika: Novi album Rolingstonsa 'Hackney Diamonds' zabeležio rekord na američkoj top listi

Rok legende su postale prva grupa kojoj je pošlo za rukom da u svakoj deceniji od šezdesetih, bude u „top 10".
The Rolling Stones performing on their 2022 Europe Tour
Reuters
Bend je potvrdio da planira na turneju povodom albuma „Hackney Diamonds"

Rolingstonsi su postali prva grupa kojoj je pošlo za rukom da sa novim albumom u svakoj deceniji od šezdesetih, bude u „top 10" u Sjedinjenim Američkim Državama.

Najnoviji studijski album rokenrol veterana Hackney Diamonds, dospeo je na treće mesto Bilbordove liste.

Proširili su spisak rekorda i kao izvođač sa najviše albuma u „top 10" svih vremena u Americi, sa ukupno 38, ispred drugoplasirane Barbare Strejsend koja ima 34.

Na domaćem terenu, u Velikoj Britaniji, Roligstonsi su se novim izdanjem popeli na vrh po 14. puta.

Hackney Diamonds je prvi album sa originalnim pesmama grupe od 2005. godine, a doprinost su dala i druga velika muzička imena poput Eltona Džona, Lejdi Gage, Pola Makartnija, Stivija Vondera i bivšeg basiste Rolingstonsa Bila Vajmena.

To je ujedno i njihov prvi studijski album od smrti bubnjara Čarlija Votsa 2021.

Na predstavljanju albuma u Hakniju, u istočnom Londonu, u septembru, gitarista Kit Ričards je rekao: „Drugačije je od kada nema Čarlija, on je broj četiri. Naravno da nedostaje."

Umesto Votsa, na novom albumu gostuje Stiv Džordan, bubnjar koji je pokojnog kolegu ovog leta zamenio i na turneji.

Rolingstonsi takođe drže rekord po broju najboljih albuma u Americi u većini dekada - šest ukupno.

Hackney Diamonds je na putu ka vrhu za 2023. godinu, ali je reizdanje njihovog albuma Goats Head Soup iz 1973. je u tome uspelo 2020, ostavljajući 2000-te kao jedinu deceniju bez albuma Rolingstonsa na prvom mestu.

Rolingstonsi u Velikoj Britaniji imaju 14 izdanja na prvom mestu, koliko ima i Robi Vilijams, a među kojima su i albumi sa najvećim hitovima, reizdanja i LP ploče.

Rekord drže Bitlsi sa 16.

Ove muzičke legende su takođe dobile Brit Billion nagradu kao znak priznanja za strimovanje više od milijardu puta u Velikoj Britaniji.

Britanske rokenrol ikone nisu osvojili samo svet striminga - Hackney Diamonds je takođe bio na vrhu prošlonedeljne zvanične Liste albuma na pločama u Velikoj Britaniji.

Uprkos obaranju rekorda u SAD, Rolingstonsi su i dalje iza Klifa Ričarda u Velikoj Britaniji, koji je najbolje albume imao u osam decenija.

Na pitanje novinara portala NME da li će bend krenuti na turneju povodom albuma, Roni Vud je potvrdio da je putovanje u Ameriku „planirano za sledeću godinu", ali zvanični datumi tek treba da budu objavljeni.

Upitan da li bi nastup na Glastonberiju takođe mogao biti izvestan, rekao je: "Voleo bih. Mislim da je to obavezno."


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC