Izrael i Palestinci: Dva sata koja otkucavaju dok napad na Gazu traje

Saveznici počinju da menjaju retoriku dok izraelske trupe ulaze u najveću bolnicu u Gazi.
Šatori pored bolnice Al-Šifa
Reuters
Ova fotografija je od 12. novembra, a na njoj se vide šatori ispred bolnice Al-Šifa u Gazi, gde meštani traže sklonište od napada

Al-Šifa je glavna bolnica u gradu Gazi - bio sam tamo mnogo puta.

Ima masivne temelje, pa su ljudi iz Gaze u njoj potražili sklonište i postavili šatore u blizini, jer su verovali da je to bezbedna oblast.

Sada je postala simbol kontradiktornosti ovog rata - izraelska invazija na Gazu dovodi do velikog broja žrtava i velike štete, što je u suprotnosti sa pružanjem hitne humanitarne pomoći koja je potrebna u bolnici.

Izraelci su to posebno naglasili, kao i tvrdnju da napadaju vojnu komandu Hamasa, a doneli su gorivo i inkubatore, jer je su iznete zabrinjavajuće tvrdnji da prevremeno rođena deca u bolnici Al-Šifa moraju da budu izvađena iz inkubatora.

Ipak, glavni problem nije nedostatak inkubatora, već goriva.

Do srede, 15. novembra, Izrael nije dozvoljavao dopremanje goriva u Pojas Gaze, tvrdeći da će ga Hamas ukrasti i iskoristiti za ratne akcije.

Dozvoljeno je da u ovu oblast bude uvezeno 25.000 litara goriva u sredu, ali je ono namenjeno kamionima Ujedinjenih nacija (UN).

Uz UN navode da je i dalje na snazi zabrana dopremanja goriva za rad generatora u bolnicama, kao i vode i higijenskih sredstava.

Izraelci tvrde da Hamas ima sopstvene zalihe i da bi trebalo da ih iskoristi za rad bolničkih generatora.

Ima različitih tumačenja o razvoju situacije kod bolnice Al-Šifa ovog jutra, ali tamo se ne vodi čitav rat i on će se nastaviti kada ova operacija bude završena.

Istovremeno, stav međunarodne zajednice o izraelskoj ofanzivi je tokom prethodnih dana postao oštriji, a poruke iz Amerike, Velike Britanije i Francuske dovode do promene tona o ovom pitanju.

To se možda najbolje ogleda u izjavi američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je prethodnog vikenda rekao da je stradalo „previše" palestinskih civila.


Pogledajte video: Mislili smo da je bolnica sigurno mesto


Dva sata otkucavaju

Izraelci su znali da će ova promena doći, jer se ponavlja praksa koju smo viđali mnogo puta prilikom prethodnih izraelskih vojnih operacija.

Oni govore o različitim satovima koji otkucavaju prilikom svake operacije.

Jedan meri vreme vojsci: Koliko će vremena proći dok ne ispune vojne ciljeve?

Drugi sat je diplomatski: Koliko će još Izrael imati podršku za sprovođenje operacije dok saveznici ne kažu „ubili ste dovoljno ljudi, civila, sada vas molimo da prestanete"?

U Izraelu veruju da imaju više vremena zbog enormnog broja stradalih u napadu Hamasa 7. oktobra i operaciji su pristupili sa velikom silom, što možemo da vidimo po broju žrtava u Gazi.

Imao sam uvid u neke procene koje ukazuju da će izraelske vojske nastaviti istu praksu još nekoliko nedelja, ali verujem da se sve više njihovih saveznika sprema da im sugeriše da moraju da promene način na koji sprovode operaciju.

To ne mora da znači da će ih pozvati da je obustave, jer dosad definitivno nismo čuli pozive na primirje iz Vašingtona ili Londona.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Novosadjanin

    15.11.2023 21:43
    Sve su ovo zakuvali Englezi i Francuzi još pre 100 godina. Ovo je nastavak iste politike, koju Izraelci koriste, da se uništi Palestinski narod, ili mogu biti samo narod drugog reda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC