Izbori u Srbiji 2023: Hoće li se promeniti saziv vojvođanske skupštine

Stanovnici Vojvodine birali su novi saziv pokrajinske skupštine posle tri godine.

Osim na parlamentarnim izborima, birači Vojvodine glasali su i za budući sastav pokrajinske skupštine.

Prema podacima Pokrajinske izborne komisije, izborno pravo među 1,6 miliona birača do 18 časova iskoristilo je 52,24 odsto ljudi.

Oni su birali između 13 lista koje se bore za 120 poslaničkih mesta.

Predsednik Pokrajinske izborne komisije Rajko Marinković saopštio je da su biračka mesta bila otvorena tokom čitavog dana, od 7 časova ujutru do 20 uveče.

Ukupan broj otvorenih biračkih mesta bio je 1.776.


NAJVAŽNIJE O IZBORIMA U SRBIJI 2023.


Ko sve učestvuje?

U trku za poslanike u Skupštini Vojvodine vladajuća Srpska napredna stranka ušla je pod sloganom „Vojvodina ne sme da stane", dok je proevropska opozicija bila ujedinjena pod imenom „Srbija protiv nasilja".

Samostalno je nastupila Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića.

Udružene i na pokrajinskim izborima pojavile su se i desno orijentisane opozicione partije, pa su koaliciju napravile Srpska stranka Zavetnici i Srpski pokret Dveri, dok su Nova demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije izašli pod nazivom „Nada za Srbiju".

Za mesto u poslaničkim klupama borile su se i socijaldemokrate Vojvodine - Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, kao i koalicija Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića i pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića.

Na izbornoj listi pojavila se i Narodna stranka Vuka Jeremića, kao i Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovića i Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja.

Učestvovale su i liste nacionalnih manjina - Savez vojvođanskih Mađara, koalicija koju čine Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka i Ruska stranka.

Prethodni pokrajinski izbori održani su 2020. godine, kada je Srpska napredna stranka osvojila 76 mandata, Socijalistička partija Srbije 13 mandata, a Savez vojvođanskih Mađara 11.

Za predsednika pokrajinske vlade tada je ponovo izabran Igor Mirović.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC