Izrael i Palestinci: Pro-palestinski aktivisti uništili sliku iz 1914. na Kembridžu

Britanska policija je pokrenula istragu nakon što su pro-palestinski aktivisti oštetili portret političara, lorda Artura Džejmsa Balfura.

Britanska policija je pokrenula istragu nakon što su pro-palestinski aktivisti oštetili portret političara lorda Artura Džejmsa Balfura koji se povezuje sa stvaranjem države Izrael.

Iz organizacije Palestinska akcija kažu da je jedan od njihovih aktivista uništio sliku iz 1914. godine na Triniti koledžu u okviru Kembridža.

Na fotografijama koje kruže društvenim mrežama se vidi da je slika išarana, isečena i poprskana crvenom bojom.

Portparolka policije rekla je da su primili prijavu o oštećenju slike i da za sada još niko nije uhapšen, a da je istraga u toku.

Lord Balfur je bio ministar spoljnih poslova 1917. godine, kada je objavljena deklaracija kojom je Velika Britanija obećala podršku Palestini.

Neki istoričari tu deklaraciju vide kao početnu tačku arapsko- izraelskog sukoba.

Iz koledža Triniti kažu da im je žao zbog štete koja je naneta portretu Artura Džejmsa Balfura i da je policija obaveštena o incidentu.

„Podrška je dostupna svakom članu naše zajednice", dodaje se u saopštenju.

Iz organizacije Palestinska akcija kažu je njihov aktivista uništio sliku lorda Artura Džejmsa Balfura, kolonijalnog administratora i potpisnika Balfurove deklaracije.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • xxx

    09.03.2024 16:40
    Namešteno da bi se smanjili protesti.
    Ne znaju kako da smire proteste.
  • John

    09.03.2024 15:28
    Umišljeni pametnjakovići.
    Cela deklaracija je ovo:
    " Vlada Njegovog veličanstva gleda sa blagonaklonošću na stvaranje nacionalnog ognjišta u Palestini za jevrejski narod i uložiće najveće napore kako bi olakšala postizanje tog cilja pri čemu treba jasno razumeti da neće biti učinjeno ništa što bi moglo kršiti građanska i verska prava postojećih nejevrejskih zajednica u Palestini, ili prava i politički položaj koji Jevreji uživaju u ma kojoj drugoj zemlji. Bio bih Vam zahvalan ako biste ovom deklaracijom upoznali cionistički savez."

    "Neki istoričari tu deklaraciju vide kao početnu tačku arapsko- izraelskog sukoba"
    Početna tačka je ono kad Arapi Izraelu nisu hteli da daju ama baš ništa, čak ni da im priznaju pravo na postojanje, nego hteli da ih bace u more. I onda Izrael, naravno, uzeo koliko je hteo.
    Da je bilo po liniji Balfurove deklaracije, tamo bi odavno postojale dve države.


    Uzgred, prva strana vlada koja je podržala Deklaraciju je vlada kraljevine Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.