Zdravlje: Svetska zdravstvena orgaizacija zatražila od Kine podatke o „žarištima upale pluća" kod dece

Kineski mediji su izvestili da su dečije bolnice u nekim delovima zemlje prepune bolesne dece.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zatražila je od Kine više informacija o „žarištima nedijagnostikovane upale pluća", koja se navodno širi među decom na severu ove zemlje.

Mediji koji nisu pod kontrolom vlasti izvestili su da su pedijatrijska odeljenja bolnica prepuna bolesne dece.

Kineske vlasti su pripisale porast oboljenja nalik prehladi ove zime tome što su mere protiv širenja korona virusa ukinute.

Iz SZO su pozvali stanovništvo u Kini da preduzme mere kako bi se širenje zaraze smanjilo.

Potrebno je više informacija o žarištima širenja dečije upale pluća u severnim oblastima Kine usled medijskih izveštaja i podataka ProMeda, globalnog sistema za praćenje širenja bolesti, navodi se u izveštaju SZO.

Posle objavljivanja izveštaja, kineska državna novinska agencija Sinhua objavila je tekst u četvrtak u kojem su citirani zvaničnici Nacionalne zdravstvene komisije, navodeći da obraćaju posebnu pažnju na dijagnostikovanje i negu dece sa respiratornim bolestima.

Iako pominjanje Kine i talasa infekcija može dovesti do nervoze kod ljudi, koje to podseća na pandemiju korona virusa, zahtevanje transparentnosti je dobra praksa za SZO.

Ali, dok iz Pekinga ne stigne odgovor, nema načina da saznamo kako je došlo do širenja zaraze.

U severnoj Kini je od oktobra zabeležen „porast bolesti nalik gripu" u odnosu na isti period tokom prethodne tri godine, kažu iz SZO.

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija je prošle nedelje objavila da je došlo do povećanja broja obolelih od različitih respiratornih bolesti, posebno gripa, kovida, respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) i upale pluća, koja se definiše kao učestala bakterijska infekcija koja napada mlađu decu.

Zvaničnici smatraju da je do porasta došlo zbog ukidanja mera protiv širenja korona virusa.

Druge zemlje, poput Velike Britanije i Amerike, beležile su slične slučajeve širenja oboljenja nalik gripu kada su prestale da važe pandemijske mere.

„Kina verovatno prolazi kroz glavni talas dečijih respiratornih infekcija pošto je ovo prva zima posle dugoročnog zatvaranja, koje je verovatno dovelo do drastično smanjenog kruženja virusa koji izazivaju respiratorne bolesti, što je smanjilo nivo imuniteta na retke bolesti", kaže profesor Fransoa Balo iz Instituta za genetiku Univerzitetskog koledža u Londonu.

Iz SZO kažu da je još nejasno da li postoji veza između prijavljenog širenja upale pluća i ukupan rast slučajeva respiratornih oboljenja koje je Peking registrovao.

Pozvali su i ljude u Kini da preduzmu osnovne mere predostrožnosti poput vakcinacije, korišćenja zaštitnih maski i pranja ruku.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.