Kraljevska porodica i mediji: Princ Hari pobedio list Miror zbog prisluškivanja, dobio više od 160.000 evra odštete

Sud je presudio da se Miror služio nezakonitim radnjama kako bi prikupljao informacije o princu Hariju i potom objavljivao priče.
Prince Harry
Getty Images
Velika pravna pobeda princa Harija

Princ Hari je na sudu dobio slučaj protiv britanskog lista Miror (Ogledalo) kojeg je tužio za nezakonito prikupljanje informacija za priče objavljene o njemu.

Mlađi sin kralja Čarlsa Trećeg tužio je Miror grupu zbog prisluškivanja i kasnijem objavljivanju tekstova o njemu, a sudija je presudio u njegovu korist u skoro polovini od 33 članaka u predmetu.

Sudija je u presudi naveo da su utvrđeni dokazi da je Miror „često" koristio telefonsko hakovanje.

„Ovo je sjajan dan za istinu i odgovornost", prokomentarisao je Hari koji se ranije odrekao dužnosti u kraljevskoj porodici kako bi se sa suprugom Megan Markl preselio u SAD.

Presudom je dobio odštetu od 140.600 funti (163.760 evra) odštete.

U junu, princ Hari, koji ima titulu vojvoda od Saseksa, postao je prvi visoki član kraljevske porodice savremenog doba koji je lično dao opsežne dokaze na sudu.

Hari je tvrdio da su listovi u okviru Miror grupe - Dejli miror, Sandej miror i Pipl - tokom godina objavili mnoge priče o njemu, zasnovane na hakovanju telefona i drugim nezakonitim načinima dobijanja informacija.

U izjavi pročitanoj u princa ispred Višeg suda, njegov advokat Dejvid Šerborn nazvao je presudu „opravdanom" i da ona potvrđuje Harijeve tvrdnje.

„U ovom slučaju nije reč samo o hakovanju - reč je o sistematskoj praksi protivpravnog i užasnog ponašanja, praćenog prikrivanjem i uništavanjem dokaza, a ovaj postupak je razotkrio šokantne razmere takvog ponašanja", rekao je on.

Dodao je da princ Hari „nastavlja misiju da štampa bude slobodna i poštena".

Prince Harry at High Court
Reuters

Princ Hari je na sudu rekao da je stalno kršenje njegove privatnosti negativno uticalo na njegov život, pomenuvši bivšu devojku Čelsi Dejvi, i da se suočavao sa medijskim „opsedanjima i mržnjom".

„Celog života, štampa je pogrešno pisala o meni", rekao je on.

Advokati Miror grupe nazvali su optužbe „preteranim", bezuspešno se braneći da princ nije uspeo da dokaže tvrdnje o primerima hakovanja.

Odšteta je dosuđena, ali ovo je mnogo više od novca.

Princ je želeo da na sudu dokaže tvrdnje o hakovanju telefona i drugom nezakonitom zadiranju u privatnost, kao i da je to uticalo da na njegovo psihičko stanje.

Procenjuje se da je Miror grupa već potrošila više od 115 miliona evra za isplatu odšteta i sudske troškove u prethodnim sporovima o prisluškivanju.

Uz izvinjenje, iz Miror grupe su saopštili da će Hariju platiti odštetu.

Sudska pobeda princa Harija moglo bi da otvori vrata desetinama drugih slučajeva po istim optužbama.

Sudija je rekao da odbor novinske grupe „u celini" nije znao za hakovanje telefona, ali da veruje da su bivši izvršni direktor Slaj Bejli i bivši pravni direktor grupe Pol Vikers bili sa tim upoznati.


Pogledajte video: Kontroverzni memoari princa Harija


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC